Αντβέρπ: Ο δύσκολος αντίπαλος που θα πρέπει να νικήσει η ΑΕΚ για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League

Αντβέρπ: Ο δύσκολος αντίπαλος που θα πρέπει να νικήσει η ΑΕΚ για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League
Photo Credits: INTIME

Η Αντβέρπ μετά από 66 χρόνια επέστρεψε στη κορυφή και πλέον έχει μπροστά της τις «μάχες» με την ΑΕΚ για να διεκδικήσει την παρθενική της συμμετοχή στους ομίλους

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ευρωπαϊκή επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπορούσε να μην συνδυαστεί με μια μεγάλη βραδιά.

Πόσο μάλλον με όσα έγιναν εκτός των τεσσάρων γραμμών και της διαφορετικής διάστασης που είχε για κάθε Ενωσίτη η πρόκριση επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν ένα ζήτημα… τιμής να κάνει η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα όσα δεν μπορούσε να κάνει η UEFA και να αφήσει τους Κροάτες εκτός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πλέον ο Δικέφαλος είναι δυο ματς μακριά από την επιστροφή του στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League έπειτα από μια πενταετία, όμως ο δρόμος του δεν θα είναι… στρωμένος με ροδοπέταλα. Πράγματι, οι Κροάτες είναι πολύ πιο έμπειρη ομάδα σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε σχέση με την Αντβέρπ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ομάδα του Μαρκ Φαν Μπόμελ μπορεί να υποτιμηθεί.

Πρόκειται για την «νταμπλούχο» Βελγίου, η οποία όμως δεν… μοιάζει με ομάδα της Jupiler Pro League και ακόμα περισσότερο με Ολλανδό προπονητή στον πάγκο της. Η ΑΕΚ θα πρέπει να «σπάσει» ένα πολύ… σκληρό καρύδι και σίγουρα τα τρία ευρωπαϊκά ματς και τα δυο ταξίδια μέσα σε μια εβδομάδα δεν βοηθάνε.

Ο υποβιβασμός, η επιστροφή και η εκτόξευση

H Αντβέρπ είναι ένα κλαμπ που ουσιαστικά αναγεννήθηκε από τις «στάχτες» του και μάλιστα επέστρεψε πιο δυνατό από πριν. Το 1998 υποβιβάστηκαν, ανέβηκαν το 2000, έπεσαν ξανά το 2004, έμειναν 13 χρόνια στην δεύτερη κατηγορία και επέστρεψαν το 2017.

Πρόκειται για μια από τις πιο λαοφιλείς ομάδες στη χώρα της και μαζί με τη Σταντάρ Λιέγης έχουν τους πιο «παθιασμένους» οπαδούς στο Βέλγιο. Αυτή η απουσία της από την κορυφαία κατηγορία δεν επηρέασε τη σχέση με τον κόσμο της.

Το 2019 υπό τις οδηγίες του πρώην κόουτς Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι επέστρεψε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από 25 χρόνια. Τη σεζόν 2019/20 ήρθε ο πρώτος τίτλος μετά την επάνοδο, το κύπελλο Βελγίου και την αμέσως επόμενη χρονιά η Αντβέρπ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκό όμιλο, στο Europa League.

Από το 2019 οι Βέλγοι παίζουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη και φέτος θα συμμετάσχουν για τρίτη φορά σε ομίλους. Θυμίζουμε πως αν η ΑΕΚ καταφέρει να αποκλείσει την ομάδα του Φαν Μπόμελ στα play-offs του Champions League θα τη «στείλει» στο Europa League. Το 2021 ήταν η προηγούμενη της παρουσία σε φάση ομίλων, όταν είχε τερματίσει τέταρτη στο Group D της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA, στο οποίο είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (1-0 στην Αμβέρσα, 2-1 στο Φάληρο).

Η Αντβέρπ κάθε χρόνο έκανε σταδιακά βήματα εξέλιξης και την προηγούμενη σεζόν έφτασε στην… κορύφωση, με την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Φαν Μπόμελ δεν είναι ο Ολλανδός που… έχεις συνηθίσει

Το ποδόσφαιρο του Βελγίου και της Ολλανδίας δεν… φημίζονται για τις άμυνες τους. Ο συνδυασμός της Αντβέρπ με Ολλανδό προπονητή οδηγεί στο πρόχειρο συμπέρασμα πως πρόκειται για ομάδα με φουλ επιθετικό προσανατολισμό. Αυτή η εκτίμηση είναι στην καλύτερη άστοχη. Ας πούμε πως ο Μαρκ Φαν Μπόμελ δεν έχει τη μέση ολλανδική φιλοσοφία.

