O Καντζούρης αποκαλύπτεται στο enwsi.gr: «Τον Φεβρουάριο είδαμε την ΑΕΚ που είχα σχεδιάσει – Πως έγιναν οι επιλογές Ελλήνων και ξένων»

O Καντζούρης αποκαλύπτεται στο enwsi.gr: «Τον Φεβρουάριο είδαμε την ΑΕΚ που είχα σχεδιάσει – Πως έγιναν οι επιλογές Ελλήνων και ξένων»
Photo Credits: INTIME

Η μεγάλη συνέντευξη του Ηλία Καντζούρη στο enwsi.gr για τα... πάντα που αφορούν την ΑΕΚ που είδαμε

Με την χρονιά να έχει ολοκληρωθεί για την ΑΕΚ, πλέον όλοι προσανατολίζονται στην επόμενη μέρα. Ο Ηλίας Καντζούρης που οδήγησε την ομάδα σε μια υπερβατική πορεία στην Ευρώπη, όπου βρέθηκε ένα παιχνίδι μακριά από το Final 4 στο Basketball Champions League και στην Ελλάδα αποκλείστηκε άδοξα από το Περιστέρι, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις για το τί συνέβη φέτος.

Παρόλο που προτιμάει να μην μιλάει πολύ και να φαίνεται η δουλειά του μέσα στο γήπεδο, εντούτοις, παραχώρησε στο enwsi.gr, μια απολογιστική συνέντευξη για την χρονιά που πέρασε. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην κυριολεξία για τα πάντα και εξέφρασε την δική του αλήθεια. Στο πρώτος μέρος της συνέντευξης μιλάει για τον τρόπο που δημιούργησε την ομάδα, πώς επέλεξε τους παίκτες και πόσο στοίχησε ο τραυματισμός του Στρέλνιεκς.

Ο Καντζούρης στο enwsi.gr

Ξεκινάμε από τις επιλογές των ξένων. Φέτος η ομάδα είχε εννιά ξένους συνολικά. Θέλω να μου πεις αν είσαι ικανοποιημένος από τις επιλογές, αν και προφανώς από τους δύο δεν ήσουν και γι’ αυτό άλλαξαν, αλλά ποια είναι η άποψη σου;

«Θα σου μιλήσω απολύτως ειλικρινά. Θεωρώ, ότι το κομμάτι της επιλογής των ξενών δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Ακόμα και τις χρονιές που ήμουν συνεργάτης και όχι πρώτος προπονητής, πάντα είχα πάρα πολύ ενεργό ρόλο στο θέμα της επιλογής. Θα σου πω λοιπόν, ότι με τον Γιώργο Χήνα, με τον οποίο ουσιαστικά κάτσαμε το καλοκαίρι και κάναμε το σχεδιασμό, ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί υπήρχαν πάρα πολλές συνιστώσες και πάρα πολλοί τομείς, τους οποίους εμείς ελέγξαμε εξονυχιστικά προκειμένου να προχωρήσουμε σε κάποιες επιλογές.

Εννοείται, ότι πρώτα απ’ όλα εγώ είμαι υπεύθυνος και σας λέω, ότι ήμασταν υπέρ του δέοντος σχολαστικοί και όχι μόνο βάσει αγωνιστικών κριτηρίων, αλλά και βάσει εξωαγωνιστικών. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν και έπαιξαν φέτος στην ΑΕΚ ήταν πάρα πολύ καλοί χαρακτήρες, δεν δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα, οπότε σε αυτό το κομμάτι θα έλεγα, ότι είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Ως προς το αγωνιστικό, αν θέλεις και την προσφορά, θα σου έλεγα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποια παιδιά δεν είναι καλοί παίκτες, γιατί θεωρώ, ότι το αν κάποιος είναι καλός παίκτης ή όχι, έχει να κάνει με τη συνολική η καριέρα με τη συνολική εικόνα και τη συνολική διαδρομή.

Θα σου πω όμως, ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δεν πήραμε αυτά τα οποία θέλαμε από κάποια παιδιά. Συμβαίνει αυτό το πράγμα, έχει να κάνει με την χημεία της ομάδας. Έχει να κάνει με τις απαιτήσεις, έχει να κάνει με το περιβάλλον, έχει να κάνει πολλές φορές και με τα ίδια τα παιδιά. Εμείς θεωρώ ότι από τη δική μας την πλευρά και μιλάω προπονητικά, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και όταν είδαμε, ότι κάτι αρχίζει να μην λειτουργεί, έπρεπε να προχωρήσουμε σε άλλου είδους κινήσεις. Το κάναμε, αλλά γενικά θα σου πω, ότι από την παρουσία, την αγωνιστική, αλλά και την εξωαγωνιστική, είμαι αρκετά ικανοποιημένος στο σύνολο».

