Η ΑΕΚ κάνει ομορφιές στην επίθεση, αλλά αν δεν ήταν ασφαλής στα μετόπισθεν…

Η ΑΕΚ κάνει ομορφιές στην επίθεση, αλλά αν δεν ήταν ασφαλής στα μετόπισθεν…
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης διαβάζει τους αριθμούς, τους συγκρίνει με τους περυσινούς και γράφει για τη συνέχεια...

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το ποδόσφαιρο πολύ συχνά αποδεικνύει πως δεν είναι απολύτως δίκαιο άθλημα. Ίσως το ακριβώς αντίθετο. Ωστόσο συνιστά απόλυτη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, το γεγονός πως η ΑΕΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Είναι η καλύτερη ομάδα. Ήταν έτσι κι αλλιώς μ’ αυτά που έβλεπαν τα μάτια όλων μέσα στο γήπεδο, τώρα είναι και με την βούλα των αριθμών και της βαθμολογίας.

Η ΑΕΚ έχει την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Απολύτως λογικό με την μπάλα που παίζει. Όμως δείτε κάτι. Στην επίθεση έχει πετύχει 50 γκολ. Τα περισσότερα, μαζί με τον ΟΣΦΠ, απ’ όλους τους άλλους. Αλλά με βάση την ποιότητα που έχει στην μεσοεπιθετική της γραμμή και το πόσο δουλεμένη είναι, ακόμα και με το πόσες τελικές δημιουργεί, δεν είναι και πολλά.

Για παράδειγμα, η περυσινή ΑΕΚ που ήταν κινούμενη ποδοσφαιρική τραγωδία, μια αγωνιστική πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου, είχε βάλει 40 γκολ. Δέκα λιγότερα. Δεν είναι μικρή η διαφορά, δεν είναι και μεγάλη όμως. Και ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια διαφορά που υπάρχει στο πόσο δουλεμένη είναι η φετινή ΑΕΚ σε σχέση με την περυσινή τακτική παρωδία, αλλά και πόσο μεγαλύτερη ποιότητα έχει στο ρόστερ από την μεσαία γραμμή και μπροστά.

Η ΑΕΚ φέτος κάνει πολύ όμορφα πράγματα στην επίθεση και θα μπορούσε να είχε «γράψει» και πολλά περισσότερα γκολ και με βάση τις τελικές φάσεις που δημιουργεί. Βεβαίως για να ξέρουμε και τι λέμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περυσινή θλιβερή κατάσταση, δεν ήταν το γκολ. Αυτό κουτσά, στραβά, χάρη σε ατομική ποιότητα κυρίως, το έβρισκε. Η βασική και μεγαλύτερη πληγή ήταν η άμυνα.

Είναι τεράστια η διαφορά…

Εκεί είναι και μια πολύ μεγάλη ειδοποιός διαφορά στην φετινή ομάδα σε σχέση με την περυσινή. Και στην αγωνιστική εικόνα, αλλά ακόμα και στους αριθμούς. Η ΑΕΚ φέτος έχει δεχθεί συνολικά 11 γκολ όλα κι όλα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια μόλις δυο. Στην περυσινή σεζόν, μια αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, το παθητικό είχε φτάσει στα 27 γκολ. Τα 11 εξ αυτών σ’ αυτό που αναγκαστικά η ΑΕΚ έλεγε εντός έδρας μέχρι επιτέλους να ξαναγυρίσει σπίτι. Είναι μεγάλες οι διαφορές στους αριθμούς. Είναι μεγάλη η διαφορά στην εικόνα. Και είναι μεγάλη υπόθεση η ασφάλεια που δίνει φέτος η άμυνα στην υπόλοιπη ομάδα, σε σχέση με την περυσινή σεζόν που προκαλούσε τρέμουλο ανασφάλειας.

Προφανώς η ΑΕΚ φέτος κάνει όμορφα πράγματα στην επίθεση της και ειδικά μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια χαίρεσαι να βλέπεις το ποδόσφαιρο που παίζει. Όμως δεν ξέρω αν θα πήγαινε έτσι το έργο, αν πραγματικά δεν ένιωθε τόσο ασφαλής όσο νιώθει στα μετόπισθεν. Μην ξεχνάτε, για παράδειγμα, πως η ΑΕΚ παίζει την μπάλαρα της μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά δεν έχει χρειαστεί ποτέ να κυνηγήσει στο σκορ. Δεν έχει προηγηθεί ποτέ αντίπαλος. Είναι εύκολο να καταλάβετε πόσο μεγάλη ελευθερία δίνει αυτό στην επιθετική λειτουργία της ομάδας να κάνει σωστά και χωρίς την δουλειά της.

