Η μεγάλη ΑΕΚ της Ευρώπης, πρώτη ελληνική ομάδα στα προημιτελικά διοργάνωσης! (VIDEO)

Η μεγάλη ΑΕΚ της Ευρώπης, πρώτη ελληνική ομάδα στα προημιτελικά διοργάνωσης! (VIDEO)

Πρώτος ευρωπαϊκός προημιτελικός στην ιστορία της ΑΕΚ και... ηρωική ήττα με γκολ του Νίκου Σεβαστόπουλου που πανηγυρίστηκε σαν νίκη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Μία από τις ιστορικές πρωτιές που κατέχει η ΑΕΚ είναι και ότι ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1968 κατέκτησε το πρωτάθλημα με προπονητή τον Γένε Τσάκναντι και μπήκε στην επόμενη σεζόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τεχνικό τον Μπράνκο Στάνκοβιτς.

Σε μία εποχή που οι ελληνικές ομάδες δυσκολεύονται ακόμα και να περάσουν ένα γύρο στην Ευρώπη, η ΑΕΚ έφτασε στους 8 μιας διοργάνωσης. Στον πρώτο γύρο απέκλεισε εύκολα με δύο νίκες 3-0 και 3-2 τη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο και ακολούθησε ο ιστορικός αποκλεισμός της πρωταθλήτριας Δανίας ΑΒ Κοπεγχάγης με 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και το επικό 2-0 εκτός έδρας!

Σειρά πήρε στα προημιτελικά η Σπάρτακ Τρνάβα, μία ομάδα που σαν όνομα δεν δεν λέει και πολλά στους σημερινούς φιλάθλους, αλλά ήταν πανίσχυρη εκείνη την εποχή. Η Τσεχοσλοβακία ήταν ακόμα ενιαίο κράτος και πανίσχυρη αθλητικά, ενώ οι ομάδες της σημερινής Σλοβακίας ήταν εκείνες που κυριαρχούσαν στο πρωτάθλημα της χώρας στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και αρχές δεκαετίας του ‘70. Ειδικά η Σπαρτάκ είχε κατακτήσει πέντε τίτλους μέσα σε έξι χρόνια και μόνο η Σλόβαν Μπρατισλάβας ήταν αυτή που μπορούσε να της αμφισβητήσει τα πρωτεία.

Η 26η Φεβρουαρίου του 1969 ήταν η ημερομηνία σταθμός, κατά την οποία μία ελληνική ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τρεις μέρες πριν, η ΑΕΚ είχε φέρει 1-1 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, ακολούθως γύρισε στην Αθήνα και το επόμενο πρωί αναχώρησε για Μπρατισλάβα με καθυστέρηση πέντε ωρών! Το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά σε 25.000 ντόπιους φιλάθλους και περίπου 500 Έλληνες, σε έναν αγωνιστικό ταλαιπωρημένο από το χιόνι που είχε πέσει τις προηγούμενες ημέρες και σε θερμοκρασία μείον -3 βαθμών, οι γηπεδούχοι ανέλαβαν από την αρχή την πρωτοβουλία και προηγήθηκε στο ημίχρονο με 2-0 από τα γκολ του Γιάραμπεκ στο 26’ και του Κόρμπατ στο 43’.

Γενέθλια με γκολ!

Όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ κινδύνευε με συντριβή, όμως στο δεύτερο ημίχρονο είχε μία εντελώς διαφορετική αγωνιστική συμπεριφορά και έφτασε μάλιστα να μειώσει στο 61’ με τον Νίκο Σεβαστόπουλο. Ο παίκτης της ΑΕΚ που εκείνη τη μέρα έκλεινε τα 24 του, σκόραρε υπό πίεση στην επαναφορά της μπάλας μετά από εκτέλεση φάουλ του Μίμη Παπαϊωάννου στο οριζόντιο δοκάρι. Μάλιστα η ΑΕΚ έφτασε και σε ένα ακόμα γκολ δέκα λεπτά αργότερα, όταν ο Παπαϊωάννου πέρασε και τον αντίπαλο τερματοφύλακα και πλάσαρε στην κενή εστία, όμως Ελβετός διαιτητής το ακύρωσε ως οφσάιντ.

Λίγο αργότερα, πριν ακόμα βγάλει από πάνω του την καταλασπωμένη κιτρινόμαυρη φανέλα, ο Παπαϊωάννου ορκιζόταν στους Έλληνες δημοσιογράφους που είχαν ακολουθήσει την αποστολή, ότι είχε φύγει από κανονική θέση και μάλιστα επιχειρηματολογούσε ότι ακόμα και αν ήταν εκτεθειμένος δεν υπήρχε οφσάιντ, επειδή η μπάλα είχε κοντράρει σε σώμα αντιπάλου.

Η αποστολή αναχώρησε αμέσως από το αεροδρόμιο της Μπρατισλάβα και λίγο πριν τις 11 το βράδυ έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί θα έλεγε κανείς ότι είχε οργανωθεί υποδοχή ομάδας που είχε νικήσει και όχι ομάδας που είχε χάσει. Εκατοντάδες οπαδοί περίμεναν να αποθεώσουν τους παίκτες, αφού αυτό το γκολ είχε δώσει φτερά στην αισιοδοξία των φιλάθλων, αν και δεν ίσχυε ακόμα το μέτρο του εκτός έδρας γκολ. Αν δηλαδή η ΑΕΚ νικούσε με ένα γκολ διαφορά στη ρεβάνς, θα γινόταν και επαναληπτικός αγώνας και ήδη είχε οριστεί η Ρώμη ως τόπος διεξαγωγής του.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε. Στη ρεβάνς η Σπαρτάκ άντεξε στην πίεση, προηγήθηκε στο 22’ με τον Σβετς και το μόνο που έκανε η ΑΕΚ ήταν να ισοφαρίσει με τον Παπαϊωάννου στο 77’ σε 1-1. Η ιστορία, ωστόσο, είχε γράψει ότι η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δύο χρόνια πριν ο Παναθηναϊκός παίξει στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Οκτώ χρόνια αργότερα η ΑΕΚ θα έφτανε και σε ημιτελικά με τη μεγάλη πορεία στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η σύνθεση της  ΑΕΚ: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Σεβαστόπουλος, Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης (46’ Βεντούρης).

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X