Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς και η ιστορία με τους Κροάτες της ΑΕΚ

Σίγουρα δεν είναι τα λεφτά, που έκαναν τον Λιούμπισιτς να πάρει τέτοιο ρίσκο
Photo Credits: INTIME

Ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς εδώ και λίγες ώρες είναι και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ, γράφοντας με αυτόν τον τρόπο το όνομα του στη λίστα με τους Κροάτες στην ιστορία του

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από το μεσημέρι της Τετάρτης (31/1) ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς βρίσκεται στην Αθήνα και είναι πλέον με κάθε επισημότητα, παίκτης της ΑΕΚ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο 24χρονος αμυντικός είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αυστρία, ωστόσο η καταγωγή του είναι από την Κροατία, γεγονός που τον κάνει τον 8ο Κροάτη στη σχετική λίστα συμπατριωτών του, που έχουν περάσει από την «Ένωση».

Έτσι το Enwsi.gr κάνει μια αναδρομή στους Κροάτες ποδοσφαιριστές, που έχουν φορέσει τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος.

Ζόραν Σλίσκοβιτς

Γεννημένος στο Τράπανι της Κροατίς στις 1 Μαρτίου 1966, ο Ζόραν Σλίσκοβιτς ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα Νερετβάνατς Όπουζεν το 1984. Την αμέσως επόμενη χρονιά παίρνει μεταγραφή στην Βοσνιακή Ζελέζνιτσάρ. Μένει εκεί μέχρι το 1991, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Κροατία και να φορέσει τη φανέλα της Γκραντάνσκι.

Το 1992, έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά για να υπογράψει στην ΑΕΚ και να γίνει με αυτόν τον τρόπο ο δεύτερος Κροάτης που έρχεται στην «Ένωση». Μάλιστα τη σεζόν 1993/1994 αναδεικνύεται και πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας πετύχει 10 γκολ.

Ο Σλίσκοβιτς έμεινε στην ΑΕΚ για δύο χρόνια, έχοντας κάνει σπουδαίες σεζόν, κατακτώντας μάλιστα και δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα. Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε το 2022, δήλωσε πως αυτά τα δύο χρόνια με τη φανέλα του δικεφάλου ήταν τα καλύτερα στην καριέρα του, ενώ ανέφερε και το λάθος που έκανε και έφυγε από την ΑΕΚ, παρά τις προσπάθειες του Δημήτρη Μελισσανίδη να τον κρατήσει στην ομάδα.

Μετά από δύο γεμάτες σεζόν στην ΑΕΚ, ο Ζόραν Σλίσκοβιτς πήγε στον Πανηλειακό. Με την ΑΕΚ εκτός από την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, μέτρησε 30 γκολ σε 73 αγώνες.

Ράικο Γιάγιανιν

Γενήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1957 στο Κάρλοβατς της Κροατίας. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του Καριέρα το 1975 αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας, με τη φανέλα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ενώ το 1980 κατέκτησε μαζί της το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Σερβία για να λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα. Έφτασε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και ένα Κύπελλο. Το 1984 έρχεται στην Ελλάδα, για να γίνει παίκτης του ΟΦΗ και μάλιστα ήταν ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της Κρητικής ομάδας, που τερμάτισαν στην 2η θέση στο πρωτάθλημα της σεζόν 1985/1986.

Το καλοκαίρι του 1986, δεν τα βρήκε με τον ΟΦΗ για την ανανέωση του συμβολαίου του και έτσι εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ (πρώτος Κροάτης που πέρασε από την ΑΕΚ). Στην «Ένωση» έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 1988 και στη συνέχεια κρέμασε τα παπούτσια του. Δεν κατάφερε να σημειώσει υψηλή απόδοση με τη φανέλα του δικεφάλου, ωστόσο παρουσίαζε και δείγματα της ποδοσφαιρικής του ποιότητας.

Γκόραν Τόμιτς

Ο Γκόραν Τόμιτς είναι από τις περιπτώσεις που ήρθαν στην ΑΕΚ, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη επιλογή και συνολικά μέτρησε 12 συμμετοχές και δύο γκολ.

Ο Κροάτης επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του από την HNK Sibenik και έμεινε εκεί μέχρι το 1997. Στη συνέχεια πήγε στην Ιταλική Βιτσέντζα, ενώ το 1998 ήρθε στην ΑΕΚ ως δανεικός από τον ιταλικό σύλλογο.

Δεν υπάρχει και κάτι αξιοσημείωτο από το πέρασμα του στους «κιτρινόμαυρους», καθώς παρά το γεγονός το ότι ήταν επιθετικός πέτυχε μόλις δύο γκολ, αφού χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική λύση.

Ντίνο Ντρίπιτς

Ακόμα μια περίπτωση του «πέρασε και δεν ακούμπησε», ο Ντίνο Ντρίπιτς, είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που απασχόλησε περισσότερο το gossip ρεπορτάζ παρά το αθλητικό, αλλά ακόμα και αυτό έγινε λόγω της εντυπωσιακής συζύγου του, Νιβές Σέλζιους.