Ο άλλοτε διεθνής χαφ έκανε σπουδαία καριέρα κυρίως σε Αϊντχόφεν και Μπάγερν Μονάχου, ενώ είχε μονοετή περάσματα από Μπαρτσελόνα και Μίλαν, όντας πρωταγωνιστής σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκε. Ο δυο χρονιές κορυφαίος Ολλανδός ποδοσφαιριστής (2001 και 2005) έχει σηκώσει τίτλο και στις τέσσερις ομάδες που αγωνίστηκε από το 1999, όταν αποχώρησε από την Φορτούνα Σιτάρντ στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.

Έχει τέσσερα πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και επτά Super Cup με την PSV, δυο νταμπλ και δυο League Cup με τoυς Βαυαρούς, πρωτάθλημα με τους Ροσονέρι, δυο Super Cup, ένα πρωτάθλημα και το μοναδικό Champions League της καριέρας του με τους Μπλαουγκράνα.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου που ξέρει καλά να σηκώνει τρόπαια, οπότε γνωρίζει πως η βάση του πρωταθλητισμού είναι η ανασταλτική λειτουργία. O 46χρονος κόουτς έχει μια κυνική φιλοσοφία. Δεν τον νοιάζει η εικόνα της ομάδας του αλλά το αποτέλεσμα. Το παρατσούκλι «Καταστροφέας» που είχε όταν έπαιζε ποδόσφαιρο τον ακολούθησε και σαν προπονητής.

Αντβέρπ: Ο δύσκολος αντίπαλος που θα πρέπει να νικήσει η ΑΕΚ για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League

Αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι πως η Αντβέρπ είχε την καλύτερη άμυνα του Βελγίου με 34 γκολ παθητικό σε κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και play-offs. Χαρακτηριστικό πως η ομάδα με τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στην κανονική διάρκεια (Κλαμπ Μπριζ) είχε δεχτεί 36 γκολ και η δεύτερη καλύτερη άμυνα της σεζόν ήταν της Γκενκ με 47!

Σε 52 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις η «νταμπλούχος» Βελγίου κράτησε 27 φορές ανέπαφη την εστία της και τις 14 εξ αυτών σε εντός έδρας ματς. Στην πορεία της προς την κατάκτηση των δυο τροπαίων είχε απολογισμό 17 νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες στο «Bosuil».

Tο πλάνο του «Καταστροφέα»

Η Αντβέρπ είναι μια τελείως διαφορετική ομάδα σε σχέση με την αντίπαλο του Ολυμπιακού στον Γ’ προκριματικό γύρο του Europa League και δεύτερη στο προηγούμενο πρωτάθλημα Βελγίου, Γκενκ. Η ομάδα του Βούτερ Βράνκεν είχε ανασταλτικά προβλήματα, όμως ήταν επικίνδυνη στην επίθεση και ειδικά στην ανάπτυξη της από τα άκρα.

Από την πλευρά τους οι «νταμπλούχοι» Βελγίου έχουν πολύ καλή αμυντική λειτουργία, όμως δεν είναι η πιο ποιοτική ομάδα επιθετικά, ενώ τα άκρα τους δημιουργικά είναι μια «πληγή». Ο Γιάνσεν είναι ένας ικανότατος εκτελεστής, η ομάδα «δουλεύει» γι’ αυτόν, όμως δεν παίρνει τα απαραίτητα γκολ από τους εξτρέμ της.

Από τις τέσσερις ομάδες που πήγαν στα play-offs του πρωταθλήματος η Αντβέρπ είχε την χειρότερη επίθεση. Η ομάδα του Φαν Μπόμελ βρήκε δίχτυα συνολικά 69 φορές, η δεύτερη Γκενκ 88, η τρίτη Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ 78 και η μοναδική ομάδα που δεν διεκδίκησε την κούπα, Κλαμπ Μπριζ 71.

Ο Ολλανδός τεχνικός επιλέγει κατά βάση ένα «σφιχτό» 4-3-3. Βασικός και αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια είναι ο Γάλλος πορτιέρε Ζεν Μπιτέζ, ενώ η πώληση του βασικού αριστερού μπακ Γκαστόν Άβιλα στον Άγιαξ αλλάζει τις αμυντικές ισορροπίες.

