ΑΕΚ: Τα σενάρια πρόκρισης στο Europa League ή στο Conference League

ΑΕΚ: Τα σενάρια πρόκρισης στο Europa League ή στο Conference League
Photo Credits: INTIME

Ποια είναι τα σενάρια πρόκρισης της ΑΕΚ στα νοκ άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τη δεύτερη της ήττα γνώρισε η ΑΕΚ από τη Μαρσέιγ. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν τις ευκαιρίες τους, ωστόσο η αστοχία μπροστά από την εστία των Γάλλων της στέρησε έστω τον βαθμό, καθώς η ομάδα του Τζενάρο Γκατούζο επικράτησε με 2-0 και πλέον βρίσκεται «αγκαλιά» με το εισιτήριο της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Europa League.

Για την ΑΕΚ το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa League μοιάζει να απομακρύνεται, με τη συμμετοχή της στο Europa Conference League να συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες.

Μαθηματικά ωστόσο η Ένωση μπορεί να ελπίζει και στα δύο σενάρια. Όλα τη δεδομένη στιγμή παραμένουν ανοιχτά για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, καθώς ενδεχόμενα αποτελέσματα μπορούν να φέρουν την ΑΕΚ από τους «16» του Europa League, έως και οριστικά εκτός Ευρώπης.

Πως τερματίζει πρώτη στον όμιλο και εξασφαλίζει την απευθείας πρόκριση στους «16» του Europa League

Τι γίνεται ωστόσο εάν η ΑΕΚ κάνει το 2/2 απέναντι στην Μπράιτον; Εάν ο Άγιαξ δεν ρίξει τη «βόμβα», τότε η ΑΕΚ θα εξασφαλίσει μαθηματικά την παρουσία τις στα ευρωπαϊκά νοκ άουτ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΑΕΚ θα βρεθεί ισόβαθμη στη δεύτερη θέση και θα περάσει την Μπράιτον λόγω των μεταξύ τους αγώνων το οποίο είναι το πρώτο κριτήριο της UEFA στις ισοβαθμίες.

Για να κάνει όνειρα πρώτης θέσης, θα πρέπει ο Άγιαξ να φύγει με το διπλό από τη Μασσαλία και παράλληλα η Μπράιτον να μην αφήσει τη Μαρσέιγ να πάρει «τρίποντο» στο μεταξύ τους παιχνίδι, με την προϋπόθεση φυσικά ότι η ΑΕΚ θα κάνει το 2/2 απέναντι στους «γλάρους» και τον «Αίαντα».

Πρόκριση στα play offs του Europa League

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Η ΑΕΚ πρέπει να νικήσει την Μπράιτον όπως και να έχει. Σε περίπτωση που η Μαρσέιγ κάνει το καθήκον της απέναντι στον Άγιαξ, τότε η Ένωση θα πρέπει στην Ολλανδία να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από την αγγλική ομάδα, ώστε να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στον όμιλο της και τη συμμετοχή στα play offs του Europa League, όπου θα βρει μπροστά της μια από τις ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση του ομίλου τους στο Champions League.

Ακόμα και με ισοπαλία ωστόσο απέναντι στην Μπράιτον, η ΑΕΚ θα συνεχίσει να έχει πιθανότητες, ωστόσο θα χρειαστεί «δώρο» από την αδιάφορη Μαρσέιγ της τελευταίας αγωνιστικής, εφόσον φυσικά η Ένωση επικρατήσει του Άγιαξ στην Ολλανδία.

Έτσι η ΑΕΚ θα πιάσει την Μπράιτον στην ισοβαθμία και θα την «καβαλήσει» λόγω της νίκης της στο «Amex Stadium».

