Τώρα βέβαια και ο Άγιαξ, δεν είναι αυτός που ξέραμε

Τώρα βέβαια και ο Άγιαξ, δεν είναι αυτός που ξέραμε
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ευρωπαϊκή πρόκληση της ΑΕΚ, να πάρει πρόκριση επί του Άγιαξ που, πλέον, έπαψε να είναι στα χειρότερά του

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εκείνο το διπλό στο Μπράιτον, εκτόξευσε τις προσδοκίες στα ύψη. Από μόνη της η ΑΕΚ έβαλε άπαντες στη διαδικασία να σκέφτονται την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, από μόνη της πέταξε και κάμποσες ευκαιρίες στα σκουπίδια, έστω συγκυριακά ή και από τσαπατσουλιά σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις αν θέλετε. Η φάση του Γιόνσον που δεν έγινε γκολ με τον Άγιαξ, το λάθος, το πέναλτι και η αποβολή του Στάνκοβιτς στη Μασσαλία αμέσως μετά την ισοφάριση, το εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Μπράιτον που την αντάμειψε με ένα… μειδίαμα στο δοκάρι του Τσούμπερ.

Και τώρα, πάμε για έναν τελικό στο Άμστερνταμ. Απέναντι στον ιδιαίτερα συμπαθή Τζον Φαν’τ Σιπ που βρήκε το κουράγιο μέσα από το προσωπικό δράμα του να εμπνευστεί από το ποδόσφαιρο, τις προκλήσεις που αυτό δίνει στους ανθρώπους που το υπηρετούν με αγάπη και πάθος ώστε να συνεχίσουν με νέο κίνητρο τη ζωή τους. Πήρε τον Άγιαξ πεσμένο στα πατώματα της Eredivisie και πολύ γρήγορα του έδωσε πνοή. Όση χρειαζόταν ώστε να παίξει κι εκείνος με πραγματικές ελπίδες τα ρέστα του για να συνεχίσει στην Ευρώπη.

Σήμερα, ο «Αίαντας» δεν είναι εκείνος που είχες συνηθίσει φέτος, όταν όλοι στην Ευρώπη συμφωνούσαν ότι βίωνε την πιο βαθιά κρίση της σύγχρονης ιστορίας του. Σίγουρα δεν είναι εκείνος που εμφανίστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 5 του περασμένου Οκτώβρη. Κι αν οι διαφορές δεν είναι τόσο εντυπωσιακά ευανάγνωστες πάνω στο ποδοσφαιρικό χορτάρι, η επιστροφή στη συνήθεια των νικών είναι από μόνη της ικανή να εκτοξεύσει την αυτοπεποίθηση μιας ομάδας, ειδικά ενός τόσο σπουδαίου club.

Με πέντε τέτοιες -και μία ισοπαλία- στα τελευταία έξι παιχνίδι του πρωταθλήματος ο Άγιαξ επέστρεψε από τελευταίος, σε τροχιά Ευρώπης για του χρόνου. Και παράλληλα σε πλήρη εγρήγορση για να παραμείνει ενεργός σε αυτήν και φέτος. Ο Φαν’τ Σχιπ τον συμμάζεψε και με ποδοσφαιρική λογική τον βοήθησε να αναδείξει τις αρετές που έχει, στο βαθμό που μπορεί. Κοινώς, τον βάζει να κάνει αυτά που πρέπει και όχι αυτά που θεωρούσε ότι είναι ικανός, ακολουθώντας μέχρι πρότινος ένα υπερβατικό σχέδιο.

Το ματς της Μασσαλίας, η φανέλα και το σχέδιο του Αλμέιδα

Με τον πρώην τεχνικό της Εθνικής Ελλάδας στο τιμόνι του, ο Άγιαξ δεν έχει ακόμα πάρει βαθμό στην Ευρώπη. Εύκολα η Μπράιτον -σίγουρα πολύ πιο εύκολα και εμφατικά από ό,τι στη Νέα Φιλαδέλφεια- πέρασε με διπλό από την έδρα του, όμως στη Μασσαλία έκανε το δικό του παιχνίδι μέχρι να ηττηθεί από πέναλτι στο 93′ και παίζοντας με 10 από το 63′. Ισοφάρισε με παίκτη λιγότερο, είχε ευκαιρία να προηγηθεί με παίκτη λιγότερο και γενικά, ήταν ένας κανονικός Ευρωπαίος Άγιαξ.

Η απουσία του Μπεργκουίς -που αποβλήθηκε στη Γαλλία- είναι πολύ καλό μαντάτο για την ΑΕΚ, είναι δεδομένα ο πιο ταλαντούχος μέσος που διαθέτουν, κινητήριος μοχλός και πολύ απειλητικός εντός κι εκτός περιοχής, παίκτης με 8 ασίστ ήδη σε Ολλανδία και Ευρώπη. Δεν είναι ο τωρινός Άγιαξ στο επίπεδο του να αντικαθιστά εύκολα τέτοιον ποδοσφαιριστή, όμως έχει βρει ξανά momentum ως ομάδα. Κι έχει τη φανέλα, αυτή που ξέρει να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις.

Για την ΑΕΚ, θεωρώ ότι είναι τελικά καλό να μην υπάρχει παιχνίδι πρωταθλήματος την Κυριακή. Ας πάει μια φορά να παίξει ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό ματς δίχως ο προπονητής να έχει στο μυαλό του πως θα πάρει το must win παιχνίδι με τον Παναιτωλικό χρησιμοποιώντας όσο λιγότερους μπορεί από αυτούς που θα παίξουν την Πέμπτη. Να μην επιβαρυνθούν παίκτες κομβικοί και όλη η συγκέντρωση να αφορά ένα και μόνο παιχνίδι, αυτός στο Άμστερνταμ. Μακάρι να έχει γίνει καλά και ο Γιόνσον, έστω να έρθει από τον πάγκο και να προσφέρει πράγματα.

Όσον αφορά στο πλάνο του Αλμέιδα, δεν περιμένω κάτι διαφορετικό από τον Pelado. Η ΑΕΚ το παιχνίδι της θα κάνει, με νοοτροπία για τη νίκη θα παίξει. Σίγουρα, θα διαβάσει πολύ τον Άγιαξ ο κόουτς μέχρι να φτάσουμε εκεί, είναι αλλαγμένο το στυλ του σε σχέση με αυτό που είχε αντιμετωπίσει. Δείχνει και αυτό ένα ματς που θα κριθεί στη λεπτομέρεια, να είναι επιτέλους το επόμενο ευρωπαϊκό μετά από εκείνο της πρεμιέρας που η Ένωση θα αποδειχθεί περισσότερο έτοιμη και αποτελεσματική απέναντι σε αυτές.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X