Ο Κουζμίνσκας θα δώσει λύσεις στα ερωτήματα της ΑΕΚ

Ο Κουζμίνσκας θα δώσει λύσεις στα ερωτήματα της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για τον έμπειρο Λιθουανό και τα κενά που μπορεί να καλύψει στο ρόστερ της ΑΕΚ

Με την προετοιμασία να συνεχίζεται σε έντονους ρυθμούς, ο Ζοάν Πλάθα έχει την τύχη να μπορεί να υπολογίζει πλέον και τον Κουζμίνσκας. Ο Λιθουανός ήταν ο τελευταίος που ενσωματώθηκε στο ρόστερ και τις προπονήσεις της ΑΕΚ, οπότε πλέον η ομάδα που θα πορευτεί την φετινή σεζόν, είναι όλη μαζί.

Ο Λιθουανός μετά από ένα εξαιρετικό Μουντομπάσκετ, που ήταν από τους κορυφαίους παίκτης της Εθνικής του, ήρθε πλέον για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Η εικόνα του σε αυτό το 20μερο, ίσως να εξέπληξε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους για αυτήν την μεταγραφή. Μπορεί να μην είναι σωστό να κρίνουμε εντελώς έναν παίκτη από αυτά που κάνει με την Εθνική του ομάδα, καθώς πρόκειται για τουρνουά λίγων ημερών, που κάποιος παίκτης μπορεί να βρεθεί σε ιδανική κατάσταση και να κάνει την διαφορά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι έτσι πάντα.

Έμπειρος παίκτης

Από την άλλη μεριά, ο Κουζμίνσκας δεν είναι ούτε κάποιος νεαρός που περιμένουμε να κάνει το μπαμ, ούτε κάποιος άγνωστος παίκτης που τώρα τον είδαμε και το μάθαμε καλύτερα. Ο Λιθουανός είναι εγνωσμένης αξίας αθλητής, με πολλά χιλιόμετρα στο υψηλότερο επίπεδο, είτε αυτό λέγεται Ευρωλίγκα, είτε ΝΒΑ για αυτό δεν είναι ρίσκο να πούμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο αγωνιστικά. Πλέον ο Ζοάν Πλάθα, έχει στα χέρια του τον παίκτη που έχει συνεργαστεί όσο κανένας άλλος και ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να πάρει το 100% από αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών, είναι γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει φτιάξει ένα ποιοτικό ρόστερ, με τον Κουζμίνσκας να είναι ίσως ο πιο έμπειρος παίκτης του συνόλου. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ, προορίζουν τον Λιθουανό για να είναι ο βασικός πάουερ φόργουορντ της ομάδας, για να εκμεταλλευτούν και την ικανότητα του στο περιφερειακό σουτ, αλλά και την δυνατότητα που έχει να πάρει μπάλες στο ποστ. Τον είδαμε άλλωστε, ότι αν πάρει σωστά την μπάλα στα 3-4 μέτρα έχει την ικανότητα με πλάτη να πάει πιο κοντά στο καλάθι και να τελειώσει τις φάσεις με ένα χουκ που συνηθίζει. Αυτό, εκτός από ότι προσφέρει μια διαφορετική διάσταση στο επιθετικό κομμάτι, βγάζει την όλη πίεση από τους γκαρντ και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες τρανζίσον άμυνας.

Θα παίξει σε δύο θέσεις

Βέβαια για αυτό που γίνεται πολύ συζήτηση είναι για το έλλειμα της ΑΕΚ στην θέση του σμολ φόργουορντ. Για βασικός σε αυτήν την θέση προορίζεται ο Τζόρνταν ΜακΡέι, όμως δεν είναι αυτό που λέμε καθαρό «τριάρι», καθώς είναι ενδιάμεσα στις δύο αυτές θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον Νετζήπογλου, που μπορεί να έπαιξε εκεί πέρσι το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, αλλά στερείται ύψους για να αντιμετωπίσει αντίπαλα τριάρια.

Προφανώς αυτό το πρόβλημα θα παρατηρείται σε ελάχιστους αγώνες, αφού πέραν των αιωνίων, η ΑΕΚ δεν θα έχει πρόβλημα απέναντι σε αντίπαλα φόργουορντ, όμως ακόμα και αυτό να συμβεί, η παρουσία του Κουζμίνσκας μπορεί να δώσει λύση και εκεί. Ο Λιθουανός, από αυτήν την θέση ξεκίνησε την καριέρα του, έτσι έγινε γνωστός, στην Εθνική του, έπαιζε αποκλειστικά εκεί, οπότε δεν θα είναι περίεργο να τον δούμε να παίρνει και εκεί χρόνο, αν ο Ζοάν Πλάθα διαπιστώσει ότι μπορεί να έχει μισμάτς με τον αντίπαλο του.

Το versatility που έχει το φετινό ρόστερ μπορεί να επιτρέψει ψηλά σχήματα με τον Κούζμι στο τρία, τον Κουζέλογλου ή τον Τίλμαν στο τέσσερα και τον Καμπενγκέλε στο πέντε. Θα δούμε πολλά τέτοια σχήματα ανάλογα τον αντίπαλο, με τον κόουτς Πλάθα να πρέπει να βρει, αυτά που θα είναι πιο αποτελεσματικά.

Το Σαββατοκύριακο η ΑΕΚ συμμετέχει στο τουρνουά που γίνεται στην Πυλαία, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση και δεν θα μπορέσουμε να έχουμε εικόνα. Το σημαντικό είναι να παρουσιάσει βελτίωση, καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες ξεκινούν οι επίσημες υποχρεώσεις της.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X