Μάθημα για την ΑΕΚ, η απουσία απ' αυτή την ευρωπαϊκή κλήρωση

Μάθημα για την ΑΕΚ, η απουσία απ' αυτή την ευρωπαϊκή κλήρωση
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης με αφορμή την κλήρωση του Γιουρόπα και του Κόνφερενς, ανοίγει ξανά τον φάκελο Ευρώπη για την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στην ματιά την δική μου, που δεν διεκδικώ την ορθότητά της, ούτε πολύ περισσότερο επιχειρώ ούτε να την επιβάλλω, ούτε καν να την δανείσω σε κάποιον, η ΑΕΚ είναι φέτος η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα με τον καλύτερο προπονητή. Και δικαίως είναι πρώτη. Όπως και πέρυσι η καλύτερη ομάδα και το ποδοσφαιρικά ορθό και δίκαιο ήταν να κατακτήσει όλους τους τίτλους που είχε μπροστά της για να διεκδικήσει. Όπως και συνέβη.

Αυτή η ομάδα λοιπόν, μ’ αυτόν τον προπονητή, είναι πολύ κρίμα που απουσιάζει από τη σημερινή ευρωπαϊκή κλήρωση. Είτε του Κόνφερενς, είτε ακόμα και του Γιουρόπα. Και είναι κρίμα όχι μόνο διότι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα για την φετινή σεζόν, που και αυτό έχει την μεγάλη σημασία του. Αλλά κυρίως διότι έδειξε με πεπραγμένα της στα ευρωπαϊκά ματς, από τα προκριματικά του καλοκαιριού, μέχρι και τους ομίλους, πως είχε τις δυνατότητες να προχωρήσει φέτος στην Ευρώπη.

Δεν νομίζω πως έχει νόημα να συζητήσουμε για τους αντιπάλους που αντιμετώπισε, αλλά περισσότερο για την ίδια την ΑΕΚ. Παρότι και αυτό με τις ομάδες με τις οποίες έπαιξε, έχει ένα νόημα. Κάποιος δηλαδή μπορεί να ισχυριστεί πως η ΑΕΚ έχασε μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας με μια ομάδα όπως η Αντβέρπ. Γεγονός είναι, δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Άλλωστε θαρρώ πως κυρίως ο Αλμέιδα αλλά και οι παίκτες του, το κουβαλάνε στο μυαλό τους ως μια μεγάλων διαστάσεων χαμένη ευκαιρία. Και δεν ήταν χαμένη ευκαιρία επειδή αργότερα στους ομίλους η Αντβέρπ έγινε σάκος του μποκ για τις υπόλοιπες ομάδες. Είναι επειδή η ΑΕΚ έδειξε και στα δυο ματς, πως ήταν μια πολύ ανώτερη (αλλά πολύ λιγότερο αποτελεσματική) ομάδα.

Από την άλλη μεριά, για να φτάσει η ΑΕΚ μέχρι και την Αντβέρπ, κατάφερε να αποκλείσει τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Σε ακραίες συνθήκες πίεσης, λόγω των φριχτών γεγονότων. Με ματς που άλλαξε η σειρά τους. Και μ’ έναν αντίπαλο που σήμερα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή κλήρωση και χθες απέκλεισε την Μπέτις. Χωρίς τον Λιβάκοβιτς και χωρίς τον Λιούμπιτσιτς. Τους δυο δηλαδή, από τους τρεις παίκτες που είχαν κάνει τρομερό παιχνίδι σ’ εκείνη την ρεβάνς θρίλερ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτή την ομάδα η ΑΕΚ την κέρδισε με ανατροπή στο Ζάγκρεμπ και της γύρισε παιχνίδι από 0-2 μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αλλά σήμερα είναι αυτή στην κλήρωση και όχι η ΑΕΚ. Και επειδή ο δρόμος της, την έφερε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, να δούμε τώρα πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Με μισή, ούτε καν με ολόκληρη τη Ντιναμό.

Παρούσες, χωρίς να είναι καλύτερες στο γήπεδο από την ΑΕΚ

Όπως επίσης στη σημερινή κλήρωση ήταν και οι τρεις ομάδες από τον όμιλο της ΑΕΚ στο Γιουρόπα, αλλά όχι η ΑΕΚ. Κάποιοι εστιάζουν πολύ σ’ εκείνο το τελευταίο ματς με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, που βόλευε ακόμα και η ισοπαλία. Όποιος όμως παραγνωρίζει το βάρος της φανέλας του Άγιαξ στην Ευρώπη και ειδικά όταν μιλάμε για παιχνίδια που είναι do or die, τότε σόρι αλλά κοιμάται όρθιος ποδοσφαιρικά και πληρώνει και ξενοδοχείο. Δείτε τι έγινε και τώρα με αντίπαλο την Μπόντο Γκλίμπ. Ζορίστηκε, τσαλακώθηκε, είδε τον χάρο με τα μάτια του, αλλά ο Άγιαξ ήταν που πήρε την πρόκριση. Αφήστε που, για να ξέρουμε γιατί μιλάμε, εκείνο το ματς στο Άμστερνταμ, ήταν ίσως το μοναδικό απ’ όλα που έδωσε στον όμιλο, που δεν έδειξε καλύτερη από τον αντίπαλό της.

