Ο Αλμέιδα παίρνει φέτος πολύ λιγότερα από τον πάγκο του, αλλά αυτό διορθώνεται

Ο Αλμέιδα παίρνει φέτος πολύ λιγότερα από τον πάγκο του, αλλά αυτό διορθώνεται
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει γι αυτό το πλεονέκτημα που πέρυσι ήταν κομβικό και φέτος έχει λείψει από την ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Υπάρχει κάτι που ο Αλμέιδα έχει ως βάση στην προπονητική του φιλοσοφία και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα που έχει η δουλειά του. Είναι απ’ αυτούς που δεν χρησιμοποιεί ούτε κλισέ, ούτε λόγια του αέρα. Αυτό που λέει και το εννοεί και το κάνει. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, που ανέλαβε την ΑΕΚ, το μήνυμα που είχε στείλει στους ποδοσφαιριστές του, ήταν πως τους υπολογίζει όλους, εξ ου και τους θέλει όλους πανέτοιμους.

Αυτό το μήνυμα, για να μην είναι του αέρα, θα πρέπει κάπως να γίνεται και πράξη. Και ο μόνος τρόπος είναι με το rotation. Είτε στο πρωτάθλημα, είτε πολύ περισσότερο στο κύπελλο. Εξ ου και οι οκτώ αλλαγές που έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη στο ματς με τον Άρη. Δεν γίνεται να λες πως τους υπολογίζεις όλους και την ίδια στιγμή σ’ όλα τα ματς να παίζεις με τους ίδιους. Άλλωστε κατά το παρελθόν υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις προπονητών, που έσχιζαν τα ρούχα τους μέσα στα αποδυτήρια πως όλους τους υπολογίζουν, αλλά κάθε ματς έπαιζαν οι ίδιοι 14.

Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν, πως ο Αλμέιδα επέλεξε να κάνει τόσες αλλαγές με τον Άρη. Ίσως το παράξενο βρίσκεται στο γεγονός πως πέρυσι σε αντίστοιχο ματς κυπέλλου και μάλιστα με τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ με εννέα αλλαγές κέρδισε με 3-0, ενώ τώρα με οκτώ έμεινε με τον Άρη σε μια λευκή και κυρίως αγωνιστικά παγωμένη ισοπαλία. Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, η αγωνιστική εικόνα του περυσινού 3-0 επί του Ολυμπιακού στο κύπελλο, δεν ήταν για τέτοιο σκορ. Η ΑΕΚ είχε παίξει πολύ καλύτερα και στο 0-0 στο Καραϊσκάκη αλλά ακόμα και στο ήττα με 3-1 την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου.

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται αλλού. Στο γεγονός πως ένας από βασικούς λόγους που η ΑΕΚ, με τις τόσες αλλαγές την περασμένη Τετάρτη, έμεινε σ’ αυτό το παγωμένο 0-0, έχει να κάνει με συνολικότερα φετινά αγωνιστικά δεδομένα. Έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Αλμέιδα από την αρχή της φετινής σεζόν, δεν παίρνει τόσο πολλά πράγματα πάγκο του, όσα στην περυσινή σεζόν. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ματς κυπέλλου με τον Άρη. Με εξαίρεση κάποια παιχνίδια, όπως για παράδειγμα με την Μπράιτον στην Αγγλία ή με τον Ολυμπιακό στο 1-1 στη Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ φέτος δεν πατάει γκάζι όταν ο Αλμέιδα κάνει τις κινήσεις του από τον πάγκο. Κάτι που ήταν ένα μεγάλο όπλο της περυσινής ομάδας.

Ανοίγω μια παρένθεση για να υπάρχει κάτι που να είναι καθαρό. Είναι άλλο πράγμα πως υπάρχουν διαφορές στην αγωνιστική εικόνα σε σχέση με πέρυσι, γιατί έχουν προκύψει και πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με πέρυσι και άλλο είναι χειρότερα ή καλύτερα από πέρυσι. Καθαρά πρακτικά είναι καλύτερα. Πέρυσι τέτοια εποχή χρειάστηκε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο για να μειώσει στους τέσσερις βαθμούς, φέτος αν τον κερδίσει την Κυριακή, θα περάσει πρώτη μ’ έναν βαθμό. Αυτό τα λέει όλα και δεν χωρεί και αμφισβήτησης. Κλείνω την παρένθεση.

