Παίκτες χωρίς προπονητή, τα ban και η επόμενη σεζόν της ΑΕΚ

Παίκτες χωρίς προπονητή, τα ban και η επόμενη σεζόν της ΑΕΚ
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος απαντάει στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τον κόσμο της ΑΕΚ

Από χθες που γράψαμε για την προσπάθεια απόκτησης του Νετζήπογλου από την ΑΕΚ, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις στα μηνύματα. Ο καθένας σχολίαζε από την οπτική που το βλέπει το θέμα και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι είχαν δίκιο σε αυτά που έλεγαν. Πάμε λοιπόν αν εξηγήσουμε κάποια θέματα για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Κεντρική επιλογή

Η πρώτη λογική επισήμανση είναι το πώς πάει να πάρει τον Νετζήπογλου ή τον οποιονδήποτε Έλληνα παίκτη, χωρίς να έχει κλείσει πρώτα τον προπονητή. Πολύ σωστή απορία και απόλυτα λογική. Με την διαφορά ότι μιλάμε για την δεξαμενή των Ελλήνων παικτών που αν κάτσουμε να σκεφτούμε πόσους παίκτες έχει που μπορούν να παίξουν στην ΑΕΚ και να λογίζονται ως σημαντικά κομμάτια του ροτέισον, είναι ζήτημα αν θα βρούμε 6-7 παίκτες, οι οποίοι μάλιστα έχουν συμβόλαια και με άλλες ομάδες.

Το να πας να πάρεις τον Νετζήπογλου ή τον Καράμπελα που ανακοίνωσε πριν καιρό η ΑΕΚ, δεν χρειάζεται προπονητή. Αυτό πρέπει να είναι κεντρική επιλογή της διοίκησης, ώστε να φτιάξει έναν σοβαρό Ελληνικό κορμό. Μήπως πιστεύει κάποιος ότι θα έρθει ένας ξένος προπονητής και θα του πουν θα διαλέξεις εσύ τους έξι ξένους και θα έχεις και τον Φλιώνη, τον Καράμπελα και τον Χ Νετζήπογλου και θα πει όχι; Η ότι ο Αταμάν θα έρθει στον Παναθηναϊκό και θα πει γιατί πήρατε τον Μωραίτη χωρίς να τον έχω δει; Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής σε αυτό το θέμα.

Όποιος καλός Έλληνας αυτού του επιπέδου υπάρχει ελεύθερος και βρίσκεται σε καλή ηλικία, ΠΡΕΠΕΙ να τον αποκτάει η ΑΕΚ πριν το κάνουν οι άλλοι. Το παράδειγμα του Φλιώνη είναι ενδεικτικό. Ο Στέφανος Δέδας όταν ήρθε στην ΑΕΚ, βρήκε τον Φλιώνη στο ρόστερ, είδε τις δυνατότητες του και ξεκίνησε να τον δουλεύει βλέποντας ότι έχει να δώσει πράγματα. Σήμερα η ΑΕΚ έχει έναν παίκτη που μπορεί να ξεκινάει βασικός και είναι μέλος της Εθνικής ομάδας. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τον Καράμπελα, το ίδιο και με τον Νετζήπογλου αν τελικά αποκτηθεί γιατί όπως είπαμε είναι πολύ δύσκολη περίπτωση.

Το είδαμε και φέτος. Η ομάδα πρέπει να έχει έξι ξένους και τουλάχιστον τέσσερις Έλληνες που να μπορούν να παίξουν σοβαρά λεπτά. Να υπάρχουν δηλαδή 10 παίκτες βασικού ροτέισον. Η χρονιά ξεκίνησε με τους Φιλιππάκο και Περσίδη που δεν μπορούσε να τους υπολογίζει ο προπονητής για πολλά λεπτά και φτάσαμε σε παιχνίδια να σκοράρουν μόνο οι ξένοι παίκτες. Με την προσθήκη του Βλάντο και του Γόντικα, ξαφνικά μεγάλωσε το ροτέισον και εξισορροπήθηκαν οι χρόνοι των παικτών.

