Ευτυχώς για την αθώωση, μα δεν αρκεί...

Ευτυχώς για την αθώωση, μα δεν αρκεί...
Photo Credits: INTIME

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι τη σημασία και την ουσία του αθλητικού νόμου και να συνεχιστεί η προσπάθεια να διαφοροποιηθεί

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για την ώρα, την γλιτώσαμε… Αυτές οι λέξεις εκτιμώ αποδίδουν σε απόλυτο βαθμό αυτό που ισχύει σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, για την γνωστή υπόθεση με τους έξι φίλους της ΑΕΚ στην ταράτσα και τα καπνογόνα που άναψαν. Η έδρα χάρη στις μαρτυρίες αλλά και τη δεδομένη νομική λογική, τούτη τη φορά έκανε αυτό που έκρινε σωστό, προσπέρασε το νόμο στην απόλυτη έννοια και εφαρμογή του και τελείωσε το θέμα χωρίς δράματα. Αθώωση και των έξι φίλων των νταμπλούχων με το σκεπτικό ότι αποδέχεται το τριμελές πως δεν είχαν γνώση για το ζήτημα το οποίο τους οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, τόσο άδικα!

Αυτό δεν δίνει άλλοθι από δω και στο εξής, κοινώς δεν πρόκειται για δεδικασμένο, άρα δεν πρέπει να υπολογίζει κανείς πως θα δικαιωθεί αν το επαναλάβει. Κάτι που καταδεικνύει τη σημασία όλοι να κινηθούν προς τη μία καξ υποχρεωτική κατεύθυνση: να αντιδράσουν νόμιμα και να φτάσουν το θέμα σε τέτοιο βαθμό, όπου θα εκτίθεται ο ούτως ή άλλως αντισυνταγματικός νόμος και θα υποχρεωθεί να αλλάξει, ή έστω να διαμορφωθεί, προκειμένου όντως να λειτουργήσει όπως πρέπει, άρα να βελτιώσει την κατάσταση και όχι το αντίθετο, να την κάνει κοινώς χειρότερη.

Η ανακοίνωση της Original 21 αναφέρει και αναδεικνύει το πρόβλημα σε όλη τη σωστή του βάση. Για συνολικά το οπαδικό κίνημα και τη στοχοποίησή του στη χώρα μας (και μόνο) αλλά και στα δικαιώματα και ειδικά αυτό της υπεράσπισης απέναντι στον νόμο με δεδομένα που συναντάμε σε όλες τις νομικές υποθέσεις. Κάτι που ΔΕΝ ισχύει για τον αθλητικό νέο και με τις μετατροπές που έγιναν σε αυτόν, μιας και από το 2022 όσοι ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις, είχαν επισημάνει το πρόβλημα, προς τιμή τους το είχαν αναδείξει και τώρα έστω ευτυχώς το αντιλαμβάνονται όλοι.

Κυρίως από τους ίδιους τους νομικούς. Το υπενθύμισε με τις δηλώσεις του και ο Γιώργος Κατσαδήμας: “Εμείς οι δικηγόροι που ασχολούμαστε με τον αθλητικό νόμο, το φωνάζουμε από το 2022, ότι έχει χαθεί η μπάλα. Τώρα έγινε αυτό το παράλογο, να πάνε κάποιοι φίλοι της ΑΕΚ σε έναν ιδιωτικό χώρο, με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, να ανάψουν έξι καπνογόνα στα γκολ της ΑΕΚ και μετά να συλληφθούν και κατάλαβε ο κόσμος το παράλογο του αθλητικού νόμου”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στην ουσία του παράλογου του νόμου.

Ευτυχώς για την αθώωση, μα δεν αρκεί...

Ξεκάθαρο το πρόβλημα στον παραλογισμό του νόμου…

“Το παράλογο, επίσης, είναι ότι τα κακουργήματα και πολύ χειρότερα αδικήματα έχουν το δικαίωμα της έφεσης και εδώ δεν έχεις κανένα επιχείρημα να προβάλεις και ούτε ο δικαστής έχει κάποιο περιθώριο. Ουσιαστικά έχει δύο επιλογές, ή σε αθωώνει ή σε καταδικάζει και μπαίνεις φυλακή. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπορεί το δικαστήριο να σου βάλει πρόστιμο, αλλά είναι ειδική νομική περίπτωση”. Ένας νόμος που δένει τα χέρια των δικαστών και ο οποίος είτε θα φέρει επιβολή φυλάκισης είτε αθώωσης και μόνο! Δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό και όχι απλά να επιτρέπεται, αλλά να επιβάλλεται επί της ουσίας.

Εννοείται πως είναι αδικαιολόγητος (σ.σ.: ο νόμος) σε περιπτώσεις όπως αυτή και όχι σε εκτεταμένα επεισόδια μέσα στα γήπεδα. Δεν είμαστε παράλογοι, ούτε δικαιολογείται η βία, σε καμιά της μορφή πόσο μάλλον όταν προκαλεί και απώλεια ζωής, αλλά έχουμε ένα συγκεκριμένο γεγονός που συνιστά παράλογο να προκληθεί νομικά φυλάκιση… Στις υπόλοιπες υποθέσεις και δη αυτές με σοβαρά επεισόδια, με βία, με σκοπό μόνο τα μπάχαλα, ο νόμος είναι αρκετός και σκληρός, απόλυτα λογικά κι αναμενόμενα. Σημαντικό να καταφέρουμε να αποδείξουμε πως όλοι καταλαβαίνουν τη διαφορά.

Το γράφω αυτό διότι διαβάζουμε τα σχόλια, λίγων και συγκεκριμένων που το κάνουν παντού, ότι “μας αρέσει να βρίσκουμε δικαιολογίες για τη βία”, κάτι που προφανώς ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Με τα τσουβαλιάζουμε όλα, να αναγνωρίζουμε και να καταλάβουμε ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια πάντα για καλύτερη δημοκρατία και στο κομμάτι του οπαδικού, από μόνος του ο νόμος είναι αρκετός ισχυρός για πραγματικά περιστατικά βίας, αρκούσε προτού αλλάξει να εφαρμόζεται για να προκύψει το αποτέλεσμα. Πρέπει η δουλειά για να αλλάξουν πράγματα να συνεχιστεί ειδικά σε ότι αφορά στον νόμο που η ίδια η κυβέρνηση θέλει να περάσει ότι λειτουργία με απόλυτη αποτελεσματικότητα!

Από κει και πέρα είναι πλέον και θέμα της αστυνομίας, θα πρέπει η ΕΛ.ΑΣ να λειτουργεί σωστά και ειδικά όταν αντιλαμβάνεται με ευκολία πού προκύπτει πρόβλημα και πού όχι ώστε να υπάρχει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις με την ταράτσα η σκέψη αν απαιτείται να γίνουν προσαγωγές, αν στ’ αλήθεια συντρέχει λόγος ανησυχίας και επικινδυνότητας κρίνοντας από το γεγονός. Εκτός αν δίνει εντολή κάποια δικαστική αρχή, ένας Εισαγγελέας που μπορεί να βρίσκεται στο γήπεδο, ή κάποιος που ενημερώνεται την επόμενη του γεγονότος και αξιώνει σωστά να ανοίξει υπόθεση! Κάτι που δεν θεωρώ ότι συνέβη στο ματς της ΑΕΚ στην Λαμία με τους οπαδούς στην ταράτσα…

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X