Ο καλύτερος σχηματισμός, είναι αυτός που κερδίζει

Ο καλύτερος σχηματισμός, είναι αυτός που κερδίζει
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης αφού επισημαίνει μια αντιποδοσφαιρική πατάτα, ανοίγει ποδοσφαιρική συζήτηση για την ΑΕΚ της Τούμπας

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Καταρχάς για να εξηγούμεθα και να μην παρεξηγούμεθα. Αυτό το δεν πρέπει να μιλάμε για αυτά που έπνιξε ο Νορβηγός διαιτητής στην Τούμπα, επειδή η ΑΕΚ δεν σκόραρε σε καμία από τις 16 τελικές που έφτιαξε και έφαγε δυο φτηνά γκολ στις τρεις τελικές του ΠΑΟΚ, συγχωρέστε με, αλλά είναι νερό στον μύλο του πιο αντιποδοσφαιρικού επιχειρήματος. Κάντε ομάδα, παίξτε καλύτερα, για να κερδίσετε και τους διαιτητές.

Είναι ότι πιο αντιποδοσφαιρικό και ότι πιο τοξικό έχει υπάρξει και ήταν ο θεμέλιος λίθος του πιο σάπιου κανονιστικού πλαισίου, μέσα στο οποίο η ΑΕΚ υποχρεώθηκε να παίξει το παιχνίδι. Και επίσης αυτά τα «τι να έκανε ο Ολιβέιρα κάπου έπρεπε να πατήσει» και αυτό το κάπου ήταν τελικά το πόδι του Αραούχο και «ο Κουλιεράκης θα προλάβαινε τον Γκαρσία άρα δεν ήταν σε προφανή θέση για γκολ, είναι τουλάχιστον κωμικά.

Ούτε ο Μάνταλος σ’ εκείνο το ματς στο Περιστέρι ήθελε να κλωτσήσει τον αντίπαλο καθότι δεν τον είχε δει καν, αλλά αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη από το VAR. Και στο ματς του ΠΑΟ με τον ΟΦΗ στην Λεωφόρο, όταν είχε βουτήξει (ούτε καν ανατραπεί) ο Παλάσιος έξω από την περιοχή και κοντά είχε άλλους αμυντικούς και κατοχή μπάλας δεν είχε. Αλλά ο αμυντικός του ΟΦΗ χαιρέτησε αμέσως με κόκκινη. Πάμε λοιπόν τώρα παρακάτω στο αγωνιστικό κομμάτι.

Προφανώς και κάτι πήγε στραβά για να χάσει η ΑΕΚ στην Τούμπα. Έγιναν σημαντικά ατομικά λάθη και στα δυο γκολ του ΠΑΟΚ. Ειδικά στο δεύτερο τα μεγαλύτερα. Επίσης και στον τρόπο που ο Αλμέιδα διαχειρίστηκε το ματς, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Φαντάζομαι αν τον ρωτήσει κάποιος τον κόουτς, πρώτος ο ίδιος το ξέρει και θα το παραδεχθεί. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, το γεγονός πως ένας προπονητής έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε η ΑΕΚ, δεν σημαίνει ούτε πως δεν θα κάνει λάθη, ούτε πως δεν θα έχει μια κακή μέρα στην δουλειά. Αλίμονο και να ήταν διαφορετικά.

Το μοντέλο που “έπνιγε” και αυτό που κέρδιζε

Φυσικά και υπάρχει μεγάλη κουβέντα και με γιατί και με πότε, για την επιστροφή στο αγωνιστικό μοντέλο που εφάρμοζε ο Αλμέιδα στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και έπαιζε και το καλύτερο ποδόσφαιρο. Αυτό το μοντέλο με τον Πινέδα στον άξονα και τον Γκατσίνοβιτς με τον Ελίασον στα δυο άκρα. Ένας σχηματισμός με τον οποίο η ΑΕΚ έπνιγε κάθε αντίπαλο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ έκανε και τα δυο καλύτερα εκτός έδρας φετινά ματς, που ήταν σε Χαριλάου και Φάληρο.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης αν ο Γκατσίνοβιτς και ο Ελίασον είναι απολύτως έτοιμοι, μετά την επιστροφή τους από τον τραυματισμό, για να πάρουν 90άλεπτα. Την εικόνα τους, την ψυχολογία τους, την αγωνιστική τους κατάσταση, τις μετρήσεις τους, όλα αυτά, τα ξέρει μόνο ο προπονητής και κανείς άλλος. Και όποιος ισχυριστεί πως μπορεί και να τα γνωρίζει, έχει μπλεγμένα στο μυαλό του το τι υποθέτει και το τι ξέρει.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας σίγουρα για να προσεγγίσουμε την σκέψη ενός προπονητή, είναι πως ο καλύτερος σχηματισμός, το καλύτερο σύστημα, είναι αυτό που κερδίζει. Και μετά μπαίνουν όλες οι υπόλοιπες παράμετροι. Επομένως όταν ο Αλμέιδα κλήθηκε να πάρει αποφάσεις για τον σχηματισμό με τον οποίο θα πήγαινε στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, είχε στα χέρια του ένα πολύ ξεκάθαρο δεδομένο.

