Υπάρχουν δύο αναγνώσεις για την ΑΕΚ της Ευρώπης

Υπάρχουν δύο αναγνώσεις για την ΑΕΚ της Ευρώπης
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ολοκλήρωση του ταξιδιού της ΑΕΚ στην Ευρώπη και τις αλήθειες που προκύπτουν από αυτό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όλοι το παραδεχθήκαμε ότι οι ατυχίες και οι απώλειες στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ήταν πολλές. Σημαντικά περισσότερες από αυτές που η ομάδα μπορούσε να αντέξει ώστε να αντεπεξέλθει και να κάνει το παραπάνω βήμα. Όλοι της αναγνωρίσαμε επίσης ότι συμμετείχε σε γκρουπ με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας. Στάθηκε όμως αγωνιστικά από το ξεκίνημα και δημιούργησε προσδοκίες. Στο τέλος, τις κατέρριψε.

Η Ευρώπη, ειδικά σε αυτό το επίπεδο και με τέτοιες ομάδες απέναντι, είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία συγκριτικά με την απλούστευση των εγχώριων διοργανώσεων. Επί παραδείγματι, λάθη σαν το πρώτο με την έξοδο του Μεσολογγίου, ο Αθανασιάδης έκανε και πέρυσι στο πρωτάθλημα, όμως η καταφανής ανωτερότητα της ΑΕΚ από τους αντιπάλους της, δεν επέτρεψαν αυτά να είναι καταδικαστικά. Σε ματς του Europa League, με δύο γκολ-δώρα από τον τερματοφύλακα, δεν πας πουθενά, βήμα παραπάνω δεν γίνεται να κάνεις. Εδώ δεν τα καταφέρνεις ούτε με ένα λάθος, όπως στο παιχνίδι με τη Μπράιτον με την αναποφασιστικότητα που ο προαναφερθείς έδειξε στη φάση του πρώτου γκολ των Άγγλων. Βγαίνω, δεν βγαίνω, βγαίνω δεν βγαίνω, ε θα το φας και θα πεις και ένα τραγούδι.

Βέβαια προ της ατυχούς συγκυρίας να χάσει η Ένωση τον καλό τερματοφύλακά της πριν από τα δύο παιχνίδια που θα έκριναν την πρόκριση και τελικά να το πληρώσει, είχε και ο Στάνκοβιτς κάνει τη δική του (διπλή μάλιστα) κουταμάρα στη Μασσαλία. Όλα αυτά και πόσα άλλα ακόμα -λάθη του Σιμάνσκι, του Άμραμπατ, του Βίντα, του Χατζισαφί, του Ρότα, του Μουκουντί, του Πινέδα κ.α.- στη διάρκεια αυτής της διαδρομής, δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται ως ατυχείς συγκυρίες της στιγμής ή μικρολεπτομέρειες από παιχνιδισματα της μπάλας που δεν μας έκανε το χατίρι. Αντιθέτως καταδεικνύουν ατέλειες οι οποίες που ξεπερνούν τη στερεότυπη δικαιολογία της έλλειψης συγκέντρωσης. Προφανώς είναι επίσης θέμα ικανοτήτων και αγωνιστικού επιπέδου.

Το γνωρίζουμε όλοι ότι τα μπάτζετ των αντιπάλων που είχε να αντιμετωπίσει σε αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ (μα πολύ όμως) υψηλότερα από το δικό της.

Ο ίδιος ο Αλμέιδα λέει ότι δεν τα βλέπει αυτά και από μόνος του ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη -ας μην ξεχνάμε τη στεναχώρια του για τη μη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Champions League- όμως πιστεύω ότι και ο ίδιος μέσα από αυτή τη διαδρομή θα έχει μέσα του αναθεωρήσει για κάποια πράγματα όσον αφορά στο επίπεδο που πρέπει η ομάδα του να βρεθεί για να κάνει κάποια επιπλέον πράγματα. Είδε τις αδυναμίες, κατάλαβε ότι η στήριξη σε κάμποσα πρόσωπα δεν αρκεί για να ανεβάσουν την ποιότητά τους σε καλύτερες πίστες και νομίζω ότι είναι ο καιρός για να αρχίσει να καταστρώνει τα σχέδια της επόμενης σεζόν με υψηλότερες απαιτήσεις από τη διοίκηση, αν πράγματι επιθυμεί το βήμα παραπάνω. Το να τρυπήσουν πολλοί παίκτες το ταβάνι τους έπιασε, αλλά φάνηκε ότι δεν αρκούσε.

Αναφέρομαι στην επόμενη σεζόν διότι αφενός θεωρώ ότι αν η ομάδα είναι υγιής έχει το ρόστερ για να κυνηγήσει ξανά έως το τέλος το νταμπλ, αφετέρου διότι ξέρω ότι ο Αλμέιδα είναι άνθρωπος που θα στηρίξει αυτό το γκρουπ έως το τέλος της χρονιάς και δεν του αρέσουν οι επαναστατικές αλλαγές στα μέσα της περιόδου. Βέβαια μία με δύο προσθήκες τον Γενάρη ίσως απαιτούνται και αριθμητικά με τόσες διαδοχικές και ασταμάτητες απώλειες, να δούμε δε που θα πάει και η ιστορία με το χειρουργείο ή όχι του Αραούχο. Κοντολογίς μέσα και από τις δυσκολίες που προέκυψαν σε αυτό την πορεία, άπαντες δοκιμάστηκαν, φανέρωσαν τα προτερήματα και τις ατέλειες τους.

Θα είναι λάθος για την ΑΕΚ να θεωρήσει ότι δεν προχώρησε στην Ευρώπη επειδή μόνο εκείνη αδίκησε τον εαυτό της και όχι γιατί είχε επίσης έλλειμμα ποιότητας σε καθοριστικούς τομείς του παιχνιδιού. Το ποιοι, τα πώς και τα γιατί οφείλει να αναδείξει ο προπονητής και να τα παρουσιάσει στη διοίκηση ζητώντας να γίνουν τα επόμενα βήματα προόδου.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X