Νάπολι: Ένα πρωτάθλημα συνώνυμο της περηφάνιας

Νάπολι: Ένα πρωτάθλημα συνώνυμο της περηφάνιας
Photo Credits: INTIME

Με την αναμενόμενη στέψη της Νάπολι, πιθανότατα την Κυριακή ο φτωχός ιταλικός νότος είναι στην ευχάριστη θέση να πανηγυρίσει ξανά έναν τίτλο πρωταθλήματος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Με την αναμενόμενη στέψη της Νάπολι, πιθανότατα την Κυριακή (30/4) ο φτωχός ιταλικός νότος είναι στην ευχάριστη θέση να πανηγυρίσει ξανά έναν τίτλο πρωταθλήματος, που σπάνια έχει ξεφύγει από τις ισχυρές ομάδες του βορρά.

Για είκοσι χρόνια το «σκουντέτο» μονοπωλείται από τρεις συλλόγους, τους πλουσιότερους στη χώρα, με Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν να μετρούν συνολικά 74 τίτλους.

Στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος που ξεπερνά τον έναν αιώνα, οι μόνοι τίτλοι που έχουν ξεφύγει από τον βορρά είναι αυτοί που έφτασαν στην πρωτεύουσα (τρεις για τη Ρόμα, δύο για τη Λάτσιο), αυτός της Κάλιαρι του Τζίτζι Ρίβα το 1970 και οι δύο από τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα, το 1987 και το 1990.

Ο τίτλος που έρχεται είναι μεγάλο γεγονός και ο νότος ετοιμάζεται να το γιορτάσει. Αρκεί η Νάπολι, που έχει περάσει στα χέρια του παραγωγού ταινιών Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις από το 2004, να κερδίσει τη Σαλερνιτάνα στο «ντέρμπι» της Καμπανίας και η δεύτερη Λάτσιο να έχει απώλεια με την Ίντερ στο Μιλάνο.

Το… πάρτι υπόσχεται να είναι τόσο μεγάλο όσο η αναμονή για τους Ναπολιτάνους οπαδούς, συνηθισμένους στις απογοητεύσεις στο τέλος της σεζόν και στις προσβολές από εκείνους των ομάδων του βορρά.

«Για εμάς, η νίκη είναι δύσκολη, για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς λόγους…», υπογράμμισε ο 68χρονος φίλαθλος της Νάπολι Πασκουάλε Εσπόζιτο, συνταξιούχος δάσκαλος, συνοψίζοντας το κοινό συναίσθημα.

Το χάσμα Βορρά-Νότου

Το χάσμα Βορρά-Νότου παραμένει ισχυρό στην Ιταλία, αντιληπτό σχεδόν σε όλους τους επίσημους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες: εισόδημα, απασχόληση, πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση ή τον πολιτισμό. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι περίπου διπλάσιο στη Λομβαρδία ή στην Εμίλια-Ρομάνια σε σύγκριση με την Καλαβρία, την Καμπανία ή την Απουλία.

«Υπάρχει ένα πολύ έντονο συναίσθημα μεταξύ των κατοίκων του νότου ότι έχουν γεννηθεί από έναν λιγότερο σημαντικό Θεό. Και ορισμένα συμβολικά στοιχεία όπως ένα “σκουντέτο” μπορεί να είναι, για τους ανθρώπους, σημάδι εκδίκησης», εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο Λούτσιο Λαμπέρτι, καθηγητής στην Πολυτεχνική σχολή του Μιλάνου.

Ακόμα κι αν, σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό στην οικονομική στρατηγική, αυτό το σκουντέτο παραμένει «μια μεμονωμένη περίπτωση επιτυχίας, αλλά που δεν θα αλλάξει τίποτα στην υπάρχουσα διάσπαση», αν όχι ενισχύοντας ίσως τον τουρισμό στη διάσημη πόλη για τις τοιχογραφίες της με τον Μαραντόνα.

Η περηφάνια στις μικρότερες κατηγορίες

Πέρα από τη Νάπολι, ο Νότος και το κέντρο της Ιταλίας έχουν καλλιεργήσει την περηφάνια τους και στις χαμηλότερες κατηγορίες αυτή τη σεζόν.

Στη Serie B, η Φροζινόνε, θα μπορούσε να επικυρώσει την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία τη Δευτέρα και η Μπάρι (Απουλία), ένας σύλλογος που ανήκει επίσης στον Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, παραμένει στη διεκδίκηση της ανόδου.

Στη Serie C (τρίτη κατηγορία), επίσης επαγγελματική, ένας σύλλογος από την Καλαβρία, η Καταντζάρο, έχει προκαλέσει επίσης αίσθηση.

«Το ποδόσφαιρο στις χαμηλότερες κατηγορίες είναι μια δραστηριότητα που είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτή τη στιγμή, ειδικά στο Νότο και στην Καλαβρία, η οποία δεν έχει πολλές εταιρείες που μπορούν να επενδύσουν σε χορηγίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδιοκτήτης της, Φλοριάνο Νότο, ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην περιοχή.

«Αλλά είμαι λίγο ευνοημένος σε σχέση με άλλους προέδρους γιατί έχω μια δραστηριότητα που με φέρνει σε επαφή με πολλές εταιρείες στο βορρά», διευκρινίζει για την επιτυχία της Καταντζάρο, που ανέλαβε το 2017.

«Είμαστε μια φτωχή περιοχή, οπότε ο αθλητισμός έχει μια σημαντική κοινωνική διάσταση για εμάς, ένα είδος εκπαίδευσης στη συμβίωση», προσθέτει, ευχαριστημένος χαιρετίζοντας τον τίτλο που αναμένει η Νάπολι: «Αυτό το σκουντέτο είναι και για εμάς, τους Καλαβριανούς, λόγος υπερηφάνειας».

Δεν γιορτάζει όλος ο ιταλικός Νότος

Όμως δεν είναι όλος ο Νότος με τη Νάπολι. Οι φανατικοί της Σαλερνιτάνα κάλεσαν όλους τους Ναπολιτάνους οπαδούς που ζουν στο Σαλέρνο να μην γιορτάσουν τον μελλοντικό τίτλο σε αυτήν την πόλη που βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Νάπολη:

«Το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι πολύ πιθανό να δει μια ομάδα να αμφισβητεί τους ισχυρούς συλλόγους από το Βορρά αλλά αυτό δεν μας ανήκει», έγραψαν στα τέλη Μαρτίου στο Facebook, καλώντας τους να μην βάζουν σημαίες στα μπαλκόνια.

AEK Basket Queen by Betsson: Η επικαιρότητα της ΑΕΚ με καλεσμένο τον Μ. Κακιούζη
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X