Η ησυχία στα μεταγραφικά και το πλάνο της ΑΕΚ για τους ξένους

Η ησυχία στα μεταγραφικά και το πλάνο της ΑΕΚ για τους ξένους
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για το πλάνο της ΑΕΚ με τους ξένους παίκτες και τις θέσεις που θα αποκτηθούν.

Φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και η ΑΕΚ ακόμα δεν έχει αποκτήσει κάποιον ξένο παίκτη. Αντίθετα, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στους Έλληνες, με την Ένωση να έχει μια πεντάδα Ελλήνων, που μάλλον είναι η καλύτερη από το 2020 και μετά.

Είναι λογικό οι οπαδοί της ομάδας να έχουν αγωνία για τις μεταγραφικές εξελίξεις και να περιμένουν ανακοινώσεις, όμως στην ΑΕΚ δεν βιάζονται. Άλλωστε και πέρσι τέτοια εποχή, μόνο ο Κένι Γουίλιαμς είχε ανακοινωθεί, που ήταν ένας παίκτης του Ηλία Καντζούρη και τον οποίο γνώριζε καλά από την κοινή τους θητεία. Οι ξένοι παίκτες σε αυτό το μεταγραφικό παράθυρο είναι πάρα πολλοί, ειδικά στο επίπεδο που κοιτάζει η ΑΕΚ, οπότε δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, ενώ και οι τιμές τους είναι σε υψηλά επίπεδα ακόμα. Όπως είπε και ο Ζοάν Πλάθα στην παρουσίαση του, η ΑΕΚ δεν έχει τα μεγάλα μπάτζετ που έχουν άλλες ομάδες, για αυτό η επιλογή των ξένων θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής μέσα στην χρονιά, κάτι που θα σημαίνει, ανακατανομή ρόλων στην ομάδα αλλά και έξτρα έξοδα.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ ακολούθησαν μια πολύ σωστή τακτική σχεδιάζοντας το ρόστερ, κατά την γνώμη μου. Κοίταξαν πρώτα να αποκτήσουν τους καλύτερους διαθέσιμους Έλληνες που μπορούσαν, έτσι ώστε να γεμίσουν το ρόστερ και να δημιουργήσουν έναν καλό κορμό. Πλέον έχοντας εικόνα για τους παίκτες και σε ποιες θέσεις αγωνίζονται μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή ξένων παικτών, εκεί που θεωρούν είτε ότι υπάρχει ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης, είτε γιατί χρειάζονται και άλλα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να δώσουν οι Έλληνες παίκτες.

Αυτή είναι μια safe λογική που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά. Το δύσκολο ήταν να αποκτηθούν οι Έλληνες που αποκτήθηκαν, καθώς όπως είναι γνωστό, η δεξαμενή των γηγενών παικτών είναι ιδιαίτερα μικρή και η προσφορά σε σχέση με την ζήτηση είναι δυσανάλογη. Πλέον με την άνεση των πέντε Ελλήνων, μπορούν να ψάξουν με ηρεμία και τους παίκτες που θα κάνουν την διαφορά.

Τρεις παίκτες στην περιφέρεια

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ της ΑΕΚ μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια υπερφόρτωση στα γκαρντ. Ο Φλιώνης είναι πλέον ο αρχηγός της ΑΕΚ, ο Καράμπελας θα συμπληρώνει στον άσο, ενώ ο Νετζήπογλου είναι ένας παίκτης που ξεκινάει από την θέση του σούτινγκ γκαρντ και μπορεί να παίξει και κάποια λεπτά ως forward. Οι τρεις αυτοί παίκτες έχουν σύγχρονα στοιχεία, όπως αθλητικότητα, γρήγορα πόδια, είναι καλοί αμυντικοί πάνω στην μπάλα, ειδικά οι δύο πρώτοι, όμως χάνουν σε επιθετική ποιότητα.

Εκεί λοιπόν είναι που θα έρθει η.. εξωτερική βοήθεια, με τους ανθρώπους της ΑΕΚ να ψάχνουν για τρεις παίκτες στην περιφέρεια. Ένας θα είναι ο βασικός playmaker της ομάδας, που θα έχει οργανωτικά καθήκοντα, θα είναι καλός αθλητής και θα μπορεί να προσφέρει επιθετικά για να συμπληρωθεί ιδανικά η τριάδα με Φλιώνη και Καράμπελα. Στην θέση ‘2’ αναζητείται ένας παίκτης-σκόρερ που θα έχει εύκολο σκορ, που θα τα.. χώνει με λίγα λόγια. Τέτοιος είναι ο ΜακΡέι και η ΑΕΚ πέρσι δεν είχε τέτοιον, μέχρι να έρθει ο Λεμάρ και αντιμετώπισε αρκετές φορές πρόβλημα, όμως φέτος δεν θέλουν να υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ίσως εκεί πέσουν και τα περισσότερα χρήματα, καθώς ως γνωστόν, το να βάζει κάποιος την μπάλα στα καλάθι με άνεση, πληρώνεται. Στην θέση ‘3’, αυτήν την στιγμή η ΑΕΚ δεν διαθέτει κάποιον παίκτη που να μπορεί να παίξει χοντρά λεπτά, οπότε και εκεί θα αποκτηθεί ένας πενταδάτος ξένος που θα μπορεί να συνδυάσει την ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.

Τρεις παίκτες και μέσα στην ρακέτα

Στην ρακέτα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή δύο παίκτες, ο Κουζέλογλου στους φόργουορντ και ο Χατζηδάκης στην θέση του σέντερ. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ, ψάχνουν για τρεις παίκτες που μαζί με τους δύο Έλληνες θα συμπληρώσουν μια πεντάδα. Σίγουρα ένας θα είναι το βασικό τεσσάρι, που θα μοιράζεται την θέση με τον Κουζέλογλου. Ακόμα ένας θα είναι το βασικό πεντάρι, που θα παίζει το πολλά λεπτά στην θέση του σέντερ, καθώς ο Χατζηδάκης προορίζεται για βάθος στον πάγκο.

Ο τρίτος παίκτης είναι και ο πιο δύσκολος, καθώς το πλάνο λέει να είναι να ένας ενδιάμεσος που θα μπορεί να πατήσει και στις δύο θέσεις. Τώρα αν θα είναι 4-5 ή 5-4 είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από αυτά που θα προσφέρει η αγορά, αλλά το σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ ψάχνει για έναν tweener.

Τέλος, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα μπλογκ, είναι ειλημμένη απόφαση να πορευτεί η ΑΕΚ με επτά ξένους. Άρα αυτό σημαίνει ότι ο 7ος ξένος θα είναι ένας παίκτης που θα καλύπτει θέσεις που υπάρχει κενό σε ποσότητα. Προσωπικά βλέπω να χρειάζεται ένας παίκτης στο 3-4, δηλαδή ένας φόργουορντ που να μπορεί να κάνει αυτά που έκανε ο Γιάνκοβιτς πέρσι. Το παρελθόν μας έδειξε ότι με τόσους τραυματισμούς και αρρώστιες, ένας έξτρα παίκτης, ειδικά στην Ευρώπη είναι απαραίτητος.

Θα τα δούμε όλα πως θα πάνε και να το πλάνο που έχουν στο μυαλό τους στην ΚΑΕ, θα βγει και σε χαρακτηριστικά παικτών στις θέσεις που ψάχνουν. Έχει σημασία και τι σου δίνει η αγορά πολλές φορές. Το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις και θα έχουμε να πούμε περισσότερα.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X