Η τεσσάρα της Ντιναμό είναι δείγμα της ποιότητάς της

Η τεσσάρα της Ντιναμό είναι δείγμα της ποιότητάς της
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για την εικόνα των Κροατών και το μεγάλο ζητούμενο της ΑΕΚ ενόψει της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Κάθισα και παρακολούθησα το μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης της Ντιναμό με την Αστάνα. Ήθελα να πάρω μία «τζούρα» από την προσεχή αντίπαλο της ΑΕΚ και πλέον δεν χρειάζεται καν να αναρωτιόμαστε ποιο εμπόδιο θα κληθεί να ξεπεράσει ο «Δικέφαλος» στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League.

Οι Κροάτες είναι και με τα δύο πόδια στην επόμενη φάση όπου θα αντιμετωπίσουν την «αγέλη» του Ματίας Αλμέιδα με το πλεονέκτημα του δεύτερου αγώνα να γίνεται στο σπίτι τους. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Ιγκόρ Μπίστσαν έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο κόντρα σε μία ομάδα που δεν έδειξε επί της ουσίας τίποτα.

Όσο χάλια όμως και αν ήταν η ομάδα από το Καζακστάν, το να πετυχαίνεις τέσσερα γκολ σε αγώνα προκριματικής φάσης αυτή την εποχή και να χάνεις άλλα δύο τουλάχιστον από αυτά που λες δεν χάνονται, δείχνει κάτι.

Η Ντιναμό είναι μία ομάδα που έχει ήδη δώσει τρία επίσημα ματς και έχει καλύτερο ρυθμό από αυτόν που θα έχει η ΑΕΚ. Ο Πέκτοβιτς που άνοιξε το σκορ με καραμπόλα είναι ο φορ που θα χωθεί ανάμεσα στα στόπερ και θα κάνει πολλές «δουλειές». Ο Ιβάνουσετς που πέτυχε το χατ τρικ είναι εξαιρετικός παίκτης. Παίζει από τα αριστερά και συγκλίνει προς το κέντρο. Παίζει κάθετα, πηγαίνει κατά μέτωπο και δοκιμάζει το πόδι του και από μέση και από μακρινή απόσταση. Και αν το 3-0 ήταν «έγκλημα» του γκολκίπερ της Αστάνα το 4-0 ήταν «λουκούμι».

Το 4-2-3-1 του Μπίστσαν έγινε και 4-1-2-3 με τον Μίσιτς, τον πρώην παίκτη του Πάοκ να έχει κομβικό ρόλο, παίζοντας μπροστά από τα δύο στόπερ (που δεν περνούσαν τη σέντρα), παίρνοντας την πρώτη μπάλα και δίνοντας τη δυνατότητα και στα δύο μπακ να ανεβαίνουν ταυτόχρονα στο ύψος της σέντρας και να περιμένουν την επιλογή του.

Η Ντιναμό έχει πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο η κατοχή της μπάλας ήταν 75%-25% και στο build up μπορεί να συμμετέχει και ο Λιβάκοβιτς. Είναι δε κίνδυνος – θάνατος στην κόντρα με τους ακραίους της που δεν πρέπει να βρούνε χώρους και «χτυπάει» στην αδύναμη πλευρά και στην ανισορροπία από το transition.

Τι δεν έκανε η Αστάνα

Η ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων ήταν απλά χαοτική. Η Αστάνα δεν έπαιζε καθόλου άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό για όποιον δει απλά τις φάσεις του ματς, πως οι παίκτες της ομάδας από το Καζακστάν δεν πήγαν ούτε μία φορά πρώτοι στη μπάλα! Δεν μπορούσαν να την κυκλοφορήσουν και τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να το κάνει η ΑΕΚ που παίζει επιθετική άμυνα. Αν μάλιστα καταφέρει και μπλοκάρει την πρώτη πάσα στον Μίσιτς, ή δεν τον αφήσει να κάνει παιχνίδι, κάτι που έχει κάνει ο Αλμέιδα σε πολλά ματς εντός των συνόρων (το είχε κάνει για παράδειγμα στον Πέρεθ, το έκανε στον Αουγκούστο, το έκανε και στον Εμβιλά), τότε μπορεί να αποσυντονίσει τους Κροάτες.

Αν η ΑΕΚ κρατήσει τη μπάλα στην κατοχή της -κάτι που είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της- δεδομένα θα κουράσει πολύ περισσότερο τη Ντιναμό από ότι το έκανε η Αστάνα.

