Νίκλας, ήρθε η ώρα να παίξεις και για τον εαυτό σου

Νίκλας, ήρθε η ώρα να παίξεις και για τον εαυτό σου
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον κομβικό Ελίασον που δουλεύει για να κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του, αλλά τώρα θα δουλέψει μόνο για... πάρτη του

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η μεταγραφή του Ελίασον έκλεισε στην ΑΕΚ το Σαββατοκύριακο που ήταν το ματς με τον Βόλο στην Ριζούπολη. Η ΑΕΚ είχε χάσει με 1-0 εκείνο το παιχνίδι, κυρίως επειδή επί σχεδόν 90 λεπτά πάσχιζε χωρίς αποτέλεσμα να βρει φάση στα αντίπαλα καρέ. Μετά το ματς, ο Αλμέιδα είχε πως «θα πρέπει να βελτιώσουμε πολύ τις σέντρες μας».

Από την επόμενη μέρα ήρθε στην Αθήνα και έπιασε δουλειά στα Σπάτα με τη νέα του ομάδα ο Ελίασον. Από την δεύτερη κιόλας μέρα, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είδαν τον Νίκλας να μένει στο γήπεδο μετά το τέλος της προπόνησης, να παίρνει τρεις – τέσσερις μπάλες και να πηγαίνει στην δεξιά πλευρά του γηπέδου έξω από την περιοχή.

Πάσα στον τοίχο, κίνηση, προσποίηση, σέντρα. Πάσα στον τοίχο, κίνηση, προσποίηση, σέντρα. Και όλο αυτό καμία 15αριά φορές. Καμιά 15αριά σέντρες δηλαδή. Κάτι που ο Ελίασον το έκανε σταθερά και αδιάλειπτα κάθε εβδομάδα, σχεδόν μετά απ’ όλες τις προπονήσεις. Πάμε τώρα να δούμε και τι έκανε στα παιχνίδια όλο αυτό το διάστημα.

Ο Ελίασον είναι ο πρώτος σε ασίστ όχι μόνο της ΑΕΚ αλλά γενικώς στο φετινό πρωτάθλημα. Έχει δώσει τα μισά από τα γκολ του Λιβάι, που είναι ο πρώτος σκόρερ μέχρι τώρα της ΑΕΚ. Όλα με γλυκιές σέντρες, ακριβώς εκεί που ήθελε την μπάλα ο Γκαρσία για να την στείλει στα δίχτυα. Και μπορεί ο Νίκλας να ζητάει κέρασμα καφέ από τον Λιβάι για κάθε μια από τις ασίστ του, αλλά θεωρεί πως αυτή είναι η δουλειά που πρέπει και που απολαμβάνει να κάνει μέσα στο γήπεδο.

Έτσι δουλεύει, έτσι είναι χαρούμενος

Είναι χαρακτηριστική περίπτωση ο Ελίασον ποδοσφαιριστή, που η ευτυχία η δική του, είναι να κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του. Εξυπακούεται πως μόλις μια φορά μέχρι τώρα στην καριέρα του, έχει κλείσει σεζόν με περισσότερα γκολ απ’ ότι ασίστ. Συνήθως γίνεται το αντίθετο, διότι ο τρόπος παιχνιδιού του Νίκλας είναι ακριβώς αυτός. Τον βοηθάει πολύ και η έκρηξη που έχει στο πρώτο βήμα (θυμηθείτε τι έκανε στην ασίστ που έδωσε στον Γκατσίνοβιτς με τον ΠΑΟΚ), όπως και η καλή τεχνική του κατάρτιση.

Κυρίως όμως, είναι ο τρόπος που δουλεύει ο Ελίασον στις προπονήσεις για να συντηρεί και να βελτιώνει αυτό που κάνει ήδη καλά. Εξτρά απ’ ότι κάνει με το πρόγραμμα της ομάδας, μένει περισσότερη ώρα στο γήπεδο για να δουλέψει όχι μόνο με τα κτυπήματα που κάνει στις σέντρες, αλλά μ’ όλη την κίνηση που απαιτείται για να γίνει σωστά το πέρασμα μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Και η αλήθεια είναι πως δεν τον έχει δει ποτέ κανείς, να δουλεύει έξτρα στο σκοράρισμα.

