Η ΑΕΚ στη Λεωφόρο ξέρει τι πρέπει να κάνει!

Η ΑΕΚ στη Λεωφόρο ξέρει τι πρέπει να κάνει!
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον «τελικό» της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, έχει ένα στατιστικό για την πρόσφατη 4άρα και υστερόγραφα…

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το πρωτάθλημα έφτασε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του. Την Κυριακή στη Λεωφόρο παίζεται επί της ουσίας το πρωτάθλημα. Από τη μία η ΑΕΚ που κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο από το ναδίρ και τη μη έξοδο να φτάσει να διεκδικεί το ΝΤΑΜΠΛ και από την άλλη ο Παναθηναϊκός, μία ομάδα που έχει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς για δεύτερο χρόνο στις τάξεις του και παρά τις προβλέψεις ότι δε θα αντέξει, άντεξε και με το παραπάνω.

Οι άλλοι δύο που παρουσιάζονταν για ένα διάστημα ως… διεκδικητές ήταν μαθηματικά βέβαιο πως δεν μπορούσαν να αντέξουν. Πως θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αυτό. Από τη μία ένα ποδοσφαιρικό συνονθύλευμα με τέσσερις προπονητές και καμιά 45αριά ποδοσφαιριστές να πηγαίνουν και να έρχονται και από την άλλη μία κάνουλα κλειστή, με τον πιο ακριβοπληρωμένο τύπο που το μόνο που έκανε ήταν να προκαλεί και να βρίζει on και off camera που πίστευε ότι με τα αστεία mind games του θα μπορεί να κάνει κάτι…

Οι «πράσινοι» χάρη στον εξωπραγματικό τους πρώτο γύρο απέκτησαν αυτοπεποίθηση. Χάρη σε πολλά σφυρίγματα που πήραν και αν είχαν δοθεί εναντίον τους θα μιλούσαν για «εγκλήματα πολέμου» έφτασαν εδώ που έφτασαν. Δεν μπορεί όμως κανένας να μην αναγνωρίσει τη δουλειά του Γιοβάνοβιτς.

Εμείς από την άλλη, είδαμε πως μία επιλογή προπονητή ο οποίος είναι σοβαρός, έχει πλάνο, ξέρει από πρωταθλητισμό και έχει σωστή νοοτροπία, συν κάποιες πολύ πετυχημένες μεταγραφές και φυσικά το γήπεδο που κάποιοι χλεύαζαν, μπορούν να μεταμορφώσουν μία ομάδα από… κομπάρσο και ηττοπαθή στο Νταχάου, σε απόλυτο πρωταγωνιστή.

Ο Ματίας Αλμέιδα με τη δουλειά του και τη νοοτροπία του μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε πολλά. Και δεν το έκανε μία φορά κατά τη διάρκεια μία χρονιάς, αλλά πολλές. Και αν ο Γιοβάνοβιτς έχει να λέει για μία απουσία, αυτή του Αϊτόρ, τι να πει ο «Πελάδο» που στην πρώτη του χρονιά έχασε τον Ελίασον από ένα τάκλιν και τον Αραούχο από ένα… δοκάρι (χώρια τις υπόλοιπες απουσίες).

Ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ compact ομάδα. Έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει για να «σβήσει» ένα παιχνίδι όπως έκανε στη Νέα Φιλαδέλφεια ή στο «Γ. Καραϊσκάκης». Άλλωστε αν δεν κερδίσει, η ισοπαλία τον διατηρεί για ένα ακόμα ματς, αλλά με πιο δύσκολο πρόγραμμα στην κορυφή έστω και στην ισοβαθμία, αλλά με το πλεονέκτημα της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο.

Η ΑΕΚ από την άλλη μετά την 4η αγωνιστική και τις δύο ήττες από Βόλο στη Ριζούπολη και στη Λεωφόρο (με τα εγκλήματα του Καμπάκοφ) έβαλε το πόδι στο γκάζι και δεν κοίταξε ξανά πίσω. Έστω και αν είχε κάποια στραβοπατήματα. Η αγωνιστική φιλοσοφία, η νοοτροπία, το πνεύμα ομαδικότητας και τα χαρακτηριστικά της είναι ίδια σε κάθε παιχνίδι. Ακόμα και σε αυτά που γκέλαρε στην πορεία. Παίζει για τη νίκη και μόνο για αυτή. Και στη Λεωφόρο μόνο αυτή θέλει!

Το βράδυ της Κυριακής θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Η ομάδα με τις περισσότερες νίκες κόντρα στην ομάδα με τις λιγότερες ήττες. Η ομάδα με την καλύτερη επίθεση κόντρα στην ομάδα με την καλύτερη άμυνα. Οι ομάδες που είναι στις δύο πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την κατοχή της μπάλας. Σε πολλές στατιστικές κατηγορίες, οι δύο ομάδες είναι πολύ κοντά.

