Στα γενέθλια των 100 ετών της, με τον πιο ταιριαστό προπονητή

Στα γενέθλια των 100 ετών της, με τον πιο ταιριαστό προπονητή
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης μπαίνει στο 2024, την χρονιά που η ΑΕΚ θα γιορτάσει τα 100 έτη της, γράφοντας για τον Αλμέιδα που θα έχει ως οδηγό της για το μέλλον

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη σκέψη που σ’ όλους μας ήρθε, είναι πως το 2023 που μόλις έφυγε, θα θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να το παίζουμε σε λούπα ξανά και ξανά και να μην το χορταίνουμε ποτέ. Εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ, καθαρά ποδοσφαιρικά. Διότι έξω από τις τέσσερις γραμμές, ήταν βουτηγμένο στο αίμα και στο «αίμα». Αλλά ποδοσφαιρικά για την ΑΕΚ, ήταν μαγικό και η πρώτη σκέψη είναι να το ζούμε και να το ξαναζούμε.

Από την άλλη μεριά, μια από τις μεγάλες ομορφιές αυτού του ταξιδιού της ζωής, είναι πως τίποτα δεν μένει στάσιμο. Όλα προχωράνε. Και φυσικά δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σε περιμένει στην επόμενη στροφή του δρόμου. Αλλά ακόμα και αυτή η αβεβαιότητα, έχει την ομορφιά της. Αφήστε που, για να ξέρουμε και τι λέμε, για πολλά (δυστυχώς ή ευτυχώς όχι για όλα) απ’ όσα θα βρεις μπροστά σου, έχεις και δυνατότητα και ευθύνη ο ίδιος να τα διαμορφώσεις.

Αμπελοφιλοσοφίες, θα μου πείτε. Σωστά. Πες ρε, στην πιο ευγενική εκδοχή, τίποτε για μεταγραφές και άσε τις ανούσιες αναλύσεις. Θα σας στεναχωρήσω. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι τόσο πολύ προχωρημένο ώστε να το βάλουμε στο τραπέζι και να το αναλύσουμε. Όχι τουλάχιστον στα δικά μας χέρια. Αν θέλετε πάντως μια εκτίμηση, νομίζω πως η ΑΕΚ θα αιφνιδιάσει με τον τρόπο που θα κινηθεί σ’ αυτή την μεταγραφική αγορά. Αλλά να το δούμε πρώτα.

Και αφού ρε, δεν έχεις κάτι για μεταγραφές και είναι ήδη πρώτη Γενάρη, τι αισιόδοξο έχεις να μας κομίσεις και μάλιστα τώρα που η ΑΕΚ μπαίνει στην χρονιά που θα γιορτάσει τα 100ά της γενέθλια; Μόνο ευχές; Θα απαντήσω αρχικά πως οι ευχές δεν είναι δα και κακό πράγμα. Ειδικά αν δεν ξεκινούν με «είθε», αλλά με «να». Όμως έχω και κάτι ακόμα να κομίσω. Ή αν προτιμάτε να επισημάνω. Η ΑΕΚ καταφέρνει να μπει στα 100 χρόνια της, στο δικό της σπίτι, στο δικό της προπονητικό κέντρο, αλλά και με κάτι που ταλαιπωρήθηκε χρόνια για να το βρει. Μ’ έναν προπονητή σημείο αναφοράς.

Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ταιριαστό άνθρωπο στον πάγκο της ΑΕΚ, την χρονιά που ο σύλλογος γίνεται αιώνιος, από τον Αλμέιδα. Και αυτό δεν έχει να κάνει καν με την περυσινή κατάκτηση του νταμπλ. Προφανώς και αυτό έχει την σημασία του. Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί προπονητές στην ιστορία της ΑΕΚ, που να έχουν καταγράψει μια τέτοια επιτυχία. Ολόκληρος Μπάγεβιτς, ίσως με την καλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών, δεν το πέτυχε.