Ο έμπειρος Ντε Λάετ από κεντρικός αμυντικός θα πάει δεξιά, ο δεξιός μπακ – χαφ Μπατάιλ θα πάει αριστερά και στο πλευρό του Αλντερβάιλερντ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ο 20χρονος Φαν Ντεν Μποσχ. Από εκεί και πέρα τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα. Ο 18χρονος και κατά πολλούς next big thing του ποδοσφαίρου του Βελγίου, Άρθουρ Βερμέερεν, θα είναι στο «6», Μπαλικβίσα – Εκελεκάνμπ εσωτερικοί μέσοι και τον Γιάνσεν θα πλαισιώσουν οι wingers Κερκ και Οντρεΐκα.

Ο ηγέτης Αλντερβάιλερντ, ο «Κέρβερος» Μπιτέζ και ο killer Γιάνσεν

Ο Τόμπι Αλντερβάιλερντ μετά από μια γεμάτη καριέρα, κυρίως σε Άγιαξ και Τότεναμ επέστρεψε το 2022 στην πατρίδα του για λογαριασμό της Αντβέρπ, φόρεσε το περιβραχιόνιο και ηγήθηκε στην πορεία της ομάδας του προς το νταμπλ. Με 236 παιχνίδια στους Σπερς, 186 στον Αίαντα και 127 με τη φανέλα του Βελγίου είναι εύκολα κατανοητό πως πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές που θα πατήσουν το βράδυ το χορτάρι του «Bosuil», αν όχι τον πιο έμπειρο.

Ο 34χρονος σέντερ μπακ είναι η «κολόνα» της άμυνας της Αντβέρπ και μια επιθετική απειλή για τους αντιπάλους της, καθώς μπορεί να σκοράρει τόσο με σουτ μακριά από την περιοχή με το… φαρμακερό αριστερό του πόδι, όσο και με τις προωθήσεις του στις στατικές φάσεις. Θυμίζουμε πως με δικιά του «buzzer beater» βολίδα η ομάδα της Αμβέρσας κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα ύστερα από 66 χρόνια.

Καθοριστικής σημασίας για την ομάδα του Φαν Μπόμελ είναι και ο βασικός της τερματοφύλακας Ζεν Μπιτέζ. Η ΑΕΚ στον προηγούμενο γύρο παραλίγο να μείνει εκτός από έναν world-class «πορτιέρε», όπως είναι ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς και στα ματς των play-offs του Champions League θα κληθεί να νικήσει τον «Mr. Clean Sheet» του Βελγίου.

Την σεζόν 2021-22 βγήκε MVP της ομάδας του και την προηγούμενη χρονιά ήταν ο… ορισμός του η ομάδα αρχίζει από τον άσο, καθώς αγωνίστηκε και στα 52 παιχνίδια του συνόλου του Φαν Μπόμελ! Κράτησε 27 φορές ανέπαφη την εστία του, ενώ δέχτηκε συνολικά 42 γκολ σε πάνω από 4.750 αγωνιστικά λεπτά.

Άξια αναφοράς είναι και η ικανότητα του στα πέναλτι. Η Αντβέρπ με αυτόν στα δοκάρια της πήρε δυο προκρίσεις στο κύπελλο την προηγούμενη σεζόν στη «ρώσικη ρουλέτα» και στην αρχή της νέας αγωνιστικής περιόδου σήκωσε το Super Cup κόντρα στη Μέχελεν.

Τέλος, ο μεγάλος κίνδυνος για την κιτρινόμαυρη άμυνα ακούει στο όνομα Βίνσεντ Γιάνσεν. Ο 29χρονος έμπειρος σέντερ φορ με θητείες μεταξύ άλλων σε Άλκμααρ, Φενέρμπαρχτσε και Τότεναμ.

Ο διεθνής Ολλανδός επιθετικός είναι ο «target man» στο παιχνίδι της Αντβέρπ. Πέτυχε συνολικά 21 γκολ και έδωσε έξι ασίστ σε 46 συμμετοχές την περασμένη σεζόν, ενώ στις τελευταίες δυο αγωνιστικές του πρωταθλήματος Βελγίου έχει σκοράρει τέσσερις φορές. Έχει 22 εμφανίσεις με τους Οράνιε και έχει πετύχει επτά τέρματα. Αν η ΑΕΚ καταφέρει να τον «μπλοκάρει» τότε σε μεγάλο βαθμό θα εξουδετερώσει τις επιθετικές απειλές της αντιπάλου της.

Πηγή: gazzetta.gr

 

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X