Πατίκας: «Θυμάμαι σαν χθες, το γκολ που πέτυχα στο Βελοντρόμ»

Πατίκας: «Θυμάμαι σαν χθες, το γκολ που πέτυχα στο Βελοντρόμ»
Photo Credits: INTIME

Ο Τζίμης Πατίκας «ξεσκονίζει» τις μνήμες από το γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ στο «Βελοντρόμ» πριν από 34 χρόνια που ακυρώθηκε με σκανδαλώδη διαιτητική απόφαση

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ανήμερα του αγώνα της ΑΕΚ με την Μαρσέιγ στη Μασσαλία, ο Ελληνοαυστραλός άλλοτε επιθετικός της Ένωσης, Τζίμης Πατίκας, μιλάει αποκλειστικά στο SDNA από το μακρινό Σίδνεϊ και «ξεσκονίζει» τις μνήμες απ΄το αλήστου μνήμης γκολ με τη φανέλα των «κιτρινόμαυρων» στο «Βελοντρόμ» πριν από 34 χρόνια που ακυρώθηκε με σκανδαλώδη διαιτητική απόφαση.

Ανατρέχοντας στο μακρινό 1985, η ΑΕΚ άνοιξε την πόρτα της ομογένειας στην Αυστραλία κι έντυσε στα «κιτρινόμαυρα» σε έναν τότε 22χρονο επιθετικό που έπαιζε στη Σίδνεϊ Ολίμπικ.

Και το όνομα αυτού, Τζίμης Πατίκας.

Παίκτης με φοβερή εκρηκτικότητα, μεγάλη ταχύτητα – διασκελισμό και ένα αγωνιστικό προφίλ που κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνούσε εκείνη την εποχή.

Με τη φανέλα της Ένωσης αγωνίστηκε για οκτώ χρόνια και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα το 1989, το 1992 και το 1993, ένα Λιγκ Καπ το 1990, κι ένα Σούπερ Καπ το 1989.

Το κοντέρ με τους «κιτρινόμαυρους» έγραψε συνολικά 142 ματς – 27 γκολ ωστόσο ένα τέρμα που πέτυχε και δεν μέτρησε. έγραψε ιστορία κι εσχάτως αναβιώνουν μνήμες από εκείνο το αλήστου μνήμης γκολ.

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το βράδυ της Πέμπτης (26/10) στο «Βελοντρόμ» την Μαρσέιγ και πριν από 34 χρόνια στο ίδιο γήπεδο, ο Τζίμης Πατίκας είδε ένα δικό του γκολ με τη φανέλα της Ένωσης να ακυρώνεται επειδή, έτσι το αποφάσισε ο Ελβετός διαιτητής, Σαντόζ.

Στο 4ο λεπτό ο ομογενής επιθετικός με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ωστόσο ο Μόζερ του έκανε φάουλ την ώρα που επιχειρούσε την προσπάθειά του, με τον ρέφερι να γυρίζει την φάση πίσω και να σφυρίζει φάουλ (!) αντί να δείξει σέντρα.

Εκείνη η σκανδαλώδης απόφαση γυρίζει σαν να ήταν…χθες στο μυαλό του Τζίμη Πατίκα, όπως δηλώνει ο ίδιος στο SDNA από το Σίδνεϊ όπου διατηρεί τη μόνιμη έδρα του.

«Το 1989 πήγαμε στο Βελοντρόμ για να αντιμετωπίσουμε την Μαρσέιγ που είχε στη σύνθεσή της σπουδαίους Γάλλους και όχι μόνο ποδοσφαιριστές.

Θυμάμαι τους Αμορός, Ντεσάν, Σοζέ, Παπέν, Μόζερ, Φραντσέσκολι, Γουόντλ. Πρόεδρος ήταν ο Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος μετά από χρόνια ενεπλάκη σε σκάνδαλο για στημένα παιχνίδια και καταδικάστηκε.

Στο ξεκίνημα του ματς έκανα ντρίμπλα και πέτυχα ένα πολύ όμορφο γκολ με σουτ, ωστόσο προς έκπληξη όλων ο διαιτητής δεν το μέτρησε και σφύριξε φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης.

Αυτό το γκολ το θυμάμαι σαν να έγινε…χθες. Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Πραγματικά αξέχαστο.

Κάναμε μια καλή εμφάνιση στο Βελοντρόμ, ωστόσο χάσαμε 2-0 και στον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν καταφέραμε να γυρίσουμε το εις βάρος μας σκορ…» τόνισε αρχικά ο Τζίμης Πατίκας και πρόσθεσε:

«Η ατμόσφαιρα στο Βελοντρόμ ήταν εκρηκτική από τους οπαδούς της Μαρσέιγ, ενώ κι εμείς είχαμε την υποστήριξη των δικών μας οπαδών.

Τότε η ΑΕΚ διέθετε μια πολύ καλή ομάδα που κοίταζε στα μάτια όλους τους αντιπάλους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μικρούς και μεγάλους».

«Συγκινήθηκα βλέποντας τα εγκαίνια του νέου γηπέδου»

– Για το κατά πόσον παρακολουθεί στο Σίδνεϊ τα παιχνίδια της ΑΕΚ και μαθαίνει νέα της:

«Έχω πολλούς φίλους ΑΕΚτζήδες στο Σίδνεϊ που με ενημερώνουν για όλα τα νέα της ομάδας.

Χάρηκα πολύ που μπήκε στο νέο της γήπεδο που όπως είδα από την τηλεόραση είναι ένα στολίδι.

Συγκινήθηκα βλέποντας στα εγκαίνια του γηπέδου να βρίσκεται ο Οκόνσκι, ο Σαββίδης κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες της δικής μου εποχής.

Χάρηκα και για την κατάκτηση του νταμπλ την περασμένη σεζόν. Πριν από μερικά χρόνια είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τους Μανωλά, Μπατίστα και τον Κλόπα που είναι προπονητής στην Αμερική. Με τον καιρό όμως χαθήκαμε».

– Για τα γκολ που πέτυχε με την ΑΕΚ και του έχουν μείνει πιο έντονα χαραγμένα στη μνήμη:

«Θυμάμαι δύο γκολ σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο που ωστόσο δεν κερδίσαμε αφού ισοφαριστήκαμε, καθώς και μία νίκη μας σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με δικό μου γκολ».

– Για το μήνυμά τους προς τους φίλους της ΑΕΚ:

«Να είναι καλά και να χαρούν πολλές επιτυχίες της ΑΕΚ. Τους ευχαριστώ για όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί. Η ΑΕΚ και ο κόσμος της θα είναι πάντα στην καρδιά μου».

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X