Δύο κούπες και έξι προκρίσεις!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης υπενθυμίζει όλες τις κόντρες ΑΕΚ – Άρη στο Κύπελλο, εκεί όπου ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ έχει το πάνω χέρι…

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ είναι από χθες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της αποψινής αναμέτρησης για το Κύπελλο Ελλάδος με αντίπαλο τον Άρη στη φάση των «16». Οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν κανένα απολύτως πλεονέκτημα από το πρώτο παιχνίδι μετά από την εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια, ωστόσο έχουν ως σύμμαχο την παράδοση κόντρα στους Θεσσαλονικείς στο θεσμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 15 φορές στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση και ο Δικέφαλος έχει επικρατήσει τις οκτώ, ενώ πέντε ματς έχουν λήξει ισόπαλα (δύο φορές έχουν επικρατήσει οι σημερινοί γηπεδούχοι).

Η πρώτη φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν στον τελικό του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδος της σεζόν 1931-1932! Οι «κιτρινόμαυροι» του Θέμου Ασδέρη επικράτησαν με 5-3 και κατέκτησαν το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας τους!

Χρειάστηκε δεύτερος αγώνας

Η επόμενη κόντρα τους ήταν τον Απρίλιο 1940. Το πρώτο ματς στις 21/4 έληξε ισόπαλο με 1-1 στην κανονική διάρκεια και 2-2 στην παράταση. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε δεύτερο παιχνίδι στις 26 Μαΐου και οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν με 3-0 παίρνοντας ταυτόχρονα το εισιτήριο για τον τελικό.

Η εκδίκηση ήρθε δέκα χρόνια μετά

Το τρίτο ραντεβού των δύο ομάδων καταγράφηκε μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου του 1950. Ήταν και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης με την ΑΕΚ να διασύρει με 4-0 τον αντίπαλό της και να κάνει το back to back αφού είχε κατακτήσει το τρόπαιο και την προηγούμενη χρονιά! Το συγκεκριμένο τρόπαιο ήταν το τέταρτο συνολικά και η ΑΕΚ είχε κατακτήσει εκείνη τη σεζόν τα μισά Κύπελλα από όσα είχαν διοργανωθεί στη χώρα μας…

Δύο προκρίσεις

Τον Μάρτιο του 1953 Άρης και ΑΕΚ αναμετρώνται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης. Ο Δικέφαλος επικρατεί ξανά με 1-0 και παίρνει το εισιτήριο για τους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος.

Στις 21/7/1957 οι δύο αποψινοί μονομάχοι βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι στη φάση των «16». Ο αγώνας στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ολοκληρωθεί με νίκη των γηπεδούχων με 2-1. Η ΑΕΚ θα φτάσει τις τέσσερις συνολικά επικρατήσεις επί του Άρη…

Η δεύτερη και τελευταία πρόκριση του Άρη

Για να βρει κάποιος την επόμενη επιτυχία του Άρη επί της ΑΕΚ θα πρέπει να ταξιδέψει στο μακρινό 1963. Στις 7 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, οι γηπεδούχοι επικρατούν με 1-0 της Ένωσης και προκρίνονται στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Αυτή είναι και η τελευταία επιτυχία των αποψινών γηπεδούχων που έκτοτε δεν κατάφεραν ποτέ να αποκλείσουν το φαβορί…

Η πρόκριση του 1968

Λίγο καιρό μετά τη στέψη της ΑΕΚ ως «Βασίλισσας» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η ποδοσφαιρική της ομάδα απέκλειε ξανά τον Άρη από το θεσμό του Κυπέλλου. Ήταν 30 Ιουνίου του 1968, όταν οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με 1-0 στο Χαριλάου και προκρίθηκαν στους «8» της διοργάνωσης.

Η διπλή κόντρα!

Η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε διπλές κόντρες (εντός και εκτός έδρας) ήταν το 1981. Το πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια για την προημιτελική φάση ήρθε ισόπαλο με σκορ 2-2. Η ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη έκρυβε πολλές συγκινήσεις. Ο Θωμάς Μαύρος πέτυχε το χρυσό γκολ της πρόκρισης στο 44’ και παρά την αποβολή του Αρδίζογλου στο 71’ η ΑΕΚ πήρε ξανά την πρόκριση!

