Από τα σαλόνια στα… αλώνια - Ομάδες που έπαιξαν στην Α΄ Εθνική και μετά ξεχάστηκαν

Από τα σαλόνια στα… αλώνια - Ομάδες που έπαιξαν στην Α΄ Εθνική και μετά ξεχάστηκαν
Photo Credits: INTIME

Περιπτώσεις ομάδων που εξαφανίστηκαν απότομα από την ζωή μας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Επιμέλεια: Γιώργος Παπαγεωργίου

Με αφορμή την πιθανότητα διάλυσης του ΝΠΣ Βολος (όπως ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος σε περίπτωση που φύγει από την ομάδα και αν δεν βρεθεί αγοραστής θα διαλυθεί), το enwsi.gr θυμάται ομάδες που ανέβηκαν στη μεγάλη κατηγορία έπαιξαν στην Α΄ Εθνική και απότομα εξαφανίστηκαν.

Καλλονή

Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση της Καλλονής, η οποία ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου 1994. Τo 2010-11 αγωνίστηκε στην Γ΄ Εθνική. Τερμάτισε στη 2η θέση και κέρδισε την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Την περίοδο 2012-13 τερμάτισε 3η και για πρώτη φορά στην ιστορία της κέρδισε την άνοδο στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Την σεζόν 2015-16 τερμάτισε στην τελευταία θέση με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στην Β΄ Εθνική. Εκεί παρέμεινε μόλις μία χρονιά καθώς την σεζόν 2016-17 μετά από αρκετά οικονομικά προβλήματα οδήγησαν τον σύλλογο στην αποβολή του από το πρωτάθλημα και λίγους μήνες αργότερα στην οριστική του διάλυση. Tο καλοκαίρι του 2023, η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Λεκανοπεδίου Καλλονής ανακοίνωσε συγχώνευση με την Προοδευτική Σκάλα Καλλονής, ιδρύοντας μία νέα ομάδα την Καλλονή Soccer Club Stani Dairy.

Πλατανιάς

Σχεδόν ίδια περίπτωση είναι και αυτή του Πλατάνια με μία μικρή διαφορά. Ας το πάρουμε από την αρχή όμως. Ο Πλατανιάς ιδρύθηκε το 1931 και μετά από πολλά χρόνια που έπαιζε σε τοπικές κατηγορίες, το 2002-03 αγωνίστηκε στην Δ’ Εθνική όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής και κέρδισε την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Την αγωνιστική περίοδο 2009-10 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Tην αγωνιστική περίοδο 2010-11 τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας και μέσω τον πλέι οφ κέρδισε την άνοδο στην Α΄Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Στο πρωτάθλημα της πρώτης Εθνικής αγωνίστηκε για 6 συνεχείς χρονιές. Την πρώτη του χρονιά 2012–13 τερμάτισε στην 9η θέση και την επόμενη 2013–14 στη 14η θέση, αποφεύγοντας σε τριπλή ισοβαθμία τον αγώνα διαβάθμισης. Τις χρονιές 2014–15 και 2015–16 τερμάτισε ξανά στην 9η θέση και την περίοδο 2016–17 τερμάτισε στην 7η θέση, η οποία αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταταγεί ποτέ ο σύλλογος στη μεγάλη κατηγορία. Την περίοδο 2017–18 τερμάτισε τελευταίος στην 16η θέση και υποβιβάστηκε. Πήρε ξανά μέρος στην Β΄ εθνική, όμως τα τα προβλήματα της ομάδας φάνηκαν μετά την πανδημία και την ανάγκασαν να μην υποβάλει την συμμετοχή της. Η διαφορά με την Καλλονή είναι ότι δύο χρόνια αργότερα η ομάδα επαναδραστηριοποιείται ξεκινώντας από την Γ’ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Χανίων. Μετά από τη λήξη προθεσμίας για να δηλώσει συμμετοχή στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Χανίων αποφασίστηκε η διάλυση της ομάδας. Η διαφορά με την Καλλονή είναι ότι δύο χρόνια αργότερα η ομάδα επαναδραστηριοποιείται ξεκινώντας από την Γ’ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Χανίων.

Δόξα Δράμας

Η Δόξα Δράμας ιδρύθηκε το 1918 και θεωρείται από τις πιο ιστορικές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την σεζόν 1960–61 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 1964–65. Όλα τα επόμενα χρόνια έμεινε στη Β΄ Εθνική για να κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1978–79 και την πολυπόθητη επάνοδο στην πρώτη κατηγορία. Ακολούθησε μια 3ετή παρουσία στη Β΄ Εθνική και στη συνέχεια γνώρισε δύο συνεχείς υποβιβασμούς, τη σεζόν 1997–98 στην Γ΄ Εθνική και τη σεζόν 1998–99 στην Δ΄ Εθνική.

Το 2002-03 κατέκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Όμως μετά από περίπου πέντε χρόνια ξεκίνησαν τα δύσκολα, καθώς την περίοδο 2007-08 υποβιβάστηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων εκ νέου στην Δ΄ Εθνική, φτάνοντας μία ανάσα από την διάλυση. Όμως συγχωνεύτηκε με τον Ολυμπιακό Βόλου και κατάφερε να παραμείνει και να αγωνιστεί στη Γ’ Κατηγορία. Το 2011-12 ανέβηκε στην Α΄ Εθνική έπειτα από 16 χρόνια απουσίας αλλά δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία. Ωστόσο λόγω οικονομικών προβλημάτων, υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική, ξεκινώντας μια νέα αρχή.

Καστοριά

Ακόμα μια ομάδα που ανέβηκε στην Α΄ Εθνική και μετά… ξεχάστηκε. Είναι η Καστοριά η οποία ιδρύθηκε 6 Αυγούστου 1963. Αποτελεί το πρώτο επαρχιακό ποδοσφαιρικό σωματείο που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας καθώς αυτή η διάκριση είναι και η πιο σημαντική που έχει στην ιστορία της. Η ομάδα της Καστοριά ξεκίνησε από τη Β΄ Εθνική και το 1974 ανέβηκε στην Α΄ Εθνική. Το 2012 υποβιβάστηκε στην Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Καστοριάς έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια παρουσίας στις εθνικές κατηγορίες. Το 2021 ενώθηκε με τον Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας και μετονομάστηκε σε «Αθλητικός Σύλλογος Καστοριά 1980» με σκοπό τη συνέχεια του εμβλήματος. Την σεζόν 2022–2023, πήρε την άνοδο για την Γ΄ Εθνική όπου αγωνίζεται έως και σήμερα.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X