Φυσικά όλο αυτό έχει να κάνει με την δουλειά που έχει κάνει ο Αλμέιδα και σ’ αυτό το κομμάτι. Τίποτα δεν βγαίνει από μόνο του, ή τυχαία ή μόνο με την ατομική ποιότητα. Προφανώς και έχει γίνει μια τεράστια αναβάθμιση και στο κομμάτι της ατομικής ποιότητας. Ξεκινώντας από το τελευταίο… προπύργιο πριν από τα στόπερ. Ο Γιόνσον είναι μια τρομερά ποιοτική προσθήκη και η συνεισφορά του είναι κυρίως στην ανασταλτική λειτουργία. Και από εκεί και πέρα, οι δυο επιλογές που έχει κάνει η ΑΕΚ στα στόπερ, είναι πραγματικά αυτό ακριβώς που χρειαζόταν μετά την περυσινή παραπαίουσα κατάσταση.

Πρόσωπα και δουλειά

Σκεφτείτε πως ακόμα και το ντεφορμάρισμα που δείχνει να έχει ο Βίντα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει και την εμπειρία και την κλάση, για να μπορέσει να το διαχειριστεί. Ίσως γι αυτό και ο Αλμέιδα επιμένει να μην τον βγάζει καθόλου από το γήπεδο, ακόμα και όταν δείχνει πως δεν είναι πολύ καλά. Όσο για τον Μουκουντί, είναι πολύ ξεκάθαρο πως ήταν στην περυσινή Σεντ Ετιέν, ότι ο Γκαρσία στην περυσινή ΑΕΚ. Ένας πολύ καλός παίκτης, που τον είχε παρασύρει στον πάτο το ναυάγιο μιας κακής ομάδας. Και είναι μεγάλη μαγκιά της ΑΕΚ που κατάφερε το καλοκαίρι να το διακρίνει αυτό στον Μουκουντί και μπήκε στην διαδικασία να τον φέρει, για να έχει τώρα τον καλύτερο στόπερ του φετινού πρωταθλήματος.

Εξυπακούεται, το ξαναγράφω, έχει παίξει μεγάλο ρόλο και η δουλειά που έχει κάνει και γενικώς και ειδικώς ο Αλμέιδα. Και στην ανασταλτική λειτουργία, αλλά και στον τρόπο που τοποθετούνται σ’ αυτή κάποιοι παίκτες. Όπως για παράδειγμα ο Μήτογλου. Καμία σχέση δεν έχει με τον παίκτη που είδαμε πέρυσι, επίσης να παρασύρεται στον πάτο από το γενικό ναυάγιο. Ο Μήτογλου είναι στόπερ που η ΑΕΚ μπορεί να ποντάρει όχι μόνο σ’ αυτά που προσφέρει φέτος, όσες φορές έχει κληθεί να το κάνει, αλλά ακόμα και στην εξέλιξη του. Αυτό δείχνει η εικόνα της φετινής σεζόν. Ακόμα και ο Τζαβέλλας, που είναι πολύ προφανές πως δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό λειτουργίας του μοντέλου του Αλμέιδα, στην έκτακτη περίσταση που χρειάστηκε να βοηθήσει, την δουλειά του, την έκανε.

Ανεξάρτητα όμως από τα πρόσωπα, αποδεικνύεται ξεκάθαρα και στην φετινή σεζόν, όπως ανάποδα είχε αποδειχθεί και στην περυσινή, όπως τα πάντα για μια ομάδα, ξεκινούν από την ασφάλεια που έχει ή δεν έχει, από την ανασταλτική της λειτουργία. Πάνω σ’ αυτό έχει ποντάρει και η φετινή ΑΕΚ και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει και τώρα που μπαίνει στα πιο κρίσιμα ματς της σεζόν, αλλά και στον σχεδιασμό του καλοκαιριού για την επόμενη χρονιά.

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X