Να εξηγήσουμε τα αυτονόητα για να μην… μπερδεύονται

Να εξηγήσουμε τα αυτονόητα για να μην… μπερδεύονται
Photo Credits: INTIME

Ο Σταμάτης Βούλγαρης γράφει για τον αγώνα με τον πάοκ, εξηγεί τα αυτονόητα, τονίζει ότι κανένας δεν πρέπει να τσιμπήσει στις προκλήσεις και έχει υστερόγραφα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Όποιος κοιτάξει στο λεξιλόγιο τον ορισμό του ντέρμπι θα δει ότι πρόκειται για τον αγώνα μεταξύ δύο ομάδων από την ίδια πόλη ή την ίδια περιοχή. Στην Ελλάδα ντέρμπι είναι το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (Αθήνα) το Παναθηναϊκός – Όλυμπιακός (Αττική), το ΑΕΚ – Όλυμπιακός (επίσης Αττική) το Αρης – Πάοκ (Θεσσαλονίκη). Αντε μπορεί να πει κανείς ότι ντέρμπι είναι και το Πάοκ – Απόλλων Καλαμαριάς (τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης).

Ντέρμπι είναι το Ρεάλ – Ατλέτικο (της Μαδρίτης), το Γιουνάιτεντ – Σίτι (του Μάντσεστερ), το Μίλαν – Ίντερ (του Μιλάνο), το Σέλτικ – Ρέιντζερς (της Γλασκώβης). Ντέρμπι είναι το Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ (του Μπουένος Αιρες).

Υπήρχε ποτέ περίπτωση να πει κανείς ότι το Αρσεναλ – Γουλβς (τρίτη πολυνίκης στην Αγγλία εναντίον των «λύκων» που έχουν πάρει τρία πρωταθλήματα) είναι ντέρμπι; Όχι βέβαια. Θα έπεφτε φωτιά να τον κάψει. Δε θέλετε Γουλβς; Βάλτε τη Σάντερλαντ που έχει έξι πρωταθλήματα, ή βάλτε τη Νιούκαστλ που φοράει «ασπρόμαυρα».

Μήπως είναι ντέρμπι το Ίντερ – Τζένοα, ή το Ίντερ – Μπολόνια; Μήπως το Ίντερ – Τορίνο ή θα ήταν το Μίλαν – Προ Βετσέλι (ομάδα με εφτά πρωταθλήματα στην Ίταλία); Όχι φυσικά! Το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα χαρακτηρίζεται ως «κλάσικο». Το Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ είναι κάτι ξεχωριστό. Δε θα ακούσεις όμως ποτέ να λέει ότι είναι ντέρμπι το Λίβερπουλ – Αστον Βίλα (εφτά πρωταθλήματα η δεύτερη) ή το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τότεναμ.

Στην Ελλάδα «βάφτισαν» κάποιοι ντέρμπι το ΑΕΚ – Πάοκ γιατί οι Θεσσαλονικείς αποφάσισαν κάποια στιγμή μετά την ίδρυσή τους να αλλάξουν σήμα, να φορέσουν δικέφαλο και πριν από κάποια χρόνια εμφανίστηκε η επινόηση ντέρμπι… δικεφάλων.

Θέλετε να το πάμε ιστορικά; Μπορεί να συγκρίνει κανείς την ΑΕΚ με τον Πάοκ; Θα πέσει το ταβάνι να τον πλακώσει. Θέλετε σε τίτλους; Θέλετε σε ευρωπαϊκές πορείες; Θέλετε σε ποδοσφαιρικές προσωπικότητες; Θέλετε σε κόσμο; Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκριση. Για να μπορέσει ο Πάοκ να σηκώσει κεφάλι έπρεπε να βρεθεί κάποιος να «σπρώξει» 120 εκατ. ευρώ για να πάρουν ένα πρωτάθλημα και να φτάσουν τον Αρη και να «κλέψει» τουλάχιστον δύο Κύπελλα.

Θέλετε να το πάμε αγωνιστικά; Τι να πει ο Πάοκ στην ΑΕΚ. Σε 39 ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια για το ελληνικό πρωτάθλημα έχει 3 νίκες! Τρεις. Δηλαδή μία κάθε 13 επισκέψεις! Εχει χάσει 31 φορές και τα γκολ είναι 97-31! Πριν φύγουν από τα Μάλγαρα ήξεραν το αποτέλεσμα. Από τις εννιά εκτός έδρας νίκες του Πάοκ στην «έδρα» της ΑΕΚ η μία είναι στο «Γ. Καραϊσκάκης», η μία στην Κόρινθο και οι τέσσερις στο ΌΑΚΑ. Όταν με το καλό -λέμε τώρα- θα φτιάξει οι Θεσσαλονικείς γήπεδο και θα μετακομίσουν για λίγα χρόνια όπου μετακομίσουν θα δούμε τι μπορούν να κάνουν. Προς το παρόν η ΑΕΚ στην Θεσσαλονίκη έχει 14 διπλά εκ των οποίων τα 13 στην Τούμπα και το ένα στο «Καυτανζόγλειο». Για κάντε λοιπόν τη σύγκριση.

Θέλετε στο σύνολο; Σε όλες τις διοργανώσεις ο απολογισμός είναι: 70 νίκες η ΑΕΚ, 43 ματς ισόπαλα και 57 νίκες ο Πάοκ. Θέλετε μόνο με γηπεδούχο την ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις; 50-17-13. Στο πρωτάθλημα δε στο σύνολο των αγώνων στην Α’ Εθνική ο απολογισμός είναι 46-15-9 και τα γκολ 135-50. Ε κάντε μας τη χάρη που θα μας πείτε και ντέρμπι το συγκεκριμένο ματς.

