Αν δεν βελτιωθεί η άμυνα της ΑΕΚ, θα χαθεί και η επίθεση της

Αν δεν βελτιωθεί η άμυνα της ΑΕΚ, θα χαθεί και η επίθεση της
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την αεράμυνα της ΑΕΚ και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Χρειάστηκαν μερικές μέρες να περάσουνε για να ξεπεράσουμε το σοκ από την εικόνα της ΑΕΚ απέναντι στο Λαύριο. Κάθισα και ξαναείδα τον αγώνα από την τηλεόραση γιατί από το γήπεδο φαίνεται διαφορετικά, αλλά και πάλι το θέαμα ήταν το ίδιο κακό.

Νωρίς για πίεση

Είναι ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την ομάδα που κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να λειτουργήσει για την συνέχεια. Η ΑΕΚ έχει βάλει πολύ νωρίς πίεση στον εαυτό της και φυσικά για αυτό δεν φταίει κανένας άλλος από εκείνη. Τα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων και ειδικά αυτό του ΠΑΟΚ, δημιούργησαν μια περίεργη ατμόσφαιρα, όπου ο ενθουσιασμός για τις μεταγραφές και την υπογραφή του Ζοάν Πλάθα εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα και ο προβληματισμός βγήκε μπροστά.

Παρόλο που τα φιλικά δεν είχαν εικόνα για τον πολύ κόσμο, κοιτώντας τα σκορ καταλάβαινε κάποιος ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα και για μια νέα ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ. Όλη αυτή η κακή ενέργεια και η μουρμούρα, ήρθε και έδεσε με την τραγική εικόνα της ομάδας και πλέον έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πίεσης για τον προπονητή και τους παίκτες. Άλλες φορές αυτό λειτουργεί ευεργετικά και άλλες καταπλακώνει την ομάδα χωρίς γυρισμό.

Χωρίς άμυνα δεν πας πουθενά

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της μέχρι τώρα πορείας της ΑΕΚ είναι αναμφισβήτητα η άμυνα της. Απέναντι στο Λαύριο υπήρχαν κάποια διαστήματα του αγώνα που δεχόταν σε κάθε επίθεση καλάθι, με όλους τους τρόπους. Δεν μπορούσε να σταματήσει τους περιφερειακούς, δεχόταν τρίποντα, όταν υπήρχε πικ εν ρολ, είχε αργές περιστροφές δεχόταν κάτω από το καλάθι. Το Λαύριο έμοιαζε να παίζει σαν ομάδα Ευρωλίγκας απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ και μάλιστα ο κόουτς Μέξας είπε στην συνέντευξη τύπου ότι ούτε αυτοί δεν περίμεναν να παίξουν τόσο καλά.

Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε τους πόντους που έχει δεχτεί η ΑΕΚ από την αρχή της προετοιμασίας μέχρι σήμερα, στα φιλικά της αλλά και στο ένα επίσημο.

Αν δεν βελτιωθεί η άμυνα της ΑΕΚ, θα χαθεί και η επίθεση της

Αν εξαιρέσουμε το ματς με την Καρδίτσα, που δέχτηκε 68 πόντους, σε όλα τα άλλα είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σοβαρό θέμα. Ο μέσος όρος των 87 πόντων παθητικό, τα λέει όλα. Ο Ζοάν Πλάθα επιμένει να έχει συγκεκριμένη τακτική στο αμυντικό κομμάτι δεν την αλλάζει ανάλογα με τον αντίπαλο, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσουν οι παίκτες του να το μάθουν και να το βελτιώσουν με τον καιρό. Η αλήθεια είναι ότι το hedge out στο πικ εν ρολ δεν έχει βγει επουδενί, με τους παίκτες είτε να μην μπορούν να το κάνουν σωστά είτε να μην μπορούν.

Για παράδειγμα ο Τίλμαν, που στην επίθεση έχει τρομερή ευχέρεια στο σκοράρισμα, σε αυτόν τον τρόπο άμυνας, αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται. Προφανώς δεν φταίει ένας παίκτης αλλά η συνολική λειτουργία, απλά ο Αμερικανός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που δεν έχει μάθει να παίζει άμυνα και τώρα καλείται να κάνει πράγματα που του φαίνονται δύσκολα.

Όπως διαβάσατε και τις προηγούμενες μέρες, στην ΑΕΚ είναι συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι η ομάδα δεν παίζει καλά και χρειάζεται χρόνο. Βέβαια πολλές φορές ο χρόνος αγοράζεται με νίκες, αλλά έχουν διάθεση να στηρίξουν αυτό που προσπαθεί να φτιάξει ο προπονητής, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Βέβαια στην Ελλάδα βρισκόμαστε και ξέρουμε ότι το κλίμα φτιάχνει ή στραβώνει μόνο από νίκες ή ήττες, οπότε θα πρέπει να δούμε πόσο είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν κάτι έως ότου αρχίσει να αποδίδει καρπούς μέσα στο παρκέ. Οι άνθρωποι της ομάδας έχουν επενδύσει πολλά πάνω στον Ζοάν Πλάθα και περιμένουν να δουν βελτίωση στο μέλλον.

Αρχικά η ΑΕΚ θα πρέπει να αρχίσει να παίζει κανονικό μπάσκετ, γιατί αυτό που έπαιξε με το Λαύριο δεν ήταν τέτοιο και στην συνέχεια να κοιτάξει πως θα έχει τις λιγότερες απώλειες σε αυτό το ξεκίνημα της χρονιάς. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ακολουθεί Ολυμπιακός, σε ένα ματς που δεν θα το θυμάται κανείς και μετά η Λούντβιγκσμπουργκ για την πρώτη αγωνιστική του BCL. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν βελτιωθεί η Ένωση μέχρι τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X