Τα δίδυμα στην άμυνα της ΑΕΚ και η «μάχη» στην Τούμπα

Τα δίδυμα στην άμυνα της ΑΕΚ και η «μάχη» στην Τούμπα
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τους Βίντα, Κάλενς και Μουκουντί, τι πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη και έχει υστερόγραφα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους πυλώνες της κατάκτησης του περσινού νταμπλ ήταν ο Ντομαγκόι Βίντα. Χρειάστηκε λίγο χρόνο για να πάρει μπροστά πέρσι όταν ήρθε στην ΑΕΚ,αλλά ειδικά μετά το Μουντιάλ, έκανε συγκλονιστικά παιχνίδια. Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός που φέτος έκανε και προετοιμασία με την ΑΕΚ αποδείχθηκε λίρα… 100 στο κρίσιμο ματς με τη Ντιναμό και η ηγετική του παρουσία στα μετόπισθεν είναι καθοριστικός παράγοντας σταθερότητας, με όποιον άλλο παρτενέρ έχει στο (αριστερό) πλευρό του.

Ο 33χρονος στόπερ έχει παίξει φέτος στα 15 από τα 21 παιχνίδια της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και σε αυτά ήταν βασικός και αναντικατάστατος στα 14. Στο μοναδικό παιχνίδι που δεν έβγαλε 90λεπτο ήταν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου αντικαταστάθηκε λόγω ενοχλήσεων στο ημίχρονο. Σε αυτά τα 15 παιχνίδια με τον Βίντα στο κέντρο της άμυνάς της η ΑΕΚ έχει απολογισμό έντεκα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες! Μάλιστα από τις έντεκα νίκες οι εννιά είναι με μηδέν παθητικό στην εστία της!

Ο Κροάτης ξεκίνησε τη σεζόν έχοντας παρτενέρ τον Μουκουντί, ωστόσο στην πορεία λόγω του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής έπαιξε έχοντας στο πλευρό του τον Κάλενς. Ο Περουβιανός τα πήγε περίφημα όποτε αγωνίστηκε και πλέον έχοντας και ρυθμό, αποτελεί ίσως τη δεύτερη βασική επιλογή για το κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ. Από την άλλη είναι γνωστή η αξία του Καμερουνέζου, ωστόσο «πληρώνει» ότι έλειπε ένα μήνα και δεν έχει παιχνίδια,άρα και ρυθμό στα πόδια του.

Τι έχουν κάνει στο πρωτάθλημα τα «δίδυμα»

Στο πρωτάθλημα που «τρέχει» ο Βίντα έχει παίξει με παρτενέρ τον Κάλενς εννιά φορές και με τον Μουκουντί έξι. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Κροάτης με τον Περουβιανό στο πλευρό του «μετράει» οκτώ νίκες σε εννιά ματς (εξαίρεση αποτελεί το 2-2 με τον Παναθηναϊκό) και η εστία του Δικεφάλου έχει μείνει «καθαρή» στα εφτά!!! Συνολικά δε, με αυτό το δίδυμο η ΑΕΚ έχει παθητικό μόλις τρία τέρματα!

Από την άλλη το περσινό βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο στα έξι ματς που έχουν παίξει μαζί έχουν τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες (1-1 με Ολυμπιακό, 2-2 με Παναιτωλικό και 2-2 με Πανσερραϊκό) με την εστία της ΑΕΚ να παραβιάζεται συνολικά εφτά φορές! Ήταν όμως μαζί στο 2-0 επί του ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο, όπου εκμηδένισαν τους επιθετικούς των φιλοξενούμενων…

Τι πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ στην Τούμπα

Εχοντας παρακολουθήσει την ΑΕΚ δύο φορές σε κάθε της παιχνίδι και όσο μου έχουν επιτρέψει οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις να δω τον κυριακάτικο αντίπαλο της, αυτό που πιστεύω ξεκάθαρα είναι ότι τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ είναι τρία συν ένα. Τα τρία αφορούν το καθαρά αγωνιστικό σκέλος του ΠΑΟΚ και το συν ένα τον «οργανισμό» του.

Το πρώτο είναι ότι η ομάδα του Ρουμάνου είναι κυνική. Δε συγχωρεί τα λάθη που θα κάνουν οι αντίπαλοί της. Για παράδειγμα στο Φάληρο όπου επικράτησαν με 2-4, τους έχει κάνει το πρώτο γκολ δώρο η άμυνα των λιμανίσιων και ο Πασχαλάκης, το δεύτερο οφείλεται στη χαζομάρα του Πορόζο που κάνει χωρίς λόγο πέναλτι στον Τόμας και μετά όλα έγιναν πιο εύκολα και έκαναν πάρτι. Ετσι έχουν «τιμωρήσει» και άλλους αντιπάλους τους.

