Ο Χρυσόπουλος, ο Κουλιεράκης και η στρατηγική

Ο Χρυσόπουλος, ο Κουλιεράκης και η στρατηγική
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου για τη πολυσυζητημένη υπόθεση των στόπερ στην ΑΕΚ, την ανάδειξη του Χρυσόπουλου και το ρίσκο ενδεχόμενης απόφασης για μη απόκτηση στόπερ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πολύ σοφά μίλησε ο Ματίας Αλμέιδα για τον Κώστα Χρυσόπουλο έπειτα από την ισοπαλία της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό. Όλοι στο ποδόσφαιρο υπήρξαν νέοι, όλοι είχαν την πρώτη ημέρα τους σε αυτό. Για κάποιους το ντεμπούτο ήταν ονειρικό, για άλλους ένας μικρός εφιάλτης τον οποίο ο μικρός αντιμετώπισε ώριμα: «επτά φορές θα πέσεις, οκτώ θα σηκωθείς» έγραψε με αυτοπεποίθηση. Βέβαια, η καρδούλα του το ξέρει…

Τέτοιου είδους αποφάσεις πάντοτε εμπεριέχουν ρίσκο το οποίο και λαμβάνεται με επίγνωση των όσων μπορεί ν’ ακολουθήσουν. Η διαδικασία ενός και μόνο αγώνα, ωστόσο, δεν είναι το ζητούμενο. Τη φάση στην πλάτη του θα μπορούσε να την είχε «φάει» και ο Μουκουντί, όπως και να χάσει τον παίκτη του στην αμέσως επόμενη. Λιγότερες οι πιθανότητες, αλλά υπαρκτές. Το θέμα είναι πως προωθείς αυτή την εξέλιξη που θέλεις να υπάρξει, υπό ποιο πρίσμα και μέσα από ποια στρατηγική.

Εν προκειμένω, λοιπόν, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τον Κώστα Κουλιεράκη του ΠΑΟΚ. Στα 19 του, πέρυσι, πήρε ολόκληρη σεζόν ως βασικός με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, ακριβώς 30 παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Ο χρόνος του δόθηκε βιαστικά, ενδεχομένως «βίαια» και μέσα από ανάγκη που προέκυψε καθώς δεν υπήρχαν πολλοί διαθέσιμοι στόπερ. Είναι βέβαια και εξαιρετικά ταλαντούχος, ουδείς το αμφισβητεί, όπως επίσης μεγάλη προοπτική έχει και ο Χρυσόπουλος.

Ας θυμηθούμε τώρα τι έγινε στις 30/10/2022 στην OPAP ARENA: στο 36′ της αναμέτρησης, ο Αραούχο πιέζει και αναγκάζει σε λάθος τον Κουλιεράκη. Ως επακόλουθο, η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ με τον Γκαρσία. Στο 61′, ο Ελίασον αδειάζει με «μπασκετική» προσποίηση εντός περιοχής τον στόπερ του ΠΑΟΚ και δίνει στον Γκατσίνοβιτς για το 2-0. Ο μικρός είναι αρνητικός πρωταγωνιστής και στις δύο φάσεις, η ήττα φέρει την υπογραφή του, το κόστος της επιλογής του είναι πασιφανές.

Τέτοιες επιλογές, θέλουν αυτογνωσία του για όσα θα ακολουθήσουν

Ο Χρυσόπουλος έπαιξε, λάθεψε και στο ημίχρονο έγινε αλλαγή. Ως εκ τούτου, συμπεραίνουμε ότι ο προπονητής απεφάνθη ότι δεν ήταν καλή ιδέα να συνεχίσει και στο δεύτερο ημίχρονο, υπό το φόβο να συμβούν ακόμα χειρότερα. Εδώ λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Υπάρχει στην ΑΕΚ ο χρόνος και ο χώρος για να πάρει τα 30 ματς που απαιτούνται προκειμένου να διαπιστώσουμε αν ο Χρυσόπουλος μπορεί να εξελιχθεί στον Κουλιεράκη του ΠΑΟΚ; Η απάντηση είναι μονολεκτική: ΟΧΙ.

Ο Κουλιεράκης έγινε μόνιμος στην ομάδα που αγωνίζεται επειδή εκείνη είχε αποφασίσει -ούσα μάλιστα εκτός Ευρώπης- ότι δεν στοχεύει ιδιαίτερα σε κάτι μέσα στη σεζόν, παρά μόνο αν όλοι οι άλλοι διεκδικητές των τίτλων, της έδιναν αυτοκτονικά δικαιώματα για να το πράξει.

Του προσέφεραν μια γεμάτη παιχνίδια χρονιά γνωρίζοντας ότι θα κάνει λάθη, αλλά στο τέλος αυτής θα είχαν κερδίσει έναν παίκτη, ή τέλος πάντων θα ήξεραν αν μπορεί να ανταποκριθεί ή όχι. Μπορεί η ΑΕΚ τούτη τη σεζόν να πάρει τέτοια απόφαση για τον Χρυσόπουλο; Η απάντηση είναι και πάλι μονολεκτική: ΟΧΙ. Θα μπορούσε να είναι ΝΑΙ, αν μιλάμε αυστηρά για το Κύπελλο.

Κοντολογίς, η ανάδειξη του Χρυσόπουλο ή του Ρόκσον είναι μια διαδικασία που δεν γίνεται «αναίμακτα». Θα πρέπει να πάρουν ματς και μάλιστα συνεχόμενα, όχι στη χάση και στη φέξη. Θα συνιστά για παράδειγμα λελογισμένο ρίσκο το να δούμε έναν εκ των δύο στην ενδεκάδα το ερχόμενο Σάββατο στον Βόλο; Προφανώς και το ρίσκο θα είναι μεγάλο, διόλου λελογισμένο και πιθανότατα ξανά επίπονο για την ομάδα.

Όλα είναι θέμα στρατηγικής. Αν η ΑΕΚ επιλέξει να πορευτεί με τους στόπερ που έχει, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να χάσει πράγματα, να έχει απώλειες που θα κοστίσουν. Είναι αναπόφευκτο. Με Ευρώπη -ακόμα κι αν είναι το Europa League-, πρωτάθλημα και Κύπελλο, τρεις στόπερ δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια όταν ξέρεις ότι οι δύο που έπονται θα παίζουν -όποτε αυτό συμβαίνει- υπό το φόβο της πίεσης, του άγχους και της δεδομένης έλλειψης ετοιμότητας για να σταθούν σε αυτό το επίπεδο. Τόσο απλά…

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X