Η μπάλα «πούλησε» τον Κοφινά, ο Παναθηναϊκός σώθηκε από τα χέρια της ΑΕΚ! (VIDEO)

Η μπάλα «πούλησε» τον Κοφινά, ο Παναθηναϊκός σώθηκε από τα χέρια της ΑΕΚ! (VIDEO)

Ο Σαββίδης πέρασε τον... μισό Παναθηναϊκό για το 2-1, αλλά η νίκη για την ΑΕΚ χάθηκε στο 85' με το ακίνδυνο σουτ του Χατζηαθανασίου που δεν απέκρουσε ο Κοφινάς

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στην καριέρα κάποιων ποδοσφαιριστών, μια στιγμή τύχης ή ατυχίας καθόρισε τη μετέπειτα πορεία τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Φάνης Κοφινάς που έζησε την πιο άτυχη στιγμή της καριέρας του σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, όταν δέχθηκε ένα φτηνό γκολ που διαμόρφωσε το τελικό 2-2 στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο μαθηματικός (στην… άλλη ζωή του) Κοφινάς ανήκε στην ΑΕΚ από το 1982, αλλά περιφερόταν ως δανεικός σε διάφορες ομάδες. Επέστρεψε το 1987, σε μια εποχή που ο Θεολόγης Παπαδόπουλος ήταν ο βασικός, ενώ υπήρχε στην ομάδα ο συνήθως παροπλισμένος αγωνιστικά Σπύρος Οικονομόπουλος.

Όταν «τελείωσε» εν μία νυκτί ο Παπαδόπουλος μετά το 1-3 στο Κύπελλο από τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά στις 10/2/1988, ο τότε προπονητής Τόζα Βεσελίνοβιτς αναζήτησε τη διάδοχή κατάσταση. Πρώτη του επιλογή ήταν ο Κοφινάς που είχε παίξει σε άλλα δύο ματς περιστασιακά στον πρώτο γύρο, ενώ σε δύο αγώνες -μετά τον παροπλισμό του Παπαδόπουλου- έπαιξε και ο Οικονομόπουλος.

Στο 2-2 της 17/2/1988 στην Καλαμαριά ο Τόζα αντικατέστησε τον Οικονομόπουλο με τον Κοφινά στο 60ο λεπτό, μετά τη μετατροπή του 0-2 σε 2-2 και όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ θα τελείωνε το πρωτάθλημα με τον Κοφινά βασικό. Μια βδομάδα μετά, όμως, ο Κοφινάς είχε ραντεβού με την… γκαντεμιά.

Η ΑΕΚ δεν είχε νικήσει τον πανίσχυρο (αγωνιστικά και παρασκηνιακά) Παναθηναϊκό της εκείνης εποχής από το 1983. Μια νίκη θα είχε μεγάλο βαθμολογική (λόγω Ευρώπης, αφού η Λάρισα είχε «καθαρίσει» με το πρωτάθλημα) αλλά και ψυχολογική σημασία και η ΑΕΚ την είχε στα χέρια της. Είχε προηγηθεί στο 21’ με το γκολ του Γιώργου Πεππέ, είχε ισοφαριστεί στο 41’ με κοντινό σουτ του Μπατσινίλα, αλλά είχε προηγηθεί εκ νέου στο 58’ με ένα απίστευτο προσωπικό γκολ του Κύπριου Γιώργου Σαββίδη, στο οποίο απέφυγε τέσσερις αντιπάλους (Βαμβακούλας, Καλατζής, Μαυρίδης και ο Καλιτζάκης που έπεσε για τάκλιν) πριν πλασάρει τον Σαργκάνη.

Το 2-1 παρέμενε ως το 85’, όταν ο πλάγιος μπακ του Παναθηναϊκού Ιάκωβος Χατζηαθανασίου βρέθηκε με την μπάλα στα πόδια πολύ μακριά από την εστία της ΑΕΚ μετά από ένα κόρνερ. Δεν είχε κάτι άλλο να κάνει από το να σουτάρει και δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος όταν είδε την μπάλα να χάνεται από τα χέρια του Κοφινά και να καταλήγει στα δίχτυα.

Η ΑΕΚ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να νικήσει έναν Παναθηναϊκό χωρίς Ρότσα και Σαραβάκο που προφυλάχθηκαν από τον Σουηδό προπονητή τους Γκούντερ Μπένγκτσον εν όψει του «Τελικού του αιώνα» με τον Ολυμπιακό που θα έκρινε ποιος θα έπαιρνε το ευρωπαϊκό εισιτήριο δύο εβδομάδες αργότερα. Θα κέρδιζε ξανά τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1993…

Το λάθος αυτό «καταδίκασε» τον Κοφινά σε μια ακόμα τετραετία ως ρεζέρβα, μέχρι που έφυγε από την ΑΕΚ το 1992 έχοντας συμμετάσχει σε δύο ακόμα αγώνες πρωταθλήματος τη σεζόν 1991-92, ως αντικαταστάτης του Αντώνη Μήνου. Ο δε Οικονομόπουλος έγινε βασικός στα δύο τελευταία ματς της σεζόν 1987-88 και παρέμεινε κάτω από τα δοκάρια σε όλη τη σεζόν 1988-89 με νέο προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Θα γινόταν ένας από τους βασικότερους συντελεστές της κατάκτησης εκείνου του ιστορικού πρωταθλήματος του 1989.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Κοφινάς, Βασιλόπουλος (46’ Πήττας) Χατζής, Μανωλάς, Πεππές, Π. Παπαϊωάννου, Μαυροδήμος, Γιάνγιανιν (46’ Πιας) Νίλσεν, Σαββίδης, Κούτουλας

 

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X