Ο Πινέδα θα παίξει και σέντερ φορ και θα γουστάρει

Ο Πινέδα θα παίξει και σέντερ φορ και θα γουστάρει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει δυο κουβέντες για τον Πινέδα και μια για το κυριακάτικο ντέρμπι

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για αρχή κάτι που πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Σ’ αυτό το ντέρμπι της Κυριακής και γενικώς σ’ αυτή την φετινή σεζόν, η ΑΕΚ είναι αυτή που έχει μπει ως νταμπλούχος. Είναι η πρωταθλήτρια και η κυπελλούχος. Και είναι όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί που έχουν να αποδείξουν μέσα από στο γήπεδο, πως είναι καλύτεροι από την ΑΕΚ και σε θέση να την ανταγωνιστούν. Το σημειώνω, γιατί έχει την σημασία του. Πάμε παρακάτω.

Αυτό το κυριακάτικο είναι ένα παιχνίδι, που καθαρά ποδοσφαιρικά, δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως θα είναι οι δυο ομάδες. Έχει μεσολαβήσει το διάστημα της διακοπής. Η ΑΕΚ έχει κάποιες κομβικές απουσίες, ο Ολυμπιακός ψάχνεται να βρει πως και που θα βάλει το τσούρμο με τις μεταγραφές που έκανε και φέτος στα τέλη του Σεπτέμβρη. Γενικώς ο Ολυμπιακός είναι ένας άγνωστος. Όχι μόνο για την εικόνα που θα παρουσιάσει την Κυριακή αλλά γενικώς ως προς την αγωνιστική του ταυτότητα.

Αντίθετα σ’ αυτό το κομμάτι η ΑΕΚ έχει δεδομένες σταθερές. Σε νοοτροπία, φιλοσοφία και αγωνιστική ταυτότητα. Έχει σίγουρα και το πλεονέκτημα πως στο κομμάτι της συνοχής και του δεσίματος, είναι σίγουρα πιο μπροστά από τον αντίπαλό της την Κυριακή. Όποια και αν είναι η ενδεκάδα που θα επιλέξει ο Αλμέιδα. Τώρα αν ανοίξουμε συζήτηση περί ενδεκάδας, αν ο Γκατσίνοβιτς ήταν διαθέσιμος, τότε νομίζω θα ήταν πολύ καθαρό το πως θα πήγαινε η ΑΕΚ στο ματς. Τώρα είναι πολλές θέσεις ανοιχτές. Και εννοείται πως ρυθμιστής των επιλογών του Αλμέιδα θα είναι ο Πινέδα.

Επί τη ευκαιρία ας βάλουμε στην κουβέντα δυο πραγματάκια, επειδή ακούγονται και λέγονται πολλά για τον Πίνεδα, κυρίως για το γεγονός πως ο Αλμέιδα επέλεξε σε δυο φετινά ματς να τον βάλει δεξί μπακ. Πρώτον, η επιλογή του Αλμέιδα σ’ αυτά τα δυο ματς που έβαλε τον Πινέδα ως δεξί μπακ, έγινε υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Και με πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Για το εάν ήθελε ή όχι η ΑΕΚ κάτι διαφορετικό ή κάτι καλύτερο στο ρόστερ της για το δεξί άκρο της άμυνας είναι μια συζήτηση που ενδεχομένως να έχει νόημα. Ενδεχομένως να έγινε και εντός της ομάδας. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή του Αλμέιδα στα συγκεκριμένα δυο παιχνίδια.

Όποιο δεξί μπακ και αν έχει στο ρόστερ της η ΑΕΚ, αποκλείεται να μπορούσε να δώσει αγωνιστικά στην ομάδα, στις συνθήκες αυτών των δυο παιχνιδιών, αυτά που είχε την δυνατότητα να δώσει ο Πινέδα. Και που ο Αλμέιδα περίμενε. Άλλωστε σχεδόν καθόλου σ’ εκείνα τα δυο ματς, δεν συμπεριφέρθηκε ο Μεξικανός ως ένα τυπικό δεξί μπακ. Ούτε καν κοντά σ’ αυτό. Αυτή ήταν και η εντολή και η οδηγία που είχε πάρει από τον προπονητή του. Προφανώς δεν είναι κάτι που θα γίνεται σταθερά. Ότι μπορεί να γίνεται, ούτε είναι ποδοσφαιρικά λογικό να γίνεται. Αλλά ούτε θα προκύπτουν συνεχώς και οι συνθήκες που υποχρέωσαν τον Αλμέιδα να κάνει εκείνη την επιλογή. Δηλαδή πόσες φορές μέσα στη σεζόν η ΑΕΚ θα παίζει με δέκα παίκτες και θα ψάχνει και ανατροπή του σκορ;

