Κούγιας για τη δίκη Άλκη: «Πρωτοφανές παγκόσμιο εγκληματολογικό γεγονός, πιθανά τα ισόβια»

Κούγιας για τη δίκη Άλκη: «Πρωτοφανές παγκόσμιο εγκληματολογικό γεγονός, πιθανά τα ισόβια»
Photo Credits: INTIME

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ο συνήγορος της οικογένειας του Άλκη Καμπανού, Αλέξης Κούγιας, μίλησε στην ΕΡΤ για την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε ενόχους και τους δώδεκα κατηγορούμενους για τη δολοφονία του 19χρονου.

Ο έμπειρος νομικός αναφέρθηκε αρχικά για το τι επικράτησε τη στιγμή της ανακοίνωσης: “Νέκρα. Να το περιγράψω ακριβώς έτσι. Δεν ακούγονται ούτε οι αναπνοές. Είναι παγκόσμιο πρωτοφανές γεγονός, δικαστικό γεγονός, εγκληματολογικό γεγονός, για μία ανθρωποκτονία να καταδικαστούν δώδεκα άνθρωποι. Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί κανείς. Πράγματι όμως, όπως κι οι συνάδελφοί μου είπαν, ήταν δίκαιη απόφαση. Επτά από τους δώδεκα -και μάλιστα μιλάμε για παιδιά από 19 έως 25 ετών- όλοι κατηγορούνται για την διάπραξη”.

“Από βίντεο αποδεικνύεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν σιδηρολοστούς, ξύλα, μαχαίρια, καραμπίνες, δρεπάνια. Γι’ αυτό είπα είναι πρωτοφανές εγκληματολογικό γεγονός το ότι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία δώδεκα άτομα. Δηλαδή είχαν συμφωνήσει και οι δώδεκα, να χτυπήσουν και οι δώδεκα”.

Κατόπιν, έδωσε μία εικόνα για το συμβάν που στοίχησε τη ζωή στον 19χρονο και που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή σε ακόμα δύο φίλους του: “Από τις ίδιες απολογίες των κατηγορουμένων προκύπτει ότι αυτό το έγκλημα σχεδιάστηκε. Η διάρκεια του εγκλήματος ήταν περίπου 47 δευτερόλεπτα, δηλαδή οργανώθηκε, εντόπισαν τα παιδιά αυτά που ήταν ανυπεράσπιστα, άοπλα, φοιτητές όλοι σε ένα στενάκι που κανείς δεν θα μπορούσε να τους δει. Τους απέκλεισαν σε ένα μικρό στενό, κατέβηκαν και οι δώδεκα κάτω από το αυτοκίνητο. Είχαν εξοπλιστεί ήδη από έναν σύνδεσμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Απέκλεισαν τα παιδιά για να μην μπορούν να διαφύγουν. Εκ θαύματος γλίτωσαν τα δύο άλλα παιδιά. Ήταν γρήγορα και δεν πρόλαβαν να τους πιάσουν. Γι’ αυτό καταδικάστηκαν όλοι και για την ανθρωποκτονία εις βάρος του αείμνηστου Άλκη και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας”.

Ως προς το αποτέλεσμα της δίκης, η οποία θα συνεχιστεί την Τετάρτη για να αποφασιστεί το μέγεθος των ποινών σε κάθε έναν κατηγορούμενο, ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι μπορούν να υπάρξουν και ποινές ισόβιας κάθειρξης.

“Δυνητικά μπορεί να ανοίξει το αδίκημα της αφαιρέσεως ανθρώπινης ζωής, επειδή το προστατευόμενο αγαθό είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή, η ζωή η ίδια, είναι η αυστηρότερη ποινή, ισόβια κάθειρξη. Ισόβια κάθειρξη επιβάλλεται αν δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους. Εδώ θεωρητικά μπορεί να αναγνωστούν ελαφρυντικά. Υπάρχει ένα βιολογικό ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας, το οποίο εξαντλείτο στα 21 χρόνια. Κατά την άποψή μου, για φωτογραφικούς λόγους, για συγκεκριμένες υποθέσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση το επεξέτεινε στα 25 χρόνια, όταν το εκλογικό δικαίωμα είναι στα 17 χρόνια πια”.

“Θεωρητικά, αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι κατηγορούμενοι, όσοι είναι αυτουργοί, θα αντιμετωπίσουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τις δύο ανθρωποκτονίες ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια, για τη βία με τη χρησιμοποίηση όπλων μέχρι πέντε χρόνια ποινές, για την οπλοχρησία μέχρι πέντε χρόνια. Δηλαδή έχουμε ισόβια συν είκοσι χρόνια, γιατί πέραν των είκοσι χρόνων δεν εκτίωνται ποινές. Για τους συνεργούς είναι πέντε έως δεκαπέντε χρόνια για κάθε πράξη και εάν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, αυτομάτως τα ισόβια έχουν οροφή τα 15 χρόνια”.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X