Οι σωστές βάσεις και οι ανάγκες της μπασκετικής ΑΕΚ

Οι σωστές βάσεις και οι ανάγκες της μπασκετικής ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ανάγκη δημιουργίας μιας σταθερής βάσης για να μην αλλάζει η ΑΕΚ ρόστερ κάθε χρόνο

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε χωρίς η ΑΕΚ να βρει προπονητή, ενώ ανακοίνωσε άλλον ένα Έλληνα παίκτη που προστίθεται στο ρόστερ της. Επειδή πολλές φορές γίνεται η συζήτηση πώς αποκτάει παίκτες χωρίς προπονητή και παρόλο που το έχουμε αναλύσει και εδώ, θα το πούμε άλλη μια φορά για να γίνει κατανοητό.

Η πραγματικότητα των ξένων

Η ΑΕΚ με το επίπεδο που βρίσκεται και τα οικονομικά της δεδομένα, έχει την υποχρέωση να βρίσκει ξένους που να είναι έτοιμοι να αναδειχθούν, να έχουν φιλοδοξίες και όρεξη για να ανέβουν επίπεδο. Αν συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να τους κρατήσει. Τα παραδείγματα πολλά τα τελευταία χρόνια. Ο Σαντ-Ρος, που ήταν ο μόνος που έφερε έσοδα από την πώληση του, ο Μέικον, ο Πάντερ, ο Ανγκόλα, ο Βινς Χάντερ, φέτος ο Ακίλ Μίτσελ.

Παίκτες που ξεχώρισαν, έκαναν καλές σεζόν και αμέσως βρήκαν πολύ καλύτερα συμβόλαια σε ανώτερο επίπεδο. Άρα λοιπόν για να είμαστε ειλικρινείς, σε αυτήν την περίπτωση η ΑΕΚ δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όλοι θα θέλαμε να μένουν για χρόνια, αλλά όταν είσαι φιλόδοξος θέλεις να φτάσεις σε κορυφαίο επίπεδο είτε παικτικά είτε χρηματικά. Αυτά είναι πράγματα που η Ένωση αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να προσφέρει, καλώς ή κακώς.

Άρα λοιπόν θα πρέπει κάθε χρόνο να βρίσκει στην χειρότερη έξι ξένους, στην καλύτερη 3-4 αν καταφέρει να κρατήσει 1-2 από την προηγούμενη σεζόν. Αυτό στα 8 χρόνια του Μάκη Αγγελόπουλου έχει γίνει πολύ λίγες φορές, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Είχε γίνει με τον Χέρστον, τον Χάντερ, τον Σαντ-Ρος, τον Λάνγκφορντ, τον Ματσιούλις και δεν θυμάμαι κάποιον άλλο.

Οπότε είτε μας αρέσει είτε όχι πρέπει να το λάβουμε ως δεδομένο. Άρα τι μας μένει; Να υπάρχουν τουλάχιστον Έλληνες που να μην αλλάζουν και αυτοί από χρονιά σε χρονιά και ξεκινάμε πάλι από το μηδέν. Όσο να ναι, τους Έλληνες μπορείς να τους κρατήσεις παραπάνω, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κάνει κάποιος το step-up και να μπει στο μάτι των Ευρωλιγκαίων που με την έλλειψη παικτών που υπάρχει, αναγκάζονται να κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα για να μπορεί να λειτουργήσει το 6+6.

Σε καλό δρόμο

Αυτήν την στιγμή η ΑΕΚ, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχει δημιουργήσει μια μαγιά, αρκετά καλή και ελπιδοφόρα με παίκτες με πολυετή συμβόλαια. Εννοείται ότι οι Φλιώνης, Καράμπελας και Νετζήπογλου, δεν μπαίνουν στην ίδια κλίμακα με τον Χατζηδάκη, αφού οι πρώτοι μπορούν να λογίζονται ως βασικές επιλογές, ενώ ο Έλληνας σέντερ ως παίκτης συγκεκριμένου ρόλου και λεπτών, αλλά δεν παύουν να είναι 4 παίκτες νέοι, με προοπτική και με διάθεση να βελτιωθούν.

Νομίζω οδηγός για την ΑΕΚ αλλά και για τους παίκτες πρέπει να είναι το παράδειγμα του Φλιώνη. Ενός παίκτη που όταν αποκτήθηκε, πέρασε σχεδόν απαρατήρητος και με την δουλειά που έβαλε ο ίδιος, αλλά και η ομάδα μαζί του, έχει εξελιχθεί σε ένα βασικό στέλεχος. Αν καταφέρει να το κάνει αυτό και με τους υπόλοιπους μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Και επιτέλους ξεφύγαμε από αυτήν την ανακύκλωση που γίνεται εδώ και χρόνια, με τους ίδιους παίκτες να πηγαινοέρχονται στις ίδιες ομάδες ανά έτος.

Πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις όπως του Πετρόπουλου και του Φιλιππάκου, που ήρθαν από το πιο κάτω επίπεδο και δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, όμως δεν νομίζω να είχε και κανένας παραπάνω προσδοκίες από το να είναι παίκτες ροτέισον και να βοηθάνε στις προπονήσεις.

Για αυτό λοιπόν μην απορείτε που αποκτώνται Έλληνες παίκτες χωρίς να υπάρχει προπονητής. Δυστυχώς, οι παίκτες επιπέδου ΑΕΚ είναι πάρα πολλοί λίγοι και δεν μπορεί η ΑΕΚ να περιμένει έναν προπονητή να δώσει το ΟΚ, με κίνδυνο να τους χάσει. Πρέπει αναγκαστικά να υπάρχουν μίνιμουμ 6-7 Έλληνες παίκτες στο ρόστερ και επειδή τα διαθέσιμα επίπεδα ταλέντου είναι στο πάτωμα, περιμένω και οι επόμενοι να είναι συμπληρωματικοί τύπου Χατζηδάκη και όχι βασικού ροτέισον.

Το πολύ σημαντικό θα είναι οι επιλογές των έξι ξένων, των παικτών δηλαδή που θα έρθουν για να κάνουν την διαφορά. Αυτούς πρέπει φυσικά να τους επιλέξει ο προπονητής με βάση το στυλ που θα θέλει να παίξει και με την κατεύθυνση που θα έχει από τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Για παράδειγμα, η Ένωση του χρόνου θα γιορτάσει τα 100 χρόνιας της, θεωρώ λοιπόν ότι το μπάσκετ που θα θέλει να παίξει θα είναι πιο επιθετικό, πιο παραγωγικό, ώστε να διασκεδάζει τον κόσμο. Ε ανάλογοι θα είναι και οι παίκτες που θα αποκτηθούν.

Στο θέμα προπονητή, μπαίνουμε στην τελική ευθεία και σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις.

ΥΓ. Για να μην το ξεχάσω. Η Καρσίγιακα, του παικταρά Ανγκόλα που για κάποιους δεν έκανε για την ΑΕΚ, προκρίθηκε στους τελικούς της Τουρκίας και θα αντιμετωπίσει την Εφές για τον τίτλο. Είναι η ίδια ομάδα που αποκλείστηκε από την ΑΕΚ στους ομίλους του BCL. Για να καταλάβουμε πόσες υπερβάσεις έκανε η Ένωση την χρονιά που μας πέρασε.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X