Μπορεί να το κάνει. Το έχει. Κάποια από τα γκολ που έχει πετύχει μέχρι τώρα στην καριέρα του, είναι εντυπωσιακά. Αλλά ο βασικός προσανατολισμός στο παιχνίδι του, είναι να τα μοιράζει τα γκολ στους συμπαίκτες του και όχι να τα βάζει. Σπάνιο χαρακτηριστικό. Σπάνια και τα ποδοσφαιρικά προσόντα που έτσι κι αλλιώς έχει ο Ελίασον. Γι αυτό και έχει γίνει ένα πολύ βασικό γρανάζι στην μηχανή που έχει φτιάξει ο Αλμέιδα. Αναντικατάστατο σχεδόν, καθότι σκεφτείτε πως μόνο ο Νίκλας και ο Αραούχο είχαν μείνει στην ενδεκάδα, στις εννέα αλλαγές που είχε κάνει ο Αλμέιδα στο ματς του κυπέλλου.

Δεν θα είναι εύκολες οι ισορροπίες χωρίς αυτόν. Φάνηκε άλλωστε και στο παιχνίδι της Τρίπολης. Πέρα από το δεδομένο πάγωμα που είχαν όλοι, όταν διαπίστωσαν πως εκείνο το τάκλιν καμικάζι σμπαράλιασε το πόδι του συμπαίκτη τους, η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε και αγωνιστικά να βρει πατήματα όταν βγήκε από την εξίσωση ο Ελίασον. Ο Άμραμπατ άλλωστε, που μπήκε στην θέση του Σουηδού με τις βραζιλιάνικες ρίζες, είναι ένας εντελώς διαφορετικός ποδοσφαιριστής. Και σε χαρακτηριστικά και σε αγωνιστική φιλοσοφία.

Και τώρα…

Είναι μεγάλο στοίχημα για τον Αλμέιδα να μπορέσει να αποκαταστήσει τις αγωνιστικές ισορροπίες που είχε βρει η ΑΕΚ, χωρίς τον Ελίασον να απλώνει το παιχνίδι της δεξιά και να δημιουργεί. Φυσικά και ο Πελάδο έχει αποδείξει μέχρι τώρα, πως για κάθε αγωνιστικό γρίφο που βρήκε μπροστά του, είχε έτοιμη την απάντηση. Σκεφτείτε πως έλυσε έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους στα παγκόσμια χρονικά του ποδόσφαιρου, που ήταν να βρει τον τρόπο να μετατρέψει το περυσινό συνονθύλευμα σε μια ομάδα που απολαμβάνεις να βλέπεις.

Θα την βρει λοιπόν και τώρα την λύση. Χωρίς πάντως να είναι καθόλου εύκολο. Η λύση του Φερνάντες είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά ακόμα δεν είναι διαθέσιμη. Ίσως η περίπτωση του Σιντιμπέ για το δεξί άκρο της άμυνας, να μπορούσε να δώσει μια ποιοτική βοήθεια στην δημιουργία της ΑΕΚ από την πλευρά. Όποια και αν είναι η επιλογή που θα γίνει για την θέση του δεξιού εξτρέμ, που πιθανότατα θα είναι ο Άμραμπατ. Όλα αυτά όμως είναι θεωρία και την πράξη την ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο Αλμέιδα.

Όσο για τον Ελίασον, έχει μπει σ’ ένα πρωτόγνωρο γι αυτόν μονοπάτι. Για να μπορέσει να γυρίσει και πάλι δυνατός, αυτή την φορά θα πρέπει να «παίξει» για τον εαυτό του και όχι για τους συμπαίκτες του. Πάντως με δεδομένο πως από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την κατάσταση με περίσσια ψυχραιμία, την μεθοδικότητα και την εργατικότητα του, σίγουρα θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός. Πιθανότατα και στον μικρότερο και όχι στον μεγαλύτερο εκτιμώμενο χρόνο.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X