Η ΑΕΚ «κένταγε» μέσα στο γήπεδο και τιμώρησε τον... αρσενικό Γούναρη! (VIDEO)

Η ΑΕΚ «κένταγε» μέσα στο γήπεδο και τιμώρησε τον... αρσενικό Γούναρη! (VIDEO)

Ρεκόρ νίκης για την ΑΕΚ στα χρόνια του επαγγελματισμού με ρεσιτάλ ποδοσφαίρου, με μαγικό γκολ-τακουνάκι του Χριστοδούλου και με χλεύη για τον Γιάννη Γούναρη

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το μεγαλύτερο σκορ που έχει πετύχει η ΑΕΚ σε επίπεδο Α’ Εθνικής Κατηγορίας είναι το 8-0 και το έχει κάνει δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν στο πολύ μακρινό 1961, όταν νίκησε στη Ριζούπολη το τυπικά γηπεδούχο Αιγάλεω, ενώ η δεύτερη ήρθε πολύ αργότερα και ήταν σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια με την Ξάνθη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ήταν ένας αγώνας ιστορικός από πολλές απόψεις και κυρίως λόγω του σκορ. Ήταν η πρώτη επίσκεψη της Ξάνθης στην έδρα της ΑΕΚ σε επίπεδο Α’ Εθνικής, αφού εκείνη τη σεζόν είχε ανέβει και έμελε να μείνει για 31 χρόνια! Ένας άλλος λόγος που εκείνη η μέρα είχε ιδιαίτερη σημασία, ήταν το γεγονός ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος είχε οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση του τίτλου την προηγούμενη σεζόν, είχε γενέθλια και έκλεινε τα 41 του χρόνια. Σήμερα κλείνει τα 74.

Και τα… highlights εκείνης της Κυριακής δεν τελειώνουν εδώ. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι οπαδοί της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο παλιό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας χάρηκαν πολύ εκείνη εκείνη την οχτάρα, ήταν η παρουσία του Γιάννη Γούναρη στον πάγκο της Ξάνθης. Το όνομα του παλιού πλάγιου μπακ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού είχε εμπλακεί στην ιστορία εκείνου του «σκοτεινού» 3-1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ για το Κύπελλο τον Φεβρουάριο του 1988 και έκτοτε είχε γίνει κόκκινο (κυριολεκτικά!) πανί για τους οπαδούς της. «Τιμωρήθηκε» με το να είναι στον πάγκο του Ολυμπιακού την ιστορική βραδιά της νίκης-τίτλου της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στις 7 Μαΐου του 1989 και βρέθηκε σε εξίσου δύσκολη θέση την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου του 1989 σε εκείνο το 8-0.

Θα επιλέξουμε, όμως, ως πιο ιστορικό γεγονός εκείνης της ημέρας το χατ-τρικ του Γιώργου Χριστοδούλου. Και ειδικά το δεύτερο από τα τρία γκολ του. Ήταν το 7ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, η ΑΕΚ ήταν ήδη μπροστά με 3-0 από το πρώτο μέρος και ο Έλληνας επιθετικός -που ένα χρόνο νωρίτερα είχε αρχίσει να γίνεται βασικός στην επίθεση της ομάδας- πέτυχε ένα από τα πιο θεαματικά γκολ που είχαμε δει εκείνα τα χρόνια: πήρε μία σέντρα από τα δεξιά από τον Κύπριο αρχηγό Γιώργο Σαββίδη και κάνοντας κίνηση προς το πρώτο δοκάρι βρήκε την μπάλα με το τακουνάκι και την έστειλε στα δίχτυα. Ένας ποδοσφαιριστής που «υποσχέθηκε» πολλά αλλά που, αναλογικά με το ταλέντο του, δεν έκανε την καριέρα που θα έπρεπε, είχε γίνει το πρόσωπο εκείνης της ημέρας με τα τρία γκολ που σημείωσε αλλά ειδικά με αυτό το αριστούργημα.

