Γι' αυτό η ΑΕΚ είναι ο... εφιάλτης του Ολυμπιακού - Το μάγκικο κύπελλο του 1956! (VIDEO)

Γι' αυτό η ΑΕΚ είναι ο... εφιάλτης του Ολυμπιακού - Το μάγκικο κύπελλο του 1956! (VIDEO)

Σαν σήμερα πριν από 67 χρόνια η ΑΕΚ κατέκτησε ένα από τα πιο «γλυκά» Κύπελλά της με αντίπαλο τον Ολυμπιακό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 ο Ολυμπιακός ήταν σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής, ενώ η ΑΕΚ προσπαθούσε να ξαναγίνει ισχυρή. Η γενιά που είχε φέρει τίτλους στον σύλλογο πριν και μετά τον πόλεμο (Τζανετής, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ξένος, Μάγειρας κ.α.) είχε αποσυρθεί πια από τα γήπεδα, ο Κώστας Νεστορίδης ανήκε στην ομάδα αλλά δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις επίσημες διοργανώσεις, καθώς είχε έρθει με διετή αποκλεισμό από τον Πανιώνιο που δεν συναινούσε στη μετακίνησή του, και η ΑΕΚ προσπαθούσε να διεκδικήσει τη δική της θέση στον ήλιο με όσες δυνάμεις διέθετε.

Με προπονητή τον θρυλικό Κώστα Νεγρεπόντη (στην τέταρτη από τις συνολικές πέντε προπονητικές θητείες του σε αυτήν) με ταλαντούχους παίκτες που έμελλε να γράψουν ιστορία μαζί της -όπως οι 21χρονοι Στέλιος Σεραφείδης και Ανδρέας Σταματιάδης- αλλά και με κάποιους έμπειρους, όπως ο μεγάλος Γιάννης Κανάκης και ο αρχηγός Κώστας Πούλης που όμως δεν θα μπορούσαν να την ανεβάσουν επίπεδο από μόνοι τους, η ΑΕΚ προσπαθούσε να γίνει ανταγωνιστική.

Κάπως έτσι έφτασε να κάνει μία μεγάλη υπέρβαση σαν σήμερα το 1956. Η νίκη της ΑΕΚ με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ήταν κάτι που λίγοι περίμεναν. Όμως, η εξέλιξη του αγώνα έκανε το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται φυσιολογικό. Η ΑΕΚ ήταν παθιασμένη, οργανωμένη και ορμητική και στο τέλος κατάφερε να φτάσει στο πέμπτο Κύπελλο της ιστορίας της και τρίτο μεταπολεμικά.

Το πρώτο βήμα έγινε στο 22’, όταν από τη σέντρα του δαιμόνιου εξτρέμ Λάκη Εμμανουηλίδη ο Γιάννης Χανιώτης άνοιξε το σκορ. Ο 22χρονος επιθετικός είχε σκοράρει σε όλους τους αγώνες της ΑΕΚ στο Κύπελλο (8-2 με τον Αχιλλέα Κορίνθου, 4-1 με τον Αβέρωφ Ιωαννίνων, 2-1 τον Πανιώνιο και 2-1 τον Παναθηναϊκό) και το επανέλαβε στον πιο μεγάλο αγώνα της σεζόν. Ο 89χρονος Γιάννης Χανιώτης ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Αυστραλία με τα παιδιά και τα εγγόνια του!

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Γιώργο Δαρίβα, έναν μεγάλο άσο της εποχής που είναι επίσης εν ζωή και πριν από λίγους μήνες έκλεισε τα 97! Η ΑΕΚ δεν πτοήθηκε από την απάντηση του θεωρητικά ανώτερου αντιπάλου και έφτασε τελικά σε μια ιστορική νίκη το μεγαλύτερο αστέρι της, τον 27χρονο Γιάννη Κανάκη. Ο επιθετικός που είχε έρθει από την ΑΕΚ Καβάλας το 1949, σκόραρε στο 67ο λεπτό. Έκανε μία ατομική προσπάθεια και όταν έφτασε στα όρια της περιοχής έκανε ένα ασύλληπτο σουτ που κατέληξε στα δίχτυα. Ο μεγάλος Κανάκης έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2016.

Το 2-1 έμεινε μέχρι το τέλος του αγώνα και σκόρπισε χαρά στους οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι δεν είχαν δει τίτλο μετά τις δύο κατακτήσεις κυπέλλων το 1949 και το 1950. Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή για μία ολόκληρη δεκαετία και για πολλούς παίκτες ήταν ο μοναδικός τίτλος που κατάφεραν να κερδίσουν με αυτή την ομάδα. Για τον αρχηγό όμως Κώστα Πούλη ήταν η τρίτη νίκη του σε ισάριθμους τελικούς και το ίδιο ίσχυε και για τους Αντώνη Παραγιό και Λάκη Εμμανουηλίδη (αμφότεροι εν ζωή στα 94 χρόνια τους) με μόνη διαφορά ότι αυτοί είχαν παίξει και στο χαμένο Τελικό του 1948 με τον Παναθηναϊκό.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΑΕΚ έχει νικήσει τον συγκεκριμένο αντίπαλο σε άλλους δύο τελικούς, το 2002 και το 2016, με το ίδιο σκορ, το 2-1. Και οι δύο στο ΟΑΚΑ. Υπάρχει και η νίκη άνευ αγώνος του 1966, αφού οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν…

Η σύνθεση της ΑΕΚ στις 24/6/1956: Σεραφείδης, Παραγιός, Καρακατσάνης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X