Φωτιά: Στα Δερβενοχώρια το πιο δύσκολο μέτωπο, μάχη στο Λουτράκι να μην περάσουν την εθνική οι φλόγες - Διάσπαρτες εστίες στη Σαρωνίδα

Φωτιά: Στα Δερβενοχώρια το πιο δύσκολο μέτωπο, μάχη στο Λουτράκι να μην περάσουν την εθνική οι φλόγες - Διάσπαρτες εστίες στη Σαρωνίδα

Η φωτιά καίει παρθένο δάσος σε πολύ δύσβατο σημείο στα Δερβενοχώρια - Μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Καλύβια

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας με το μέτωπο να είναι μεγάλο σε έκταση, ξεπερνώντας τα 10 χλμ. σε έκταση, και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή με χαράδρες και δύσκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «το πιο δύσκολο μέτωπο» εξηγώντας ότι υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κανει αναζωπυρώσεις».

Οι φόβοι και η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.


Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς ενώ στο έδαφος επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε πεζοπορα τμήματα, 48 οχήματα.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατεύσουν τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν», ενώ η αλλαγή στην κατεύθυνση των τοπικών ανέμων οδήγησε τις φλόγες μακριά από την Πάρνηθα. Παρά την δικαιολογημένη ανησυχία αρχών και κατοίκων, ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ καταπράσινη Πάρνηθα, δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από το τρέχον πύρινο κύμα.


Παρόλ’ αυτά, ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.


Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Λουτράκι: 1 χλμ. πάνω από την εθνική η φωτιά – Διάσπαρτα «καντηλάκια» στη Σαρωνίδα

Και ενώ το πιο δύσκολο μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα Δερβενοχώρια, συνεχίζεται η μάχη και σε Σαρωνίδα και Λουτράκι Κορινθίας, δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών το μεσημέρι της Δευτέρας, με εκατοντάδες πυροσβέστες να παλεύουν όλη τη νύχτα περιμένοντας τα πρώτα εναέρια μέσα το πρωί.

Στο Λουτράκι Κορινθίας όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη, οι πυροσβέστες κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο να μην περάσει πάνω από τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να μην απειληθεί η παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, στο Λουτράκι υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή 1 χλμ. βόρεια από την εθνική οδό προς Αγιο Χαράλαμπο και εκεί είναι το ενεργό μετωπο.

Τη μάχη δίνουν περισσότεροι από 120 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν πέντε εροσκάφη και ένα ελικόπτερο και έχουν κινητοποιηθεί αλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο


Όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, στο σημείο βρέθηκαν και «δυνάμεις του λιμενικού, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους».

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του προαστιακού Άνω Λιόσια – Κιάτο, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Τα δρομολόγια στο τμήμα αυτό πραγματοποιούνται με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, μέχρι νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική και τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ).

Τι γίνεται στη Σαρωνίδα

Στη φωτιά στη Σαρωνίδα υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς – «καντηλάκια» – που μας απασχολούν, είπε ο κ. Αρτοποιός, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο «φούντωσε» σε αρκετά σημεία προκαλώντας νέα ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Το έργο των πυροσβεστών έκανε ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι οι άνεμοι – αν και σε μικρότερη ένταση – συνέχιζαν να φυσούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Όπως ανακοινώθηκε περίπου στις 7:30 το πρωί της Τρίτης «στη Σαρωνίδα αντιμετωπίστηκαν διαφορετικές εστίες υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις με 230 πυροσβέστες επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 76 οχήματα να δίνουν τη μάχη στο έδαφος ενώ από αέρος ρίψεις νερού κάνουν τρία ελικόπτερα και έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο»


Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα όπου μια αποθήκη κάηκε, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων άλλα δύο σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X