«Με τα φρένα σπασμένα»

Η ΑΕΚ είχε μπει σε εκείνη τη σεζόν με άλλο αέρα μετά την κατάκτηση του τίτλου μετά από 10 χρόνια. «Σαν τρελό φορτηγό, με τα φρένα σπασμένα», όπως έλεγε το μεγάλο σουξέ εκείνης της σεζόν με τον Γιάννη Πάριο. Στη δεύτερη σεζόν του Μπάγεβιτς, έπαιζε πια ένα ποδόσφαιρο που όμοιό του δεν μπορούσε να αποδώσει καμία ομάδα στην Ελλάδα και ήταν το φαβορί για έναν ακόμα τίτλο.

Δυστυχώς, όμως, ήρθε εκείνη η τιμωρία αποκλεισμού ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τα επεισόδια στη ρεβάνς του β’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη Μαρσέιγ στη Νέα Φιλαδέλφεια και αυτό επηρέασε πολύ την ομάδα που τελικά έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως, τίποτα δεν έδειχνε ικανό να σταματήσει την ΑΕΚ. Είχε ξεκινήσει με μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως το 7-1 επί του Πανιωνίου, ενώ στα εντυπωσιακά δείγματα γραφής άνηκε και η εντυπωσιακή πρόκριση στον α’ γύρο του Πρωταθλητριών επί της Ντιναμό Δρέσδης με το αλησμόνητο 5-3 της ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο κόσμος της ΑΕΚ έβλεπε ποδόσφαιρο που είχε πολλά χρόνια να δει.

Το οξύμωρο είναι ότι στον συγκεκριμένο αγώνα με την Ξάνθη το πρώτο γκολ ήρθε σχετικά αργά, εν συγκρίσει με την έκταση που πήρε τελικά το σκορ. Μάλιστα η Ξάνθη είχε απειλήσει κάνα δυο φορές στα πρώτα λεπτά και χρειάστηκαν οι επεμβάσεις του τερματοφύλακα Αντώνη Μήνου και του πλάγιου μπακ Χρήστου Βασιλόπουλου για να παραμείνει το 0-0. Στο 28’, όμως, μία μαγική ενέργεια και μία ασίστ του Μίροσλαβ Οκόνσκι στο Γιώργο Χριστοδούλου έφεραν το πρώτο γκολ με την κεφαλιά του τελευταίου και από εκεί και μετά έπιασε… βροχή. Κανονική βροχή, αλλά και βροχή από γκολ!

Στο 31’ ο Τζίμης Πατίκας με σουτ μετά από αρχική κεφαλιά του Στέλιου Μανωλά στο δοκάρι από εκτέλεση φάουλ του Οκόνσκι και στο 43’ πάλι ο Πατίκας με κεφαλιά από κόρνερ του Οκο ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0. Στο 52’ ήρθε το τέταρτο γκολ με το μαγικό τακουνάκι του Χριστοδουλου και 12 λεπτά αργότερα ο Πατίκας και ο Χριστοδούλου έκρυψαν την μπάλα μέσα στην περιοχή και ο τελευταίος έφτασε στο χατ-τρικ.

Ο Όκο δεν θα μπορούσε να λείψει από τους σκόρερ εκείνη την ημέρα και έκανε το 6-0 με αριστοτεχνικό χτύπημα φάουλ, ενώ σκόρερ χρίστηκε ακόμα και ο νεαρός Γιώργος Φαμέλης που μπήκε αλλαγή στο 65’ και έβαλε το έβδομο στο 77’ μετά από ασίστ του Σαββίδη. Μέχρι πριν από ένα χρόνο αγωνιζόταν στην Α’ ΕΠΣΑ με τη Βουλιαγμένη, όμως εκείνη η ΑΕΚ είχε τον τρόπο να κάνει πρωταθλητές ακόμα και τα παιδιά που έρχονταν από πολύ χαμηλές κατηγορίες. Το 8-0 σημειώθηκε στο 89 με πέναλτι που κέρδισε ο Πατίκας και αξιοποίησε ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος, Σταματής, Μανωλάς, Πεππές, Π. Παπαϊωάννου, Πατίκας, Σαβέβσκι (65′ Φαμέλης) Χριστοδούλου, Οκόνσκι (75΄Καραγκιοζόπουλος) Σαββίδης.

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X