Όμως δεν είναι μόνο οι δυο κούπες που πέρυσι κατέκτησε ο Αλμέιδα. Είναι αυτό που έφερε στην ΑΕΚ. Είναι αυτό που δίνει στην ομάδα. Έναν άνθρωπο, που είναι σημείο αναφοράς. Μέσα στα αποδυτήρια, μέσα στο γήπεδο, μέσα στα γραφεία, ακόμα και μέσα στην εξέδρα. Είναι ο Ματίας περίπτωση προπονητή τέτοια, που πάνω του μπορεί να ακουμπήσει ένας ολόκληρος σύλλογος. Κάτι πολύ σπάνιο και κάτι που η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ έψαξε πολύ και ταλαιπωρήθηκε πολύ, προκειμένου να το βρει.

Ταλαιπωρήθηκε πολύ, να φτάσει εως εδώ

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, αλλά και ακόμα πιο πίσω, αυτό το μοντέλο προπονητή, μια τέτοια περίπτωση σαν αυτή του Ματίας, η ΑΕΚ την ήθελε και την έψαχνε, διότι την χρειαζόταν. Την είχε ανάγκη. Αποδείχθηκε πως είτε την έψαχνε με λάθος τρόπο, είτε την έψαχνε με λάθος ανθρώπους, είτε (κυρίως) την έψαχνε σε λάθος ανθρώπους, είτε και τα τρία αυτά μαζί. Η ουσία είναι πως οι επιλογές όλων των προηγούμενων χρόνων και η κατάληξη τους, είναι μια ακόμα απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Αλμέιδα στην ομάδα.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε. Όποιος ισχυριστεί πως ο Αλμέιδα δεν κάνει λάθη, είναι ή μπούφος ή εχθρός του. Όποιος επίσης πιστεύει, πως επειδή πέρυσι ο Ματίας οδήγηση την ομάδα στο νταμπλ, έχει υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου με τις νίκες και τους τίτλους, είναι ποδοσφαιρικά εξωγήινος. Είναι όμως αυτό που ο Αλμέιδα εκπέμπει και δίνει στην ομάδα. Την σιγουριά πως είναι στον σωστό δρόμο, ακόμα και όταν πέφτει σε λακκούβες. Αυτό είναι σπάνιο, είναι και πολύτιμο.

Η ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς θα έμπαινε στην χρονιά που θα γιορτάσει τα 100 της χρόνια, μ’ έναν προπονητή στον πάγκο της. Αυτό ήταν το μόνο σίγουρο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ΑΕΚ ήταν πρόθυμη και ανοιχτή να δώσει αυτή την ευκαιρία σε μια σειρά από προπονητές. Πολύ απλά, διότι το είχε ανάγκη. Όλοι οι υπόλοιποι την πέταξαν με κρότο στα σκουπίδια. Ο Αλμέιδα την άρπαξε αυτή την ευκαιρία και την έκανε σημαία του. Και ναι, δεν μπορώ (και νομίζω ισχύει για όλους μας) να σκεφτώ ιδανικότερο προπονητή για να βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ, τώρα που γίνεται… αιώνια. Διότι στα μάτια τα δικά μου, είναι προπονητής – εγγυητής για τα επόμενα χρόνια. Εννοώντας καταρχάς σταθερότητα, γιατί με τους τίτλους δεν έχει υπογράφει κανείς συμβόλαιο.

Και επειδή είναι Γενάρης και επειδή είναι μεταγραφικός μήνας, ο Αλμέιδα ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται η ομάδα. Μακριά από συναισθηματισμούς και πρώτα απ’ όλα για το συμφέρον της ΑΕΚ. Και να έχετε και κάτι ακόμα στο μυαλό σας. Ακριβώς επειδή το καλοκαίρι η ΑΕΚ θα μπει σε αγωνιστικές υποχρεώσεις πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, υπάρχουν κινήσεις που αφορούν την επόμενη σεζόν, οι οποίες πρέπει να γίνουν ήδη από τώρα. Κρατήστε το.

Καλή γενέθλια των 100 ετών της ΑΕΚ, χρονιά να έχουμε ΟΛΟΙ μας. Να ανταμώνουμε πάντα στα ίδια μέρη. Να δίνουμε το χέρι σ’ όποιον σηκώνεται. Να νικήσουμε τον φόβο μας, να νικήσουμε τα τέρατα, να νικήσουμε…

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X