Η ΑΕΚ έφτιαξε δίδυμο στην επίθεση, που το ονειρευόταν στην αρχή του καλοκαιριού

Η ΑΕΚ έφτιαξε δίδυμο στην επίθεση, που το ονειρευόταν στην αρχή του καλοκαιριού
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι της ποδοσφαιρικής συζήτησης, την παρουσία Γκαρσία και Πόνσε στην επιθετική γραμμή της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Θυμάμαι πως στην αρχή του καλοκαιριού και πριν μπούμε καν στην μεταγραφική περίοδο, είχα γράψει ένα μπλογκ που αφορούσε την θέση του σέντερ φορ. Στο ενδεχόμενο που τελικά θα παρέμενε ο Γκαρσία, εξέφραζα τον προβληματισμό για το εάν θα πρέπει η ΑΕΚ να προχωρήσει στην αγορά ενός ακόμα πολύ ποιοτικού επιθετικού ή θα ήταν αγωνιστικά πιο σοφό να πορευτεί ξανά με το ίδιο περυσινό δίδυμο.

Για να είμαστε ειλικρινείς, η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα πως τελικά τον Λιβάι όντως η ΑΕΚ θα τον κρατούσε για να το απολαύσει και στην Ευρώπη, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Μελισσανίδης. Κυρίως διότι θεωρούσα πως ακριβώς επειδή Αραούχο αλλά και Πινέδα είναι εξαιρέσεις που δύσκολα βρίσκεις, όταν θα στηνόταν ένας χορός εκατομμυρίων γύρω από τα πόδια του Γκαρσία, δύσκολα πρώτα ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να αντισταθεί. Τελικά προφανώς έκανα λάθος. Ακόμα και για το πως σκέφτεται ο Λιβάι.

Επίσης για είμαστε ειλικρινείς, την επιφύλαξη που είχα όταν έγραφα το μπλογκ για τον φορ στην αρχή του καλοκαιριού, την έχω ακόμα και τώρα. Και εννοώ το εάν μια ομάδα που κατά βάση έχει αγωνιστικούς σχηματισμούς με έναν παίκτη στην κορυφή της επίθεσης, μπορεί να σηκώσει στο κομμάτι της διαχείρισης, την παρουσία δυο πολύ ποιοτικών και ενδεκαδάτων σέντερ φορ. Άλλωστε με βάση τις επιλογές που πέρυσι έκανε ο Αλμέιδα, θεωρούσα πως κάτι περίπου κάτι τέτοιο, είχε και ο ίδιος στο μυαλό του.

Στην πράξη όμως, η προσέγγιση του κόουτς αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική. Ίσως αυτό είχε να κάνει και με τις αγωνιστικές απαιτήσεις της φετινής σεζόν σε σχέση με την περυσινή. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πως τώρα μπροστά της η ΑΕΚ έχει να παίξει με Ολυμπιακό την Κυριακή, με Μπράιτον την Πέμπτη και κατόπιν στο «καπάκι» με Παναθηναϊκό. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, χρειάζεται δυο ενδεκαδάτους σέντερ φορ για να μπορέσει να βγει το ροτέισον. Και για να προλάβω κάποιους, δεν έχουν όλες οι θέσεις ίδιες απαιτήσεις, ούτε ανάγκες διαχείρισης.

Σ’ εκείνο λοιπόν το μπλογκ περί του σέντερ φορ στην αρχή του καλοκαιριού, αυτό που οι περισσότεροι από τους φίλους εδώ σχολίαζαν, ήταν πως όχι μόνο η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε μεταγραφή βαρβάτου επιθετικού ακόμα και αν δεν έφευγε ο Γκαρσία, αλλά η πλειοψηφία και το συγκεκριμενοποιούσε και το προσωποποιούσε. Το όνομα του Πόνσε έπαιζε πολύ. Και μάλιστα όσοι έμπαιναν στην διαδικασία να αναλύσουν το επιχείρημα του, έβαζαν στο τραπέζι το προφανές. Δηλαδή την ποιότητα που δεδομένα έχει ο Αργεντινός αλλά και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, τα οποία κουμπώνουν σ’ αυτό που παίζει η ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Καθαρά ποδοσφαιρικά δηλαδή, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι φετινές μεταγραφές, έμοιαζε μια ονειρική κατάσταση για την επιθετική γραμμή της ΑΕΚ, να μπορούσε να έχει μαζί τον Γκαρσία και τον Πόνσε. Όχι για να παίζουν μαζί, που κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτό, αλλά ακόμα πολύ νωρίς. Αλλά για να μπορέσει η ΑΕΚ να έχει δυο πολύ ποιοτικές επιλογές, για την κορυφή της επίθεσης. Και όταν θα έρθει σειρά παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα αυτή που υπάρχει τώρα μπροστά, να μπορεί ο Αλμέιδα να κάνει διαχείριση στην θέση του φορ, χωρίς να χάνει σε ποιότητα.

Προφανώς ο Πόνσε ακόμα δεν έχει φτάσει κοντά σ’ αυτό που ξέρουμε και κυρίως σ’ αυτό που μπορεί. Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Αργεντινός είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος από την σεζόν που έβαλε 21 γκολ με την ΑΕΚ. Στα 26 του είναι τώρα ο Πόνσε, δηλαδή στην πιο δημιουργική ποδοσφαιρική ηλικία. Το θέμα της προσαρμογής του Αργεντινού τεχνικού, το εξήγησε ο Αλμέιδα. Όπως κάθε τι που συμβαίνει στην ομάδα. Ο Πόνσε τα τελευταία χρόνια ήταν σε μια ομάδα όπως η Έλτσε, που κυρίως έπαιζε μαζική άμυνα στο δικό της μισό του γηπέδου. Ομάδα που πάλευε για την σωτηρία της και να τσιμπήσει βαθμούς.

Τώρα ο Πόνσε καλείται να αλλάξει εντελώς το τσιπάκι του παιχνιδιού του. Να λειτουργήσει μέσα σ’ ένα αγωνιστικό μοντέλο έχει κυριαρχία, που παίζει κυρίως κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό είναι σίγουρα πολύ πιο κοντά στα προσόντα του Αργεντινού φορ και αποδείχθηκε στην προηγούμενη θητεία του στην ΑΕΚ. Αλλά θέλει λίγο χρόνο και αγωνιστικά λεπτά στα πόδια του, για να μπορέσει να αρχίσει πάλι να λειτουργεί αγωνιστικά μ’ αυτόν τον τρόπο. Τέτοιο φορ σαν τον Πόνσε, με τέτοια προσόντα, μην τον φοβάσαι. Η προσαρμογή είναι πάντα το θέμα.

Όσο για την προοπτική να παίξουν μαζί στην ενδεκάδα ο Λιβάι με τον Πόνσε, που και αυτό το βάζουν πολλοί στο τραπέζι της κουβέντας. Δεν νομίζω πως είναι κάτι που δεν είναι καθόλου στο μυαλό του Αλμέιδα. Ούτε κάτι που δεν θα γίνει ποτέ. Αλλά είναι πιθανότατα ένα μεταγενέστερο βήμα στην αγωνιστική λειτουργία της ΑΕΚ. Το πρώτο και βασικό, είναι η προσαρμογή του Πόνσε στο αγωνιστικό μοντέλο του Αλμέιδα και να δώσει αυτά που μπορεί με βάση και την ποιότητά του και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Κάτι που ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο Αλμέιδα, πως είναι θέμα χρόνου.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X