Επίσης πρέπει να είναι πολύ καθαρό το πλαίσιο της ποδοσφαιρικής σχέσης του Αλμέιδα με τον Πινέδα. Ούτε θίγεται, ούτε ξενερώνει ο Μεξικανός όταν ο Πελάδο είτε του αλλάζει θέση, είτε τον κάνει αλλαγή, είτε τον αφήνει ακόμα και στον πάγκο. Και ας είναι ένας από τους σταρ της ομάδας και η πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή. Θυμίζω πως πέρυσι, σ’ ένα σκοτωμένο ματς κυπέλλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, που θεωρητικά ο Αλμέιδα θα ξεκούραζε τον Πινέδα, τελικά τον έριξε αλλαγή και τον έβαλε πάλι δεξί μπακ. Και ο Μεξικανός πρόλαβε να δώσει ασίστ. Κυρίως όμως έδωσε και σ’ αυτό το ματς και την ψυχή του, όπως και σ’ όλα τα άλλα.

Ο Πινέδα μπορεί να παίξει ακόμα και σέντερ φορ, αν αυτή είναι η αγωνιστική ανάγκη που έχει η ομάδα. Θα το κάνει και όχι απλώς δεν θα στραβώσει, αλλά θα γουστάρει κιόλας. Θα παίξει όσο καλύτερα μπορεί στην θέση και στο τέλος, θα βάλει και γκολ ως οφείλει ένα σέντερ φορ. Είναι τέτοια περίπτωση ο Πινέδα και είναι και τέτοια η ποδοσφαιρική, όχι η προσωπική, σχέση του με τον Αλμέιδα. Δεν το κάνει δηλαδή ούτε επειδή είναι φίλοι, ούτε επειδή τον αγαπάει. Αυτή είναι η δομή της πολύ δυνατής ποδοσφαιρικής τους σχέσης, απόλυτης εμπιστοσύνης. Έτσι διαχειρίζεται ο Αλμέιδα ποδοσφαιρικά, τις ικανότητες και τις τεράστιες δυνατότητες του Πινέδα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο Μεξικανός θα είναι μονίμως ένας μπαλαντέρ, που θα σπεύδει να κλείνει τις τρύπες που θα ανοίγουν και να καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Πρώτος ο Αλμέιδα δεν το έχει στο μυαλό του έτσι για τον Πινέδα. Και ο Πινέδα το ξέρει πολύ καλά, διότι αν ήταν έτσι, πρώτος αυτός δεν θα ένιωθε καλά μέσα σ’ αυτό. Για τον Αλμέιδα ο Μεξικανός είναι ένα από τα πιο κομβικά και σημαντικά εργαλεία για να λειτουργήσει αγωνιστικά η μηχανή της ΑΕΚ, σε δυο εκδοχές. Είτε με δυο αμυντικά χαφ και τον Πινέδα να ξεκινά από το αριστερό άκρο της επίθεσης, είτε μ’ ένα αμυντικό χαφ και τον Πινέδα στον άξονα ως οκτάρι.

Για να ξέρουμε και τι λέμε, πρόκειται για δυο εκδοχές, του ίδιου αγωνιστικού πλάνου. Προσαρμοσμένο σε διαφορετική αγωνιστική συνθήκη. Ίσως και σε διαφορετικό αγωνιστικό προσανατολισμό. Και είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την ΑΕΚ, να έχει έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Πινέδα, που να μπορεί με μια αλλαγή ρόλου, να ρυθμίζει την λειτουργία ολόκληρου του αγωνιστικού μοντέλου.

Όπως όμως είναι και ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την ΑΕΚ, το γεγονός πως ο Πινέδα έχει και την ποιότητα και την ικανότητα αλλά και τη νοοτροπία, να παίρνει πολλούς διαφορετικούς ρόλους και να τους σκίζει. Να κάνει την δουλειά όπως ακριβώς την θέλει ο προπονητής.  Για όλα αυτά εξάλλου, η ΑΕΚ τον πλήρωσε πιο ακριβά από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή που έχει αποκτήσει ποτέ στην ιστορία της. Και ακόμα και όταν δεν σκοράρει ή δεν δίνει ασίστ, κάνεις δουλειές μέσα στην ομάδα που ίσως κανείς άλλος δεν μπορεί να τις κάνει.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X