Από τότε που υποχρεώθηκε λόγω των τραυματισμών του Γκατσίνοβιτς και του Ελίασον να αλλάξει τον σχηματισμό και να επιλέξει αυτόν με τα δυο αμυντικά χαφ και τον Πινέδα στο αριστερό άκρο, μετρά μόνο νίκες στο πρωτάθλημα. Δεν βάζω μέσα τα παιχνίδια κυπέλλου που είναι άλλη ιστορία και στα οποία επίσης έχει μόνο νίκες. Σ’ ένα μόνο παιχνίδι αποφάσισε να τον αλλάξει αυτόν τον σχηματισμό, διότι θα έλειπε ο Σιμάνσκι. Ξέρετε ποιο ματς ήταν; Με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα. Αυτό που έχασε με 2-1.

Ποιος λοιπόν μπορεί να ψέξει έναν προπονητή, που επιλέγει να πάει σ’ ένα κομβικό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και μάλιστα εκτός έδρας, μ’ έναν σχηματισμό με τον οποίο έχει κάνει οκτώ νίκες σε οκτώ ματς πρωταθλήματος. Του βγήκε τελικά; Όχι, κρίνοντας πάντα εκ του αποτελέσματος. Ούτε ο αρχικός σχηματισμός, ούτε καν οι αλλαγές που έκανε κατά την διάρκεια του ματς. Αλλά πρακτικά, ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη. Και είναι δεδομένο πως ο πρώτος που αυτό θα το βάλει στο τραπέζι και θα το ξεψαχνίσει, είναι ο Αλμέιδα.

Το σχήμα και οι απαιτήσεις από εδώ και πέρα

Όλοι μας γουστάρουμε αυτό το ποδόσφαιρο που βλέπαμε από την ΑΕΚ με τον Γκατσίνοβιτς και τον Ελίασον στα δυο άκρα και τον Πινέδα στον άξονα. Γιατί είναι τρείς τόσο ποιοτικοί παίκτες, που κάνουν την διαφορά για την ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και γιατί με τον Μεξικανό να κάνει το παιχνίδι από τον άξονα και τον Σέρβο με τον Σουηδό στα δυο άκρα, η άμυνα του αντιπάλου τις περισσότερες φορές άνοιγε σαν τριαντάφυλλο. Τα βλέπουμε εμείς αυτά, αλλά τα βλέπει πρώτος ο Αλμέιδα.

Όπως έβλεπε, πως και με τον σχήμα με Σιμάνσκι και Γιόνσον στα χαφ, η ΑΕΚ έπαιρνε νίκες. Ίσως να μην είχε την ίδια ορμή, να μην ήταν το ίδιο θεαματική και γρήγορη. Αλλά ήταν πιο σφικτή και πιο compact και ενδεχομένως αυτό να έδινε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Χωρίς «ενδεχομένως». Έδινε. Το λένε τα αποτελέσματα. Εξυπακούεται πως πλέον υπάρχει ο αντίλογος σ’ όλο αυτό, μ’ ότι έγινε στην Τούμπα. Και τώρα και ο Αλμέιδα υποχρεωτικά θα το δει διαφορετικά, αν δεν είχε έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένο να το κάνει.

Τώρα η ΑΕΚ μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση. Τώρα έχει μπροστά της παιχνίδια που πρέπει για να τα κερδίσει όχι μόνο να παίξει καλά και να ρολάρει, αλλά να αποφεύγει τα λάθη και να βγάζει και χαρακτήρα. Για να ανταποκριθεί σ’ αυτό, εκτός από τον σχηματισμό, θα χρειαστεί να βγάλει και χαρακτήρα τέτοιο, που να απορροφά όλη την πίεση που θα έχει αυτή η συνθήκη. Επομένως εκτός από το σχήμα, στην ενδεκάδα και στο γήπεδο θα μπαίνουν όσοι θα μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πίεση και να βγάλουν αυτόν τον χαρακτήρα.

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X