Η... άγια νύχτα του ΟΑΚΑ, που άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ! (VIDEO)

Η... άγια νύχτα του ΟΑΚΑ, που άλλαξε την ιστορία της ΑΕΚ! (VIDEO)

Το ξεκίνημα της εποχής των τίτλων της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς στις 7 Μαΐου 1989 κόντρα στον Ολυμπιακό

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η 7η Μαΐου 1989 είναι από τις πιο ιστορικές ημερομηνίες για την ΑΕΚ, αφού εκείνη τη μέρα είχε επιτευχθεί ο θρίαμβος επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου, ένα γκολ που τον έκανε «αθάνατο». Ο ποδοσφαιριστής που είχε έρθει από τη Βέροια το 1981, έμελλε να «κρίνει» έναν τίτλο που ήταν ο πρώτος της ΑΕΚ μετά από δέκα χρόνια!

Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς -στην επιστροφή του στην ΑΕΚ μετά το μεγάλο πέρασμά του από την ομάδα του ποδοσφαιριστής από το 1977 έως το 1981- και ήταν αυτό που άλλαξε την ιστορία. Η ΑΕΚ επέστρεφε στην κορυφή και θα ακολουθούσε μια πολυετής περίοδος με τίτλους και με ποδόσφαιρο που δεν είχε παιχτεί ξανά στην Ελλάδα.

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 1988 και από την απόφαση του μεγαλομετόχου Ανδρέα Ζαφειρόπουλου να παραχωρήσει το μάνατζμεντ στον επιχειρηματία νυχτερινής διασκέδασης και γνώστη του ποδοσφαίρου Στράτο Γιδόπουλο. Την ίδια εποχή αναλάμβανε και ο -«κλεισμένος» από τον Ζαφειρόπουλο λίγους μήνες νωρίτερα- Μπάγεβιτς ενώ η μεγάλη μεταγραφή ήταν ο Πολωνός μεσοεπιθετικός του Αμβούργου Μίροσλαβ Οκόνσκι.

Η ΑΕΚ πήρε κεφάλι από τα μέσα Ιανουαρίου και δεν έπεσε ποτέ από την κορυφή, ούτε όταν ήρθε η ήττα από τον Απόλλωνα με 2-1. Σε εκείνο το ματς της Ριζούπολης είχε κάνει επανεμφάνιση ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος. Μία ρήξη χιαστού τον Ιανουάριο του 1988 είχε ως αποτέλεσμα να χάσει 15 μήνες αγωνιστικής δράσης. Έπαιξε μόνο σε δύο αγώνες της σεζόν 1988-89 ως αλλαγή (και έναν ως βασικός στο ματς-φιέστα της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ) αλλά έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικός.

Η ΑΕΚ ανέβηκε για μίνι προετοιμασία στην Πάρνηθα την ώρα που ο Ολυμπιακός προετοιμαζόταν με… φιέστες στον πύργο του τότε προέδρου του Αργύρη Σαλιαρέλη στην Αίγινα. Μάλιστα είχαν κόψει και τούρτα με γραμμένο πάνω της «4-0», ενώ ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Γούναρης δήλωνε προκλητικά «ο Ολυμπιακός είναι αρσενικό και η ΑΕΚ θηλυκό και ξέρετε τι κάνει το αρσενικό στο θηλυκό». Η ΑΕΚ απείχε έναν βαθμό από τον δεύτερο Ολυμπιακό (με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0) και την βόλευε και η ισοπαλία, αφού θα μπορούσε να πάρει τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική με νίκη επί του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η μεγάλη ποδοσφαιρική μάχη του ΟΑΚΑ

Μπροστά σε 65 χιλιάδες κόσμο, ο Ολυμπιακός ήταν πιο επιθετικός, αφού ήθελε μόνο νίκη. Στο 53’, ο Στέλιος Μανωλάς έκανε την… απόκρουση της ζωής του, όταν έδιωξε με κεφαλιά-εκτίναξη προ της εστίας της ΑΕΚ την κεφαλιά του Λάγιος Ντέταρι και στο 61’ ο Χάρης Μπανιώτης του Ολυμπιακού αποβλήθηκε από τον Καραμάνη για εκτός φάσης κτύπημα στον Παύλο Παπαϊωάννου.

Στο 65’ δεν δόθηκε πέναλτι στην ΑΕΚ σε ανατροπή του Σταματή από τον Αλεξίου, ενώ στο 69’ ο διαιτητής ακύρωσε σωστά γκολ του Ντέταρι για φάουλ του Μουστακίδη στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ Σπύρο Οικονομόπουλο. Ακολούθησε εξάλεπτη διακοπή με δύο αποβολές (ο Γιώργος Πεππές της ΑΕΚ και ο Μηνάς Χαντζίδης του Ολυμπιακού) ενώ στο 74’ αποβλήθηκε και ο Μανωλάς για φάουλ στον Ντέταρι.

Από το 73’ είχε περάσει στο γήπεδο ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος που αντικατέστησε τον επιθετικό Γιώργο Χριστοδούλου και δέκα λεπτά αργότερα ήρθε το ιστορικό γκολ του: έκοψε μια επίθεση του Ολυμπιακού, έφυγε στην κόντρα και έπαιξε δύο φορές το ένα-δύο με τον Οκόνσκι. Όταν πια ο Τάκης έφτασε στην περιοχή του Ολυμπιακού, έκανε μια ντρίμπλα στον Αλεξίου και εκτέλεσε με το αριστερό τον Ταληκριάδη και έτρεξε να πανηγυρίσει μπροστά στο κιτρινόμαυρο πέταλο προς την πλευρά του σταθμού Ειρήνη!

Η ΑΕΚ έμεινε στη συνέχεια με οκτώ παίκτες λόγω αποβολής του Μάκη Χατζή, αλλά το σκορ δεν άλλαξε. Στο τέλος της βραδιάς ήταν πρωταθλήτρια και είχε τιμωρήσει τον Ολυμπιακό των αγορασμένων παικτών του (ήδη φυλακισμένου στις ΗΠΑ) Γιώργου Κοσκωτά για το «σκοτεινό» 1-3 του 1988, αλλά και τον προπονητή του, Γιάννη Γούναρη, που είχε εμπλοκή σε εκείνη την ιστορία.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Πεππές, Παπαϊωάννου, Σαββίδης (81’ Γεωργιάδης) Σαβέβσκι, Σταματής, Οκόνσκι, Χριστοδούλου (74’ Καραγκιοζόπουλος).

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X