O Καντζούρης αποκαλύπτεται στο enwsi.gr: «Τον Φεβρουάριο είδαμε την ΑΕΚ που είχα σχεδιάσει – Πως έγιναν οι επιλογές Ελλήνων και ξένων»

Ήταν κρίσιμη η επιλογή του Φρέιζερ, ως ένας παίκτης που θα ερχόταν για να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και που τελικά απ’ ότι είδαμε δεν βγήκε;

«Αλήθεια είναι αυτό. Στο σχεδιασμό, τη συγκεκριμένη θέση την είχαμε επιλέξει για να πάρουμε τον franchise player, τον παίκτη που θα είχε τα κλειδιά της ομάδας και θα μπορούσε να κάνει και τους συμπαίκτες του να φανούν καλύτεροι. Έτσι για διάφορους λόγους, οι οποίοι δεν είναι της παρούσης, θεωρώ ότι ούτε εμείς, ούτε ο Φρέιζερ μείναμε ικανοποιημένοι και ξέρετε, όταν κάτι δεν λειτουργεί, τη στιγμή που θα καταλάβεις, ότι αρχίζει να γίνεται επιζήμιο και για τις δύο πλευρές, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το κόψεις, οπότε θεωρώ, ότι αυτό το οποίο έγινε ήταν για το καλό και των δύο. Σίγουρα όμως στον αρχικό σχεδιασμό, ένας παίκτης τον οποίο θεωρείς main player να το πω έτσι, δεν κολλάει στο κομμάτι της χημείας με τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί ομάδα, τότε αυτό είναι πρόβλημα».

Να μιλήσουμε λίγο και για τους Έλληνες του ρόστερ. Μαζεύτηκαν πολλοί Έλληνες στα γκαρντ, ενώ στην frontline ξεκίνησε η ομάδα με τον Περσίδη, τον Φιλιππάκο και τον Μαυροειδή, πριν έρθει ο Βλάντο και ο Γόντικας. Για παράδειγμα τον Γιάνκοβιτς δεν μπορούσε να τον πάρει η ομάδα το καλοκαίρι;

«Ξέρετε κάποιες φορές, κάποια δεδομένα που υφίστανται τον Ιούνιο δεν υφίστανται τον Δεκέμβριο και αντίθετα. Πάρα πολλές φορές οι ανάγκες της ομάδας σε οδηγούν να δεις κάποια πράγματα με άλλο μάτι είτε ως προπονητής, είτε ως οργανισμός. Ότι προείπα για τους ξένους, το ίδιο έγινε και για τους Έλληνες. Ο σχεδιασμός έγινε πολύ προσεκτικά. Θέλαμε να είμαστε γεμάτοι στα γκαρντ και θεωρώ, ότι σε αυτό το κομμάτι βρήκαμε αρκετές λύσεις μέσα στην χρονιά ακόμα και όταν αναγκαστήκαμε να παίξουμε χωρίς ξένους σε αυτές τις θέσεις. Από την άλλη, οι κινήσεις που έγιναν τον Δεκέμβρη μας βοήθησαν αρκετά και ο Βλάντο και ο Κωστής, γι’ αυτό κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο, λίγο πριν τον επαναληπτικό με την Γαλατά, ένιωσα ότι η ομάδα αρχίζει και παίρνει την μορφή που είχα φανταστεί πριν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος. Συνέβησαν όλα αυτά που συνέβησαν με τον Γιάνις, που εγώ θεωρώ ότι ήταν πολύ κομβικό και από εκεί και πέρα την συνέχεια την ξέρουμε όλοι».

Στο σημείο μετά τις αλλαγές, που έχει έρθει ο Λεμάρ και ο Οριόλα, είναι η χρονική περίοδος που η ΑΕΚ αρχίζει να πιάνει το πικ της; Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια έτσι φαινόταν…

«Ζώντας την ομάδα καθημερινά, από την προετοιμασία το καλοκαίρι θα σου πω, ότι σε εκείνη την περίοδο ένιωσα, ότι αυτό που είχα στο μυαλό μου, είχε έρθει η ώρα να το δούμε μέσα στις τέσσερις γραμμές. Δυστυχώς, μας συνέβη κάτι που συμβαίνει σε αυτήν την δουλειά, ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε, σε συνδυασμό με το ότι δεν είχαμε δικαίωμα άλλης αλλαγής, οπότε για μας από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν μονόδρομος.

Έπρεπε να βρεθούν λύσεις εκ των έσω, να αναπροσαρμόσουμε κάποια άλλα πράγματα και αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο σε εκείνο το χρονικό σημείο. Το λέω αυτό για να τονίσω τον χαρακτήρα αυτών των παικτών, γιατί κακά τα ψέματα, δεν είμαστε ομάδα που έχει ρόστερ 15 παίκτες και 20 εκατομμύρια μπάτζετ, που σημαίνει και το αντίστοιχο βάθος. Το ότι μείναμε όρθιοι και παλέψαμε, αυτό είναι credit για τα παιδιά».

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X