Η ΑΕΚ (πρέπει να) έχει λαμβάνειν από τον Πόνσε

Η ΑΕΚ (πρέπει να) έχει λαμβάνειν από τον Πόνσε
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα του Αργεντινού επιθετικού κυρίως, αλλά και του Γκαρσία

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μέσα στα πολλά στραβά και ανάποδα που συνέβησαν εκείνη την διαβολοβδομάδα της ΑΕΚ πριν από τα Χριστούγεννα, υπήρξε και κάτι θετικό. Ο Γκαρσία σκόραρε και στα τρία παιχνίδια που έπαιξε. Στο Άμστερνταμ, στο Αγρίνιο και στις Σέρρες. Μάλιστα ειδικά απέναντι στον Πανσερραϊκό, είχε και συνολικά μια αγωνιστική εικόνα πολύ κοντά στην περυσινή.

Σχετικά αναμενόμενο ήταν αυτό. Δεν μπορεί επειδή ταλαιπωρήθηκε από απανωτούς τραυματισμούς ο Λιβάι, να έγινε ένας άλλος ποδοσφαιριστής. Ο Γκαρσία βάσει προσόντων και ποιότητας, είναι ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος. Και μπορεί κάποιοι να το θεωρούν υπερβολή αλλά η πραγματικότητα της ποδοσφαιρικής αγοράς, λέει πως είναι ένας φορ αξία άνω των 20 εκατομμυρίων.

Δεν την έχει κάνει ούτε ο Τσίλης, ούτε ο Λιβάι, ούτε η ΑΕΚ αυτή την κοστολόγηση. Την έκανε η Λανς, η οποία κατέθεσε πρόταση με το αντίστοιχο ποσό για να τον αποκτήσει. Αν τώρα θέλουμε να μπούμε σε μια κουβέντα, πως η πραγματική αξία του Γκαρσία ήταν στα πέντε εκατομμύρια, αλλά οι Γάλλοι είναι είτε ποδοσφαιρικά κουτόφραγκοι, είτε μας αγάπησαν και ήθελαν να μας δωρίσουν επιπλέον 15, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, ακόμα και πως υπάρχει ο σάντα κλάους. Το θέμα είναι τι ισχύει πραγματικά.

Ο Γκαρσία είναι ένας επιθετικός με ποιότητα και με αξία. Και ήταν αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα άρχιζε να ξαναβρίσκει και ρυθμό και γκολ. Μακάρι το παλικάρι να είναι καλά και να μείνει μακριά από τους τραυματισμούς και η ΑΕΚ έχει λαμβάνειν μπόλικά αγωνιστικά κέρδη απ’ αυτά που μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο. Νομίζω πως το ίδιο ισχύει και για τον Πόνσε και ας μην είναι καθόλου ίδια περίπτωση με τον Λιβάι. Για την ακρίβεια είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση.

Όχι μόνο διότι ο Πόνσε είναι εντελώς άλλος ποδοσφαιριστής σε σχέση με τον Γκαρσία. Αλλά και επειδή υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο κούμπωμα μέσα στην ΑΕΚ. Ο Λιβάι ως σέντερ φορ, είναι προϊόν αυτού του αγωνιστικού μοντέλου του Αλμέιδα. Βγήκε μέσα απ’ αυτό που σχεδίασε ο Πελάδο και είναι βασικός πυλώνας της αγωνιστικής λειτουργίας της ομάδας από την πρώτη μέρα. Αντίθετα ο Πόνσε ήρθε για να «κουμπώσει» σ’ αυτό το αγωνιστικό μοντέλο, έχοντας μάλιστα πίσω του (τουλάχιστον) δυο σεζόν, που έπαιζε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αρνούμαι να δεχθώ πως ο Πόνσε έχει ξεχάσει το ποδόσφαιρο που ήξερε. Ούτε πολύ περισσότερο πως γέρασε ή βάρυνε, επειδή δεν είναι πλέον 22 ετών όπως στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ, αλλά στα 26 του. Επίσης θυμίζω, για όσους το έχουν ξεχάσει, πως η ΑΕΚ ξόδεψε το περασμένο καλοκαίρι ένα ποσό πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Αυτό προφανώς και δεν εγγυάται απολύτως τίποτα. Έχουν αποτύχει παγκοσμίως πολύ ακριβότερες μεταγραφές. Απλώς δίνει μια τάξη μεγέθους ως προς την αξία του Πόνσε.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα ο Αργεντινός δεν έχει βοηθήσει σχεδόν καθόλου. Ίσως μάλιστα θα ήταν πιο ακριβές, να βγάλω ακόμα και το “σχεδόν”. Ναι, έχει βάλει γκολ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το νικητήριο στο Μπράιτον. Αλλά ακόμα και σ’ αυτά τα ματς, δεν είχε πειστική αγωνιστική εικόνα. Αφήστε που ακόμα και στο γκολ που πετυχαίνει στο Μπράιτον, το τελείωμα που κάνει στο τετ α τετ, είναι πολύ κακό. Ίσως το καλύτερο φετινό του παιχνίδι, ο Πόνσε το έκανε με τον ΠΑΟΚ. Όμως εκεί έκανε καλό τελείωμα, αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι.