Είναι ένα παιχνίδι με ιδιαιτερότητες

Το παιχνίδι με την ομάδα συνώνυμο της προσφυγής (ακόμα και σε φιλικό αγώνα με την Ααχεν έκαναν προσφυγή κατά της ΑΕΚ), της κλάψας, των ντου οπαδών (μία στο 1-3 που διακόπηκε, μία ακόμα στην ιστορία με τον Σάχα) και ιδιοκτητών με πιστόλια, είναι ένα παιχνίδι με ιδιαιτερότητες.

Ο Πάοκ του Κλαψέσκου με τις αναφορές στον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία, ο Πάοκ των ξεχασμένων δελτίων υγείας και των ατελείωτων κρατικών βοηθειών και ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα (με αποκορύφωμα την αλλαγή νόμων, όπου θα έκοβαν την Ελλάδα στα δύο και θα κυνηγούσαν τον Ολυμπιακό στα δικαστήρια, αλλά το… ξέχασαν), εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα τελευταία χρόνια τα πάντα.

Επιρροές σε αρχιδιαιτητές (βλ. Μέλο Περέιρα), διαιτητικά σφυρίγματα και φυσικά και την κάκιστη αγωνιστική κατάσταση της ΑΕΚ. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μία ψευδαίσθηση μεγαλείου.

Την Κυριακή θα έρθουν και εκ των προτέρων γνωρίζουμε τι θα γίνει. Θα προκαλέσουν. Πρώτος από όλους ο Λουτσέσκου που στο «Γ. Καραϊσκάκης» την ώρα του ματς ήταν Παναγία. Στο ΟΑΚΑ όμως πέρσι όπως όλοι θυμούνται διαμαρτυρόταν για ένα άουτ που ήταν άουτ. Αμέσως μετά ο Μπάτσι. Αυτός θα το κάνει από τον πάγκο προς τον πάγκο μας. Και στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να λείπει ο «Τζόλε» του Βορρά, αλλά υπάρχουν οι Κούρτιτς και Αουγκούστο. Θα κλωτσάνε, θα διαμαρτύρονται, θα πέφτουν κάτω σα να τους έχει χτυπήσει ηλεκτροσόκ. Θα παίξουν ταμπούρι και θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν στην κόντρα. Μόνο αυτό μπορούν.

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να μην «τσιμπήσει» κανένας. Ούτε από το ποδοσφαιρικό τμήμα, ούτε από τον κόσμο. Ό,τι και αν κάνουν, ότι και αν γίνει η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα οφείλει να μείνει πιστή στο πλάνο της και ο κόσμος να τους κάνει να νιώσουν την καυτή του ανάσα χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Και προς Θεού, σε κανένα σημείο δεν πρέπει να διακοπεί το ματς ή να κοπεί ο ρυθμός του αγώνα. Θα είναι εγκληματικό.

Για την ΑΕΚ υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Η νίκη. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να τη βοηθήσουν να φτάσει σε αυτή. Η «Αγιά-Σοφιά» πρέπει να είναι ηφαίστειο. Και το γκολ ή τα γκολ θα έρθουν. Είτε στο 5’, είτε στο 90’+5’. Χωρίς την παραμικρή ακρότητα. Χωρίς να κινδυνέψει να παίξει χωρίς κόσμο σε ένα από τα επόμενα εντός έδρας ματς.

ΥΓ: Σήμερα έχουμε υποχρέωση όλοι να είμαστε στα Λιόσια δίπλα στη «Βασίλισσα» στο ματς με τον Άρη. Να στηρίξουμε την ΑΕΚ για το τέσσερα στα τέσσερα. Ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν έχει ζητήσει τίποτα άλλο. Μόνο τη στήριξη μας. Ας το κάνουμε λοιπόν. Όσο για το Περιστέρι του Γιώργου Πανταζόπουλου που θα ήθελε να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και του προπονητή χωρίς δίπλωμα Βασίλη Σπανούλη, είναι ΝΤΡΟΠΗ και μόνο που μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει να καταδικάσουν την εγκληματική ενέργεια της προηγούμενης Κυριακής. Ντροπή και ΞΕΦΤΙΛΑ!

ΥΓ2: Διάβασα σε μία εφημερίδα της Θεσσαλονίκης τον πρόεδρο της ΚΑΕ Πάοκ κ. Χατζόπουλο να δηλώνει πως κανένας δεν άκουσε στο Πάοκ – Άρης, το σύνθημα για το νεκρό. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε πάσχει από κώφωση, είτε νομίζει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους. ΚΑΤΑΝΤΙΑ…

ΥΓ3: Στον Ολυμπιακό διαμαρτύρονται για την UEFA mafia (κλαίνε και οι ρέγγες), για τη διαιτησία ενός «παιδιού» του Κλάτενμπεργκ στο ματς με τη Φράιμπουργκ, για τον ορισμό του Πολωνού στο ΑΕΚ – Πάοκ (που τους είχε σφυρίξει στην τεσσάρα από τη Μακάμπι), για τους διαιτητές στο παιχνίδι τους με τη Λαμία, για τη διαιτησία στο μπάσκετ. Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός. Η Μάρθα Βούρτση είναι στην ταινία: «Με πόνο και δάκρυα».

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X