Το δεύτερο είναι το εξαιρετικό transition που έχουν όταν ο αντίπαλος παίζει ψηλά και τους δίνει μέτρα. Χάρη στους ακραίους τους που έχουν ταχύτητα, καλές μεταβιβάσεις και καλή επαφή με τα δίχτυα, όταν βρούνε χώρους κάνουν ζημιά. Θυμηθείτε το δεύτερο γκολ στη Λεωφόρο με τους Τάισον και Ζίφκοβιτς, ή το 1-0 με τους «πράσινους» στην Τούμπα πάλι με πρωταγωνιστή τον Τάισον και παρτενέρ τον Ντεσπότοφ, το γκολ που τους ακυρώθηκε με κόντρα επίθεση του Τάισον και εκτεθειμένο τον Τόμας, αλλά και το 2-1 από τον Ντεσπότοφ με την ενέργεια ξανά του Τάισον από τα δεξιά.

Το τρίτο είναι οι στατικές φάσεις, από τις οποίες μπορούν να απειλήσουν, καθώς έχουν παίκτες όπως οι Κουλιεράκης, Οζντόεφ, Κεντζιόρα, Μεϊτέ και Σβαμπ με ύψος από 1,85 μ. και πάνω μπορούν να σου κάνουν ζημιά. Ειδικά οι δύο πρώτοι είναι μία διαρκή απειλή σε φάουλ και κόρνερ.

Πάμε και στο τελευταίο το οποίο αφορά τον οργανισμό της ομάδας της Τούμπας. Είναι έτσι δομημένος που σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι και ειδικά στα σημαντικά, υπάρχει μία«χορωδία» την οποία ανέχεται πάντα ο 4ος. Στο ματς της 22ηςαγωνιστικής θα είναι ο Διαμαντόπουλος, με τον οποίο η ΑΕΚ έχει και τη μοναδική της ήττα στο πρωτάθλημα (στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ).

Πέρσι αυτή η ιστορία ξεκινούσε από τον Μπάτσι. Φέτος το ρόλο του έχει αναλάβει ο Κωνσταντινίδης και ο Καρυπίδης. Τον Ρουμάνο θα τον προφυλάξουν για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που κλαίει χωρίς λόγο και κάνει νούμερα επιθεώρησης στην κάμερα, αλλά και στην εξέδρα. Απειρα τα παραδείγματα. Η ΑΕΚ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεχθεί αυτές τις ιστορίες κατά τη διάρκεια του ματς…

Η ΑΕΚ δε θα προκαλέσει, δεν το κάνει ποτέ. Εχετε δει ποτέ προπονητή της ΑΕΚ να πηγαίνει να ελέγξει τον αγωνιστικό χώρο στην… 4 ή την εστία και τα δίχτυα; Δύο το έκαναν αυτό. Ο Περέιρα του Ολυμπιακού και ο Λουτσέσκου του ΠΑΟΚ (σύμπτωση;). Επίσης η ΑΕΚ όπου και αν πηγαίνει δε σέρνει μαζί της νταβραντισμένα παλικάρια. Ενας είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας και δεν κάθεται καν στον πάγκο της.

ΥΓ: Είμαι απόλυτα βέβαιος πως την Κυριακή θα δούμε πολλές «βουτιές» και ατελείωτες διαμαρτυρίες. Είναι πολύ καλά προπονημένοι σε αυτό. Τα δικά μου, δικά μου και τα δικάσου πάλι δικά μου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το πάτημα στον Σβαμπ στο Αμπερντίν ήταν πέναλτι στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, αλλά του Τάισον στον Μπακασέτα δεν ήταν. Στο γκολ του Μοχαμάντι στην Τούμπα ήταν οφσάιντ ο Αμραμπατ, αλλά σε αυτό του Βαρέλα ο Μαουρίτσιο δεν ήταν. Παρεμπιπτόντως στο Ρεάλ – Ατλέτικο ακυρώθηκε ίδιο γκολ… Ως ΟΦΣΑΪΝΤ!

Θα τους δείτε επίσης να πέφτουν με το παραμικρό άγγιγμα σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου για να παίρνουν σφυρίγματα και να τρέχουν όλοι μαζί, πάνω στον οποιονδήποτε διαιτητή για να διαμαρτυρηθούν. Αυτό και αν είναι αποτέλεσμα προπόνησης! Οποιος δε θυμάται ας δει το περσινό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-1…

ΥΓ 2: Ολη την εβδομάδα έχω γελάσει αφάνταστα με αυτές τις γραφικές καρικατούρες που την ψιλοέπεσαν σε Σιδηρόπουλο και Κουμπαράκη για το οφσάιντ στο Περιστέρι. Λες και δεν ξέρει ο κόσμος (ειδικά για τον δεύτερο) ή γεννηθήκαμε χθες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.Αλλά αν θέλουν αυτοί να γίνονται τόσο νούμερα, ώστε να συμβάλλουν στην προπαγάνδα του Κούγια, του Σπάθα και του Mega, ποιος είμαι εγώ για να τους αποτρέψω;

ΥΓ 3: Επειδή κάποιοι στη Θεσσαλονίκη ενοχλήθηκαν από την επιλογή του Διαμαντόπουλου ως 4ου, μήπως μπορούν να μας πούνε πόσο κοντά ή μακριά είναι το Αζερμπαϊτζάν από τη… Γεωργία; Οχι τη… Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά την πρώην χώρα της ΕΣΣΔ…

ΥΓ 4: Έξι χρόνια μετά και το τσούξιμο στο ορθό, παραμένει το ίδιο με εκείνο το βράδυ του 2018! Να είναι καλά και να συνεχίσουν να μας διασκεδάζουν!

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X