Οι απαιτήσεις και τα δεδομένα

Η ΑΕΚ έχει μεγάλες αγωνιστικές απαιτήσεις από τον Πόνσε. Ο Πινέδα είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της και είναι πραγματικά μια ομάδα μόνος του. Δεν γίνεται για τον Πόνσε, που είναι η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της, να συζητάμε πως έχει βάλει μόνο δυο γκολ στο πρώτο μισό της σεζόν. Η ΑΕΚ θα πρέπει να έχει λαμβάνειν από τον Αργεντινό, σε γκολ. Όπως ισχύει και για τον Γκαρσία.

Εξυπακούεται και το υπογραμμίζω, δεν ξέχασε ούτε την μπάλα που ήξερε ο Πόνσε, ούτε πως να την βάζει στα δίχτυα. Ούτε βάρυνε στα 26 του. Επίσης κανείς δεν έχει να του προσάψει τίποτα για την εξωγηπεδική ζωή του. Είναι από τους πιο (ίσως και ο πιο) σπίτι – προπόνηση – σπίτι, ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Ούτε υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ήθελε κάτι άλλο για την καριέρα του το περασμένο καλοκαίρι και να συνέβη κάτι άλλο. Ο ίδιος μου έχει πει σε συνέντευξη στην Ώρα τον περασμένο Οκτώβρη, πως το είχε αποφασίσει πολύ νωρίς πως ήθελε να γυρίσει στην ΑΕΚ.

Επομένως δεν απομένει τίποτε άλλο ως εξήγηση γι αυτό που έχει συμβεί εως τώρα, από το κομμάτι της προσαρμογής. Που φυσικά είναι σημαντικό και δεν είναι καθόλου εύκολο. Εξάλλου το έχει αναλύσει το συγκεκριμένο κομμάτι πρώτος ο ίδιος ο Αλμέιδα. Και για τον Πόνσε και για τον Πισάρο και πέρυσι για τον Φερνάντες. Φυσικά και για μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, ο χρόνος αυτής της προσαρμογής δεν είναι απεριόριστος.

Ακριβώς όμως επειδή η ποιότητα του Πόνσε δεν αμφισβητείται, υπάρχει και η προοπτική πως η ΑΕΚ θα έχει λαμβάνειν αυτά που πρέπει με βάση αυτή την ποιότητα και με βάση αυτή την αξία. Και η εμπιστοσύνη υπάρχει. Όπως και το γεγονός πως και στην προηγούμενη θητεία του στην ΑΕΚ μέχρι και τον Δεκέμβρη είχε επτά γκολ και έκλεισε τη σεζόν με 21. Ούτε αυτό είναι εγγύηση, αλλά είναι ένα στοιχείο. Έχει την ποιότητα και έχει την ικανότητα ο Πόνσε, ανά πάσα στιγμή το χαρτί να το γυρίσει. Αυτή είναι η ουσία.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X