Τι γίνεται με τα ban

Το επόμενο που επίσης λογικά ακούστηκε είναι το πώς αποκτούνται παίκτες, ενώ υπάρχουν 14 ban αυτήν την στιγμή. Καταρχάς το ένα δεν αναιρεί το άλλο, εφόσον δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα και υπάρχει η ανάγκη έκδοσης δελτίων. Από εκεί και πέρα, όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η ιστορία έχει παρατραβήξει και πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή. Δεν είναι καθόλου τιμητικό για την ΑΕΚ κάτι τέτοιο και την φερεγγυότητα της σαν κλαμπ. Μην ξεχνάμε, ότι πριν δύο χρόνια κατά την μετακόμιση της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο, ο στόχος ήταν να μπορέσει η ομάδα να έχει εξυγιανθεί σε έναν ορίζοντας δύο περίπου χρόνων, βάζοντας τότε ένα όριο στον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Όπως δήλωσε και ο Δημήτρης Μαυροειδής, από το νέο του πόστο, ένα ποσοστό περίπου το 60% των χρεών έχει αποπληρωθεί αυτά τα χρόνια και μένει ακόμα ένα ποσό. Αυτό που λέχθηκε από επίσημα χείλη, είναι ότι σκοπεύει ο Μάκης Αγγελόπουλος, όπως έκανε και πέρσι, να δώσει άλλο ένα μεγάλο ποσό, πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις της ομάδας, ώστε να σβήσει οριστικά τα χρέη και να απαλλαγεί η ομάδα από αυτόν τον βραχνά. Αυτό είναι το πλάνο και μακάρι να γίνει έτσι όπως έχει προγραμματιστεί. Οπότε, ακόμα και περισσότερα να γίνουν στην πορεία του καλοκαιριού, ο σκοπός είναι όταν αρχίζουν οι υποχρεώσεις να μην υπάρχει θέμα.

Η κρίσιμη χρονιά της ομάδας

Για να πάμε και λίγο στο αγωνιστικό κομμάτι, η φετινή χρονιά είναι σημαντική. Η ΑΕΚ έχει πλέον στην πλάτη της δύο μνημονιακές χρονιές, που αν εξαιρέσουμε την καλή φετινή πορεία στην Ευρώπη, έχει χάσει την θέση της στην πρώτη τετράδα. Αυτό είναι κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο τα προηγούμενα χρόνια και πλέον έχει να αντιμετωπίσει αντιπάλους όπως το Περιστέρι και τον Προμηθέα που δυνάμωσαν και έχουν αυξημένους προϋπολογισμούς. Για αυτό θεωρώ ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος κοιτάζει προπονητές από το πάνω ράφι, για να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να χτυπήσει και πάλι την πόρτα της τετράδας.

Είναι ωραίο να λέμε ιστορίες για τους στόχους που μπορεί να έχει η ΑΕΚ, αλλά στο μπάσκετ τις περισσότερες φορές, όχι πάντα, παίζει ρόλο το μπάτζετ και οι σωστές επιλογές. Όσο υπάρχει ο αθέμιτος ανταγωνισμός της Ευρωλίγκας και οι δύο αιώνιοι θα ξεκινούμε την χρονιά με έσοδα 7-7.5 εκατομμύρια, καταλαβαίνει κανείς ότι το χάσμα είναι τεράστιο. Επειδή πολλοί λένε να πάει η ομάδα στο Eurocup, να πούμε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση «σβήνει» σιγά σιγά και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες πλέον, από την χρονιά 2024-25 να ενωθεί με το BCL. Όπως και να έχει, η ΑΕΚ πρέπει φέτος να κάνει βήματα μπροστά και να βγει επιθετικά σε όλους τους τομείς. Η επιλογή προπονητή θα δείξει και που θα πάει το πράγμα φέτος.

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Σταμάτης Βούλγαρης: Ασχολούμαστε με το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη και όχι με τον… τελικό
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X