Ο Ντρίπιτς φόρεσε για πολλά χρόνια τη φανέλα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, καθώς αποτελούσε προϊόν των ακαδημιών της. Έμεινε εκεί μέχρι το 2009, με τη διοίκηση της ομάδας να τον διώχνει κακήν κακός, μετά από δηλώσεις που έκανε η Νιβές, πως το ζευγάρι έκανε σεξ στο κέντρο του γηπέδου του Ζάγκρεμπ υπό το φως των προβολέων τη νύχτα πριν των αγώνα Κροατία-Αγγλία (ένα ματς που για την ιστορία έληξε 2-0 υπέρ των Κροατών).

Το 2010 έρχεται στην ΑΕΚ ως ελεύθερος πλέον, με τον Μανόλο Χιμένεθ να του δίνει την ευκαιρία παρά το γεγονός πως δεν της έλειπαν οι κεντρικοί αμυντικοί εκείνη την περίοδο. Ωστόσο μέχρι το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν, φόρεσε συνολικά τη φανέλα της ΑΕΚ δύο φορές.

Ζντράβκο Πόποβιτς

Ο Ζντράβκο Πόποβιτς είναι από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με την φανέλα της ΑΕΚ, στα χρόνια που ίσως οι περισσότεροι να θέλουμε να διαγράψουμε από τις μνήμες μας. Την χρονιά που αυτή αγωνιζόταν στην Γ’ εθνική.

Υπέγραψε στην «Ένωση» στις 27 Αυγούστου 2013 και έμεινε στην ομάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2014, έχοντας πετύχει πέντε γκολ σε 17 αγώνες. Συνέχισε την καριέρα του και σε άλλες ομάδες από την Ελλάδα, όπως ο ΟΦΗ, ο Απόλλων Καλαμαρίας, ο Ιάλυσός και το Μαρκόπουλο.

Ιβάν Μπρέσεβιτς

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής όπως και ο Πόποβιτς, που βρέθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ του Τραϊνού Δέλλα το 2013, στην Γ’ εθνική. Ήταν ο 6ος Κροάτης στην ιστορία της ομάδας.

Ο Μπρέσεβιτς, ήταν αυτός που σε αρκετές περιπτώσεις έβγαζε το «φίδι» από την τρύπα στα δύο χρόνια που η ΑΕΚ βρισκόταν στην Γ’ και Β’ εθνική κατηγορία. Ο ίδιος αργότερα θα δηλώσει πως η ΑΕΚ ήταν ό,τι καλύτερο του έτυχε στη ζωή του, ενώ έχει πει πως κάποια στιγμή θέλει να επιστρέψει στην «Ένωση», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «SDNA».

Δεν πέρασε και λίγα άλλωστε τα τρία χρόνια που έμεινε στον δικέφαλο, καθώς κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (Γ’ και Β’ εθνικής) και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

Μάρκο Λιβάγια

Κάνει μάγια, κάνει Μάγια ο Μάρκο ο Λιβάγια. Τι μπορούμε να πούμε για το πέρασμα αυτού του ποδοσφαιριστή από την ΑΕΚ.

Ο Μάρκο Λιβάγια, ήρθε στην ΑΕΚ από την Λας Πάλμας αρχικά ως δανεικός το 2017 για να συναντήσει άλλον γνωστό φίλο του και πρώην συμπαίκτη του από την Ισπανική ομάδα, τον Σέρχιο Αραούχο.

Από την πρώτη στιγμή κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να μαγέψει τους φίλους της «Ένωσης» με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις, για να βγει μετά και το σύνθημα ( με λίγο διαφορετικό τρόπο), που αναφέραμε και πιο πάνω.

Είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν τη σεζόν 2017/2018, όταν και έφτασε η ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια. Το ίδιο καλοκαίρι, η διοίκηση της ομάδες έκανε αμέσως τις κινήσεις της για να κάνει δικό της τον Κροάτη επιθετικό.

Ο Μάρκο Λιβάγια έμεινε στην ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2021, έχοντας αγαπηθεί από τον κόσμο και τον ίδιο να αγαπάει την ομάδα. Από εκεί επέστρεψε στην πατρίδα του, για να φορέσει τη φανέλα της Χάιντουκ Σπλιτ. Στην ΑΕΚ μέτρησε 147 συμμετοχές, 42 γκολ και 29 ασίστ.

Νταμαγκόι Βίντα

Ο Νταμαγκόι Βίντα ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2021, σε μια σεζόν που η ομάδα επέστρεψε στο σπίτι της, τη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από σχεδόν μια 20ετία μακριά από τη φυσική της έδρα.

Ο Κροάτης αμυντικός, ήταν ένα από τα δυνατά ονόματα που ήρθαν στην «Ένωση» εκείνο το καλοκαίρι. Πως γινόταν άλλωστε να μην είναι, αφού μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που είχε φτάσει το 2018 με την Εθνική Κροατίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ρωσία.

Ταίριαξε αμέσως στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, ενώ έδεσε και με τον παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, τον Χάρολντ Μουκουντί. Ο 34χρονος κεντρικός αμυντικός διανύει τη δεύτερη σεζόν του στην ΑΕΚ και θα έλεγε κανείς ότι παρά την ηλικία του, η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη του με τη φανέλα του «δικεφάλου».

Μετά από τα τόσα ονόματα που είδαμε λοιπόν, μένει να δούμε ποια θα είναι η ιστορία που θα γράψει ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς, που υπέγραψε συμβόλαιο με την ΑΕΚ μέχρι το 2029.

 

Κώστας Μωυσιάδης

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X