ΑΕΚ: Πως ο Κουζμίνσκας πήγε στο NBA μέσω Πλάθα

ΑΕΚ: Πως ο Κουζμίνσκας πήγε στο NBA μέσω Πλάθα
Photo Credits: INTIME

Η ΑΕΚ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τον Ζοάν Πλάθα

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μία σπουδαία μεταγραφική κίνηση και έφερε στα Άνω Λιόσια τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας για να τον ντύσει στα κιτρινόμαυρα, προσθέτοντας ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ της με την απόκτηση ενός σπουδαίου παίκτη.

Ο διεθνής Λιθουανός φόργουορντ, έχει… οργώσει τα ευρωπαϊκά γήπεδα, με την Ένωση να γίνεται ο 11ος σύλλογος της Γηραιάς Ηπείρου που θα αγωνιστεί. Μεταξύ των πολλών ομάδων που έχει υπηρετήσει, έχει φορέσει και τη φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα, ενός κλαμπ που αποτελεί κοινό παρονομαστή του νεοαποκτηθέντα παίκτη των κιτρινόμαυρων με τον προπονητή τους, Ζοάν Πλάθα.

Οι δύο άνδρες είχαν συνυπάρξει για μία τριετία στην ισπανική ομάδα (2013-16), έχοντας άριστη γνώση ο ένας του άλλου και είναι έτοιμοι να ξανασμίξουν, αυτή τη φορά μακριά από την Ιβηρική Χερσόνησο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Η συνεργασία του Πλάθα με τον Κουζμίνσκας αποκόμισε πολλαπλά οφέλη στον έμπειρο φόργουορντ, ο οποίος υπό τις οδηγίες του Καταλανού προπονητή είδε την απόδοσή του να εκτοξεύεται για να φτάσει να κερδίσει μία ευκαιρία στον «μαγικό» κόσμο του NBA με τους Νιου Γιορκ Νικς.

Η τριετία της εκτόξευσης

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας σταδιακά προόδευε χρόνο με τον χρόνο στα χέρια του Ισπανού προπονητή, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό αν ρίξει κανείς μία ματιά στην στατιστική του την τριετία 2013-16.

Χαρακτηριστικά την σεζόν 2013-14, την πρώτη χρονιά κοινής πορείας τους, ο Λιθουανός αγωνιζόταν 14’14” στην Euroleague, σκοράροντας 6.2 πόντους και 2.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Την αγωνιστική περίοδο 2014-15, ο χρόνος συμμετοχής του ανέβηκε στα 21’47”, όπως και η απόδοσή του, με τον Κουζμίνσκας να σημειώνει 10 πόντους και να μαζεύει 4.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Την τρίτη χρονιά της συνύπαρξής τους στην Ουνικάχα Μάλαγα (2015-16), ο Λιθουανός φόργουορντ σε 21’15” συμμετοχής το κοντέρ σταμάτησε στους 12 πόντους και στα 3.4 ριμπάουντ.

Αν συγκρίνουμε την απόδοσή του από την πρώτη του σεζόν στην Ισπανία και την τελευταία του, θα διαπιστώσουμε πως ο Κουζμίνσκας είδε τον χρόνο συμμετοχής του να αυξάνεται περίπου κατά 7 λεπτά, ενώ διπλασίασε τόσο την παραγωγικότητά του, όσο και τα ριμπάουντ του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έριξαν τόσο ο ίδιος ο παίκτης όσο και ο προπονητής του, ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, έκανε το μεγάλο άλμα για το NBA, περνώντας για πρώτη φορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να φορέσει τη φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς.

Παλιά του τέχνη…

Αξίζει να αναφερθεί, πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 27 Ιουνίου, ο Ζοάν Πλάθα παρέθεσε ονόματα παικτών που είδαν τις καριέρες τους να εκτοξεύονται υπό τις οδηγίες του, δείγμα της ικανότητάς του να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη που περνά από τα χέρια του.

«Όταν ήμουν στη Ρεάλ υπέγραψα έναν νεαρό παίκτη που κανείς δεν τον ήξερε, τον Σέρχιο Γιουλ. Μετά όταν πήγα στη Σεβίλλη υπέγραψα τον Σατοράνσκι τον Πορζίνγκις και τον Μπάλβιν που έκαναν εξαιρετικές καριέρες. Στη Ζάλγκιρις επίσης αρκετοί παίκτες που μετά πήγαν στο NBA τους προπόνησα.

Στη Μάλαγα αθλητές όπως ο Σαμπόνις που πήγε στο NBA και ο Αλμπέρτο Ντίαθ που έπαιξε στην Εθνική Ισπανίας. Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, κάποιες ομάδες έπαιξαν τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία τους, άλλες κέρδισαν ευρωπαϊκά, κάποιες πήραν πρωταθλήματα, οπότε γνώριζα πως να κάνω παράλληλα τη διαδικασία».

Με αυτά τα λόγια, ο Ζοάν Πλάθα κατέδειξε το πλάνο του στην παραγωγή παικτών, αποδεικνύοντας παράλληλα πως δεν παραμερίζει τους στόχους και την κατάκτηση των τίτλων, έχοντας φέρει εις πέρας πολλάκις την συγκεκριμένη αποστολή.

Σε αυτό βασίζεται και η ΑΕΚ, η οποία έχει επενδύσει στο ελληνικό στοιχείο και ταλέντο, έχοντας όμως και τη φιλοδοξία για διακρίσεις και επιτυχίες.

Πηγή: Sport 24

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σταμάτης Βούλγαρης: Ασχολούμαστε με το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη και όχι με τον… τελικό
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X