Πάλι νικήτρια η ΑΕΚ!

Δεκατρία χρόνια αργότερα η κλήρωση έφερε αντιμέτωπες τις δύο ομάδες στην ημιτελική φάση τη διοργάνωσης. Το πρώτο παιχνίδι στο Χαριλάου στις 2/3/1994 έληξε χωρίς νικητή και γκολ (0-0). Στη ρεβάνς που πραγματοποιήθηκε στις 16/3/1994 στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ προηγήθηκε με 2-0 χάρη στα γκολ των Σλίσκοβιτς και Αλεξανδρή, στη συνέχεια αποβλήθηκε ο Σταματής, μείωσε ο Κωφίδης, αλλά το τελικό 2-1 δεν άλλαξε και η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό του… Σπάθα!

Πρόκριση στην παράταση!

Χρειάστηκε να περάσουν 26 χρόνια για να φέρει η κληρωτίδα αντιμέτωπους ξανά την ΑΕΚ και τον Άρη. Στις 4 Μαρτίου του 2020 στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης η ΑΕΚ επικρατεί με 2-1 στο ΟΑΚΑ (5’ Μάνταλος, 58’ Βράνιες και 11’ Γκάμα οι σκόρερ). Μάλιστα σε εκείνο το ματς είχε αποβληθεί ο Ματίγια (48’).

Στη ρεβάνς ζήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα θρίλερ ημιτελικής φάσης. Ο Μαντσίνι στο 57’ δίνει το προβάδισμα στον Άρη, ο Ντιγκινί στο 90’+3’ κάνε το 2-0, αλλά ο Λιβάια στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έστειλε το ματς στην παράταση! Εκεί ο Κροάτης πέτυχε και δεύτερο γκολ στο 102’ και ουσιαστικά «κλείδωσε» την πρόκριση, παρότι Σιμόες, Μάνταλος και Ολιβέιρα αποβλήθηκαν στο 119’…

Η ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΟΣ έχει μία αποστολή!

Η ΑΕΚ λοιπόν για όσους έχουν μία τάση να… ξεχνούν εύκολα, είναι η νταμπλούχος Ελλάδος. Τρέχει ένα πολύ μεγάλο σερί με αντιπάλους τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη χωρίς ήττα. Στο φετινό πρωτάθλημα έχει ηττηθεί μόλις μία φορά και αυτή στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ. Απόψε λοιπόν στο «Κλεάνθης Βικελίδης», παρά τις πολλές απουσίες που θα έχει σε ένα ακόμα παιχνίδι, καλείται να αποδείξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητά της, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα του ρόστερ της, όσο και του βάθος αυτού και να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Κανένας δε λέει ότι θα έχει εύκολο έργο. Ο Άρης είναι αρκετά δυνατός στο «Κλεάνθης Βικελίδης», πρόσφατες είναι οι νίκες του επί του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, κυνηγάει εδώ και δεκαετίες το όνειρο της κατάκτησης ενός Κυπέλλου – τίτλου και είναι δεδομένο πως θα βλέπει το αποψινό παιχνίδι ως τον πρώτο τελικό, μιας και μέχρι τον… κανονικό, τα επόμενα σταυρώματα είναι «βατά» για όποια ομάδα προκριθεί.

Ο Ματίας Αλμέιδα είναι ξεκάθαρο πως θα προχωρήσει σε πολλές αλλαγές (τουλάχιστον εννιά). Είναι ο άνθρωπος που εκτόξευσε την ΑΕΚ και αυτός που έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι εμπιστεύεται όλο το ρόστερ του. Αυτό μάλιστα το δείχνει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία και όχι στα λόγια.

Για την ΑΕΚ και αυτό το παιχνίδι είναι μία ακόμα ευκαιρία για να αποδείξει σε όλους ότι η δίψα για την κατάκτηση του νταμπλ και την τρέχουσα χρονιά -αν συμβεί το back to back θα γίνει για πρώ

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X