Η ΑΕΚ έκανε... παρέλαση με αποθέωση σε Θ(ε)ωμά και εκπληκτικό Μπατίστα (VIDEO)

Η ΑΕΚ έκανε... παρέλαση με αποθέωση σε Θ(ε)ωμά και εκπληκτικό Μπατίστα (VIDEO)

Το 7-1 της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου ανήμερα 28ης Οκτωβρίου του 1989 έμεινε στην ιστορία για πολλούς και ιδιαίτερους λόγους

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Στην Ελλάδα του 1989 δεν ήταν και πολύ σύνηθες να γίνεται αγώνας πρωταθλήματος Σάββατο, ενώ ακόμα λιγότερο σύνηθες ήταν να παίζεται αγώνας ανήμερα εθνικής επετείου. Ημέρα του ποδοσφαίρου ήταν ακόμα η Κυριακή, ενώ η τηλεοπτική μετάδοση αγώνων πρωταθλήματος ήταν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, επομένως δεν υπήρχε λόγος να αλλάζουν μέρα διεξαγωγής οι αγώνες. Ολοι Κυριακή και όλοι ίδια ώρα.

Ωστόσο, στις 28 Οκτωβρίου 1989 έγινε ένας αγώνας ο οποίος έμελλε να μείνει στην ιστορία για πολλούς και διάφορους λόγους. Τέσσερις μέρες πριν τη ρεβάνς για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στην ΑΕΚ και στη Μαρσέιγ, η ΑΕΚ αντιμετώπισε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Πανιώνιο κατόπιν δικού της αιτήματος να παίξει Σάββατο, ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί καλύτερα για την ευρωπαϊκή ρεβάνς.

Η αυτοκρατορία του Μπάγεβιτς

Η ΑΕΚ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια και και είχε μπει στη σεζόν 1989-90 με άλλον αέρα. Ήταν ήδη μία ωραία στο μάτι ομάδα και πολύ πιο επιθετική σε σχέση με την πολύ καλή αμυντικά αλλά όχι εντυπωσιακή ομάδα της σεζόν 1988-89. Φαινόταν πλέον ότι ο Μπάγεβιτς είχε αρχίσει να χτίζει μία αυτοκρατορία.

Κάποια πρώτα αποτελέσματα ήταν ήδη εντυπωσιακά, όμως κανείς δεν περίμενε το σκορ του αγώνα με τον Πανιώνιο. Το 7-1 εκείνο του Σαββάτου έμεινε στην ιστορία, όπως έμειναν στην ιστορία και τα τέσσερα γκολ που πέτυχε ο 25χρονος επιθετικός Ντανιέλ Μπατίστα, ο οποίος είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς από τον Εθνικό και μέχρι τότε είχε σημειώσει τρία γκολ, όλα ερχόμενος ως αλλαγή από τον πάγκο.

Αποθέωση για τον Μαύρο

Οι περίπου 25.000 φίλαθλοι (20.557 εισιτήρια) που συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της ΑΕΚ μετά την παρέλαση και το γιορτινό τραπέζι, απόλαυσαν μία μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση. Δυστυχώς, δεν υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση κι έτσι χάθηκε η ευκαιρία να απολαύσει όλη η Ελλάδα εκείνο το υπερθέαμα.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν πανηγύρισαν μόνο τα γκολ της, αλλά ακόμα και αυτό των αντιπάλων! Το σημείωσε, βλέπετε, ο Θωμάς Μαύρος, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε φύγει διωγμένος από την ΑΕΚ, όμως με τη φανέλα της πρώτης του ομάδας είχε καταφέρει να ξαναβρεί τον εαυτό του και μάλιστα να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, αν και στο τέλος της είχε ήδη κλείσει τα 36 του χρόνια!

Η ΑΕΚ κλήθηκε να αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα ανήμερα της εθνικής επετείου του ΟΧΙ μετά από 33 χρόνια (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 το 1956 για το Πρωτάθλημα Αθήνας). Αυτό ήταν το πρώτο… ρεκόρ της ημέρας και ακολούθησε το σκορ του αγώνα που ήταν η πιο παραγωγική επίδοση της ΑΕΚ μετά το 7-2 επί του Πιερικού το 1984. Θα ακολουθούσε ενάμιση μήνα αργότερα το 8-0 επί της Ξάνθης, η ευρύτερη νίκη της ΑΕΚ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Εκπληκτικός Μπατίστα

Ο Ντανιέλ Μπατίστα ήταν απολαυστικός. Πέτυχε το πρώτο (21’) το τρίτο (35’) το πέμπτο (55’) και το έβδομο γκολ της ΑΕΚ (76’). Ο παρτενέρ του στην επίθεση Τζίμης Πατίκας σκόραρε στο 49’ (μετά από… αδιανόητο κατέβασμα και σέντρα του Τόνι Σαβέβσκι) ενώ ο αρχηγός εκείνης της ομάδας Γιώργος Σαββίδης είχε πετύχει το δεύτερο γκολ στο 34’: ένα αλλά πολύ κομβικό, αφού από το 27’ το σκορ ήταν 1-1 με την κεφαλιά του Θωμά Μαύρου.

Αυτή ήταν και η μεγάλη στιγμή του αγώνα: το γκολ του Μαύρου. Ο Θωμάς χειροκροτήθηκε από όλο το γήπεδο και οι στιγμές ήταν μεγαλειώδεις και συγκινητικές. Το «ποιος ποιος ποιος, ο Μαύρος ο Θεός» ακούστηκε ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από τέσσερα χρόνια, αφού έδρα της ΑΕΚ την τελευταία διετία του Μαύρου (1985-87) ήταν το ΟΑΚΑ. Ο κόσμος της ΑΕΚ δεν ήταν δυνατόν να μην αποθεώσει τον πιο αγαπημένο ποδοσφαιριστή εκείνων των εποχών, έστω και αν φορούσε πλέον άλλη φανέλα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς (67’ Πεππές) Κούτουλας, Σταματής, Πατίκας, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Οκόνσκι (61’ Π. Παπαϊωάννου) Σαββίδης.

 

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X