Υπάρχουν όμως δύο που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το challenge intensity και το PPDA. Και στις δύο η ΑΕΚ είναι πρώτη με διαφορά από τον δεύτερο. Αλλά και στην κατηγορία της δημιουργίας και της ανάπτυξης να δεις η ΑΕΚ υπερέχει σε όλα πλην από τις συνολικές μεταβιβάσεις.

Ένα ντέρμπι μπορεί να κριθεί από μία λεπτομέρεια, ένα ανθρώπινο ή ποδοσφαιρικό λάθος, μία… κόντρα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ΑΕΚ στη Λεωφόρο να κάνει αυτό που ξέρει. Να μπει και να παίξει για να κερδίσει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα κάνει γιατί έτσι είναι ο Αλμέιδα και έτσι έχει «χτίσει» και μπολιάσει αυτή την ομάδα.

Οι δέκα «άσοι» με 4 γκολ διαφορά!

Άφησα για το τέλος κάτι «πικάντικο». Η προ ημερών νίκη της ΑΕΚ επί του Πάοκ ήταν η 48η σε 72 αγώνες με τον Δικέφαλο ως γηπεδούχο στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Στα υπόλοιπα 24 ματς, 15 φορές οι δύο ομάδες έχουν αναδειχθεί ισόπαλες, ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν επικρατήσει μόλις εννιά φορές. Ο δε συντελεστής τερμάτων σε αυτούς τους αγώνες είναι 141-50!

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι από τα εννιά «διπλά» στη Νέα Φιλαδέλφεια η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει επικρατήσει μόλις τρεις (!!!) φορές (1973, 1997 για να… βγούνε Ευρώπη και 2002). Οι υπόλοιπες εκτός έδρας νίκες της στο πρωτάθλημα είναι μία στο «Γ. Καραϊσκάκης», μία στο «Δημοτικό στάδιο Κορίνθου» και τέσσερις στο ΟΑΚΑ.

Η νίκη της ΑΕΚ με 4-0, δεν ήταν κάτι το… ασυνήθιστο στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων. Το συγκεκριμένο σκορ εμφανίστηκε για πέμπτη φορά, ενώ πλέον οι νίκες των «κιτρινόμαυρων» με τέσσερα γκολ διαφορά έφτασαν τις 10 (!!!) καθώς έχουν υπάρξει δύο νίκες με σκορ 5-1 και άλλες τρεις με σκορ 6-2!

Παράλληλα η ΑΕΚ όχι μόνο απλά έσπασε την παράδοση που την ήθελε να μην κερδίζει τον Πάοκ την προηγούμενη διετία στο πρωτάθλημα (αυτό συνέβη από το πρώτο ματς των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια), όπου είχε δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, αλλά ισοφάρισε την επίδοση της σεζόν 2016-2017, όπου είχε κάνει τρεις νίκες και μία ήττα. Το εντυπωσιακό είναι ότι και τότε και τώρα, στις νίκες της η ΑΕΚ δεν είχε δεχθεί καν γκολ από τον αντίπαλό της και τον κέρδισε και στα δύο ματς των play off, νίκες που την οδήγησαν στα προκριματικά του Champions League, όπως και τώρα!

Για την ιστορία, ο Δικέφαλος στο πρωτάθλημα έχει μία επιπλέον νίκη με 4-0 αλλά εκτός έδρας (τη σεζόν 2007-2008) και δύο νίκες με το ίδιο σκορ (μία εντός έδρας και μία εκτός) στο Κύπελλο Ελλάδος. Η πρώτη τη σεζόν 1964-1965 και η δεύτερη τη σεζόν 2001-2002!

Οι εντός έδρας νίκης της ΑΕΚ στην Α’ Εθνική με τέσσερα γκολ διαφορά

1957-1958 6-2

1961-1962 6-2

2001-2002 6-2

1962-1963 5-1

1965-1966 5-1

1980-1981 4-0

1983-1984 4-0

1995-1996 4-0

2010-2011 4-0

2022-2023 4-0

ΥΓ: Η ιστορία με τη διεξαγωγή του τελικού έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο. Και έχει γίνει αυτό εξαιτίας συγκεκριμένων ανθρώπων που άλλα λένε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Τώρα ξεσηκώθηκαν και στη Λάρισα και όλα είναι και πάλι ανοικτά. Άντε να δούμε τι άλλο θα ζήσουμε…

ΥΓ 2: Αυτό είναι εντελώς προσωπικό με συγκεκριμένο αποδέκτη! Θα σε κάνω να κοιτάς κάθε φορά τι γράφω στα υστερόγραφα! Θα τα διαβάζεις και θα κλαίγεσαι, γιατί δεν ξέρεις από που και από ποιον έχεις «τρυπηθεί»! Ψάξου!

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X