Τα δεδομένα…

Δεδομένα όμως, η ΑΕΚ από τον πάγκο της, δεν έχει πάρει τόσο πολλά, όσα πήρε κατά την διάρκεια της περυσινής. Κάτι που οφείλεται αφενός στους τραυματισμούς, αφετέρου στην ατομική αγωνιστική εικόνα αλλά και προσφορά κάποιων ποδοσφαιριστών. Το πρώτο, αυτό με τους τραυματισμούς, έχει αναλυθεί πολλάκις. Υπήρχαν πολλά και σημαντικά ματς φέτος, που επί της ουσίας ο Αλμέιδα δεν είχε επιλογές από τον πάγκο για να τις ρίξει και να πατήσει η ομάδα το γκάζι, όπως συνέβη πολλές φορές πέρυσι. Υπήρχαν και περιπτώσεις παικτών όπως ο Μάνταλος, που πέρυσι ήταν ένα εξαιρετικός game changer, αλλά φέτος λόγω των τραυματισμών έχει γίνει αναγκαστικά βασικός.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός πως από κάποιους ποδοσφαιριστές που βάσει αξίας περίμενε πολλά, μέχρι τώρα έχει πάρει λίγα. Για παράδειγμα ο Πόνσε που είναι αδύνατον να έχει ξεχάσει την μπάλα ή να είχε βαρύνει στα 26 του, δεν έχει βοηθήσει σχεδόν καθόλου. Είτε ξεκινώντας στην βασική ενδεκάδα, είτε ερχόμενος από τον πάγκο. Δυο γκολ έχει συνολικά και μετράει 3,5 μήνες χωρίς να έχει βρει δίχτυα. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τον Πισάρο. Δεν έχει δώσει και αυτός πράγματα, μπαίνοντας ως αλλαγή και μάλιστα σε παιχνίδια που η ΑΕΚ χρειαζόταν βοήθεια από τον πάγκο της.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό, πως γενικώς σ’ όλη την διάρκεια της περυσινής σεζόν, η ΑΕΚ πήρε πράγματα αγωνιστικά και καθάρισε ματς, παίρνοντας ενέργεια και βοήθεια από τους παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο της. Φέτος αυτό έχει γίνει σε ελάχιστα παιχνίδια. Πέρυσι ήταν στα περισσότερα. Ήταν από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ομάδας. Και προφανώς έχει ανάγκη να το ξαναβρεί. Και εννοείται πως υπάρχει η δυνατότητα για να το ξαναβρεί. Αφενός διότι ξαναγεμίζει ο πάγκος από επιστροφές από τραυματισμούς. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, είχε την δυνατότητα ο Αλμέιδα να ρίξει και τον Αραούχο και τον Φερνάντες στο ματς. Δεν ήταν 100% έτοιμοι αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου.

Αφετέρου αυτός είναι και ο λόγος που η ΑΕΚ φαίνεται πως κοιτάζει στην αγορά εκτός από αριστερό και δεξί μπακ και ποδοσφαιριστή για τα άκρα της επίθεσης. Κυρίως για την αριστερή πλευρά. Για να προσθέσει μια ακόμα επιλογή, από την οποία όμως να μπορεί να πράγματα. Είτε ως βασική επιλογή για την μεσοεπιθετική γραμμή, είτε ερχόμενη από τον πάγκο. Ακριβώς δηλαδή, ότι προσδοκά και από την επιστροφή στην αγωνιστική δράση του Φερνάντες. Αυτά που πέρυσι η ΑΕΚ έπαιρνε από τον πάγκο της, ήταν σημαντικό πλεονέκτημα. Και θέλει και μπορεί να το ξαναβρεί και τώρα.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X