Παραμένουν οι προσφορές «1+1» στα σούπερ μάρκετ μετά τις αντιδράσεις

Παραμένουν οι προσφορές «1+1» στα σούπερ μάρκετ μετά τις αντιδράσεις
Photo Credits: INTIME

Η όλη αναστάτωση μετά και την παρέμβαση Κασσελάκη αφορά την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των προσφορών

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Από το πουθενά ανέκυψε πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση για το θέμα των προσφορών και αυτό μάλλον θα πρέπει να πιστωθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, που έδειξε αντανακλαστικά και πήρε θέση η οποία βρήκε ευήκοα ώτα στην κοινωνία.

Η όλη αναστάτωση μετά και την παρέμβαση Κασσελάκη αφορά την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των προσφορών, μέσα από ένα μάλλον θολό σχέδιο και το κυριότερο μέσα από μία διαδικασία που δεν ταιριάζει σε φιλελεύθερες.

Το σχέδιο του υπουργείου δεν παρουσιάστηκε βέβαια συντεταγμένα, αλλά μέσα από δηλώσεις του Κ. Σκρέκα που περιέγραφε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει πουθενά. Σε επίπεδο επιδιώξεων μάλλον θετικά θα πρέπει να κρίνει κανείς την θέση του υπουργού Ανάπτυξης, αλλά μόνο από αυτή την οπτική, διότι στην πράξη μάλλον κανείς δεν το θέλει, ούτε οι καταναλωτές, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος χθες στο θέμα της ακρίβειας, μέσω ανάρτησής του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τόνισε ότι η μείωση των τιμών είναι εφικτή μόνο μέσω σοβαρών και συστηματικών ελέγχων και όχι με κατάργηση προσφορών 1+1. Σημείωσε μάλιστα πως «υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, νομίζοντας ότι αν τους επιβαρύνουν με τέτοιους έμμεσους τρόπους, δεν θα το καταλάβουν. Αυτά πιστεύεις όταν αγνοείς ότι οι πολίτες ζουν «εξαρτημένοι» από τον μισθό τους».

Το «άδειασμα» από τον Μαρινάκη

Η δήλωση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από την κυβέρνηση. Σχεδόν άμεσα αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος όχι μόνο έλαβε αποστάσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, αλλά ουσιαστικά πήρε πίσω το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μέσα από δηλώσεις και διαρροές για παρέμβαση στο θέμα των προσφορών με στόχο την κατάργησή τους και την αντικατάστασή τους από ένα άλλο πιο μόνιμο σύστημα διαμόρφωσης των τιμών.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθούν οι προσφορές 1+1, ούτε καμία προσφορά, ούτε θα μπορούσε ποτέ η κυβέρνηση να παρέμβει στον τρόπο που η κάθε εταιρεία επιλέγει να προωθεί τα προϊόντα της και τον τρόπο που επιλέγουν οι καταναλωτές να τα αγοράζουν. Αλίμονο αν απαγορεύαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων. Μάλιστα συγκεκριμένα κι εμείς στο σπίτι μας προτιμούμε πολύ να αγοράζουμε το 1+1, είναι πολύ πρακτικά. Δεν θα ήθελα να ξέρω αν γινόταν κάτι τέτοιο, που δεν πρόκειται να γίνει, τι θα γίνει όταν γυρίσω σπίτι, με τη γυναίκα μου».

Επίσης ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι, «δεν τίθεται καν θέμα. Αλίμονο αν ποτέ καταργούσαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων ή προσφορές. Και ένα άλλο είναι ο έλεγχος που κάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για το αν πράγματι οι προσφορές αυτές είναι προσφορές. Γιατί, ξέρετε, υπάρχει κάποιες φορές η πρακτική να βάζουμε κάτι σε προσφορά, αλλά πριν το βάλουμε σε προσφορά, να υπάρχει μια σχετική ανατίμηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο ελέγχεται και ελέγχεται επισταμένα και είναι και ένα μέρος των προστίμων και έχουν και πάρα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τα πρόστιμα που επιβάλλονται».

Τι είχε πει ο Κώστας Σκρέκας

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Κώστας Σκρέκας, οι προσφορές δεν βοηθάνε στο να υπάρχει μια σταθερά χαμηλή τιμή στα προϊόντα, προσθέτοντας ότι η πρακτική των σούπερ μάρκετ έχει ως αποτέλεσμα ένας πολίτης να «στοκάρει» προϊόντα.

«Εμείς θέλουμε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις προωθητικές εκπτώσεις να περάσουν στη μόνιμη τιμή του, όχι στην προσφορά. Αντί να έχει μία προωθητική ενέργεια 1+1 για μία βδομάδα τον μήνα και να πετύχει μόνο εκείνη τη βδομάδα να το πάρει σε προσφορά ο καταναλωτής, να υπάρχει μία μόνιμα χαμηλή τιμή στα προϊόντα», είχε δηλώσει ο υπουργός.

Πηγή: newsit.gr

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X