Ένα γκολ παθητικό σε τέσσερα φιλικά

Ένα από τα πιο δυνατά «όπλα» της ΑΕΚ, είναι η «χημεία» και η ομοιογένειά της. Οι «κιτρινόμαυροι» το φετινό καλοκαίρι κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν το βασικό τους κορμό, αλλά και να ενισχυθούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Από όλες τις περσινές επιλογές που είχε ο «Πελάδο» για τα μετόπισθεν ο μοναδικός παίκτης που αποχώρησε ήταν ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο οποίος πέρσι είχε μείνει την… τελευταία στιγμή, είχε ξεκινήσει ως βασικός, αλλά προς το τέλος της χρονιάς αποτελούσε τριτοτέταρτη επιλογή για το κέντρο της άμυνας, πίσω από τους Βίντα, Μουκουντί και Μήτογλου.

Φέτος τόσο ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός, όσο και ο Καμερουνέζος ήταν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας στη διάθεση του Αργεντινού προπονητή, έχουν ακολουθήσει κανονικά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και δε θα χρειαστούν ούτε μία μέρα… προσαρμογής. Είναι πανέτοιμοι και μπαίνουν απευθείας στα… βαθιά.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αλλαγές ούτε στα άκρα της άμυνας (Σιντιμπέ και Ρότα στα δεξιά, Μοχαμάντι και Χατζισαφί στα αριστερά), αλλά ούτε και στη θέση του τερματοφύλακα, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι αυτό για την αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ και ειδικότερα ενόψει των ευρωπαϊκών της «υποχρεώσεων».

Αυτό άλλωστε έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στην εικόνα των φιλικών αγώνων που έχει δώσει μέχρι στιγμής η ΑΕΚ. Σε τέσσερα φιλικά ματς, τα οποία ήταν όλα ανταγωνιστικά οι «κιτρινόμαυροι» έχουν δεχθεί μόλις ένα γκολ. Ήταν στη φιλική ήττα από την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ σε μία στατική φάση, όπου η μπάλα βρήκε και στον Ζίνι στην προσπάθειά του να αμυνθεί.

Στα υπόλοιπα τρία κόντρα στη νταμπλούχο Βελγίου Αντβέρπ, στην πρωταθλήτρια Ουκρανίας Σαχτάρ και στο Βόλο, σε σύνολο όχι 270’ αλλά 370’ (διότι το ματς με τους Βέλγους είχε διάρκεια 120’ και με τους Ουκρανούς η ΑΕΚ έπαιξε και… δεύτερο ματς διάρκειας 70’) τόσο ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς, όσο και ο Γιώργος Αθανασιάδης έχουν κρατήσει απαραβίαστη την εστία τους κάνοντας μάλιστα εντυπωσιακές επεμβάσεις…

Το μηδέν στην άμυνα λοιπόν αν επιτευχθεί και στα ματς της Ευρώπης, μπορεί να αποδειχθεί «χρυσό».

Το φιάσκο μίας «είδησης»

Το βράδυ της Δευτέρας «έσκασε» μία είδηση από μέσο του Ισραήλ, το οποίο επικαλούμενο «πηγές» από τη Γαλλία, ανέφερε πως η Λανς θα κάνει νέα πρόταση ύψους 26+2 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ για την απόκτηση του Λιβάι Γκαρσία. Η αλήθεια είναι ότι στο ρεπορτάζ σήμανε συναγερμός, αλλά η είδηση δεν επιβεβαιωνόταν από πουθενά.

Τι πραγματικά συνέβη; Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα εντελώς αβάσιμο δημοσίευμα το οποίο «στήθηκε» πάνω σε ένα tweet ενός πιτσιρικά (!!!) που δηλώνει ποδοσφαιρόφιλος και… νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος με λογαριασμό στην πλατφόρμα που έχει ένα χρόνο ζωής και 51 ακόλουθους!

Μάλιστα το πρωί της Τρίτης, ο ίδιος λογαριασμός ανέφερε πως η Λανς για να αποκτήσει τον Γκαρσία θα πρέπει να κάνει πρόταση ύψους 29 εκατ. ευρώ, αλλά λίγες ώρες αργότερα τα τιτιβίσματά του διαγράφηκαν και «εξαφανίστηκαν» μαζί τους και όλες οι… πληροφορίες του σοβαρού ρεπορτάζ.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X