Σ’ όλα τα υπόλοιπα, η εικόνα της ΑΕΚ συνολικά, ήταν πολύ καλύτερη απ’ αυτή των αντιπάλων της. Στο Μπράιτον κέρδισε γιατί δικαιούταν να κερδίσει. Με την Μπράιτον στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν ήταν για να χάσει, ενώ με τον Άγιαξ πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν για να κερδίσει και όχι για να μείνει στην ισοπαλία. Και σίγουρα η εικόνα της στα δυο ματς με την Μαρσέιγ, δεν ήταν για δυο ήττες. Αν με ρωτάτε δε, νομίζω πως εκεί ήταν το κλειδί της μη πρόκρισης. Πως η ΑΕΚ δεν πήρε τίποτα απ’ αυτά τα δυο ματς με τους Γάλλους, παρόλο που ήταν προφανές πως αγωνιστικά μπορούσε να το κάνει.

Η ουσία φυσικά είναι, πως στο τέλος της μέρας, η ΑΕΚ δεν είναι στη σημερινή ευρωπαϊκή κλήρωση. Δεν είχε βεβαίως στον όμιλο της καμία Τόπολα για να έχει ένα μαξιλαράκι πρόκρισης ακόμα και αν θα τα έκανε μαντάρα σ’ όλα τα υπόλοιπα ματς. Ούτε είχε να αντιμετωπίσει Αμπερντίν και Ελσίνκι που πιθανότατα θα της έκανε μια χαψιά. Αλλά αυτό που τελικά μένει, είναι πως η ΑΕΚ, επαναλαμβάνω, σε μια χρονιά που είναι η καλύτερη ομάδα, δεν είναι σήμερα στην ευρωπαϊκή κλήρωση. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολύ καλό μάθημα για την ΑΕΚ. Και νομίζω πως ήδη έτσι το έχουν εκλάβει στην ομάδα. Με πρώτο τον Αλμέιδα.

Ξέρετε, ένα από τα μεγάλα προτερήματα του Ματίας, είναι πως δεν θεωρώ πως κατέχει την απόλυτη προπονητική αλήθεια. Ακόμα και μετά τις τεράστιες επιτυχίες που είχε με την ΑΕΚ. Σε αντίθεση με κάποιους προκατόχους του, που θεωρούσαν πως πάντα όλα καλά τα έχουν καμωμένα επειδή είχαν μια επιτυχία, ο Αλμέιδα δεν είναι καθόλου έτσι. Ο ίδιος θεωρεί και το έχει πει και δημοσίως, πως δεν ήταν μόνο η ατυχία που άφησε την ΑΕΚ τον Δεκέμβρη εκτός Ευρώπης, αλλά ήταν και κάποια πράγματα που η ίδια δεν έκανε σωστά. Όπως επίσης έχει παραδεχθεί δημοσίως, πως με γνώμονα και βάση όσα έγιναν φέτος, του χρόνου θα αλλάξει τον τρόπο δουλειάς για να διαχειριστεί καλύτερη την συνθήκη της Ευρώπης.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, ο Αλμέιδα έβαλε στην Ευρώπη μια ΑΕΚ φουλ ανταγωνιστική, απέναντι σε σπουδαία κλαμπ. Μια ΑΕΚ που απέκλεισε τη Ντιναμό, που κέρδισε την Μπράιτον στην Αγγλία, που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και γέμισε τον κόσμο της και με την Μαρσέιγ και με τον Άγιαξ. Αυτή η ΑΕΚ που έβαλε ο Αλμέιδα στο γήπεδο γέννησε τις προσδοκίες αλλά και έβγαλε αυτό το «κρίμα» να μην είναι σήμερα στην ευρωπαϊκή κλήρωση. Όμως από την άλλη μεριά, ο ίδιος ο Αλμέιδα αυτό που λέει, είναι πως θα έπρεπε να έχει γίνει σε κάποια κομμάτια διαφορετική δουλειά και διαχείριση. Αν έχω καταλάβει καλά, περισσότερο αναφέρεται στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Άλλωστε όταν υπάρχουν παιχνίδια από Κυριακή σε Πέμπτη και μετά πάλι Κυριακή, τα περιθώρια είναι δεδομένα στενά για να γίνει η οποιαδήποτε δουλειά. Πάντως αυτό που έχει σημασία, είναι πως ο Αλμέιδα θα μελετήσει, θα δουλέψει πάνω σ’ αυτό που έγινε φέτος στην Ευρώπη, για να βρίσκεται η ΑΕΚ του χρόνου παρούσα σε κλήρωση και Φλεβάρη και Μάρτη και ίσως ακόμα παραπέρα.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X