Πως πηγαίνει στο Conference League

Απλά είναι και εδώ τα πράγματα. Η ΑΕΚ έχει να σκέφτεται μόνο τον Άγιαξ για τη μάχη της τρίτης θέσης και με τα τωρινά δεδομένα της βαθμολογίας. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η ΑΕΚ με νίκη απέναντι στην Μπράιτον εξασφαλίζει την παρουσία της στα νοκ άουτ της Ευρώπης, εάν φυσικά δεν κάνει τη μεγάλη έκπληξη ο Άγιαξ στη Μασσαλία. Ωστόσο ακόμα και στα άλλα δύο ενδεχόμενα (ισοπαλία ή ήττα) θα παραμείνει ζωντανή στη μάχη για την τρίτη θέση.

Εάν η ΑΕΚ φέρει ισοπαλία και ο Άγιαξ δεν κάνει το διπλό στη Μασσαλία, τότε η ομάδα του Αλμέιδα θα ταξιδέψει στην Ολλανδία για δύο αποτελέσματα ώστε να κατακτήσει εκείνη την τρίτη θέση.

Εάν ωστόσο ο «Αίαντας» πάρει το «τρίποντο» από τη Μαρσέιγ και η ΑΕΚ φέρει «Χ» με την Μπράιτον, τότε τα πράγματα είναι πιο… πολύπλοκα και πηγαίνουμε στα κριτήρια ισοβαθμίας. Καταρχάς, με νίκη απέναντι στον Άγιαξ η ΑΕΚ προκρίνεται στο Conference League, καθώς με ήττα… λέει οριστικό «αντίο» στην Ευρώπη.

Τι γίνεται ωστόσο εάν φέρουν ισοπαλία μεταξύ τους και τερματίσουν ισόβαθμες. Θα χρειαστεί να στραφούμε στο τέταρτο κριτήριο ισοβαθμίας το οποίο αναφέρεται στην καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου. Εάν και εκεί φέρουν «Χ», τότε θα… πάμε στα περισσότερα εκτός έδρας γκολ στον όμιλο, όπου η ΑΕΚ θα έχει το πάνω χέρι λόγω των τριών τερμάτων που πέτυχε στο Μπράιτον.

Με ήττα από την Μπράιτον, η ΑΕΚ χάνει και μαθηματικά τις όποιες ελπίδες έχει για πρόκριση στα νοκ άουτ του Europa League και θα στραφεί ολοκληρωτικά στην κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Σε περίπτωση ωστόσο που ο Άγιαξ καταφέρει να κάνει την έκπληξη και να φύγει με το διπλό από τη Μασσαλία, τότε θα «καβαλήσει» την Ένωση στη βαθμολογία και θα την αφήσει έναν βαθμό πίσω, που σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα πάει στο Άμστερνταμ την τελευταία αγωνιστική, μόνο για τη νίκη.

Πως μένει οριστικά εκτός Ευρώπης

Είναι απλό. Με δύο ήττες στις τελευταίες δύο αγωνιστικές, η ΑΕΚ μένει εκτός Ευρώπης οριστικά. Με ισοπαλία απέναντι στην Μπράιτον και ήττα από τον Άγιαξ, η ΑΕΚ επίσης μένει εκτός

Ακόμα ωστόσο και με νίκη κόντρα στην Μπράιτον, η ΑΕΚ μπορεί να μείνει εκτός! Εάν ο Άγιαξ κάνει το 2/2 απέναντι σε Μαρσέιγ και ΑΕΚ, τότε «καβαλάει» την Ένωση, ακόμα και αν εκείνη επικρατήσει της Μπράιτον. Σε περίπτωση μάλιστα που γίνει κάτι τέτοιο, τότε η ΑΕΚ μπορεί να μείνει εκτός συνέχειας, εάν οι Άγγλοι συγκεντρώσουν έστω και έναν βαθμό στο τελευταίο τους παιχνίδι.

Η βαθμολογία

1. Μαρσέιγ 8 10-6
3.Μπράιτον 7 8-5
2. ΑΕΚ 4 5-8
4.Αγιαξ 2 4-8

Το πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών

5η αγωνιστική – 30/11

  • ΑΕΚ – Μπεάιτον
  • Μαρσέιγ – Αγιαξ

6η αγωνιστική – 14/12

  • Αγιαξ – ΑΕΚ
  • Μπράιτον – Μαρσέιγ

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X