Το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ φέτος είναι η ομαδικότητα – Το 80% των πόντων της μετά από ασίστ

Το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ φέτος είναι η ομαδικότητα – Το 80% των πόντων της μετά από ασίστ
Photo Credits: INTIME

Το enwsi.gr αναλύει το μεγάλο όπλο της φετινής ΑΕΚ

Ο Ηλίας Καντζούρης είχε τονίσει πολλές φορές στην προετοιμασία, ότι η δική του ΑΕΚ θα είναι μια ομάδα που θα έχει πολλές απειλές, συγκεκριμένους ρόλους και οι παίκτες του θα ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Για αυτό δεν ήθελε κάποιος παίκτης του να βάζει πολλούς πόντους αλλά θέλει όλοι να βάζουν από λίγο, κάτι που βλέπουμε ήδη, αφού η ΑΕΚ διαθέτει έξι παίκτες με διψήφιους μέσους όρους πόντων.

Ομαδικότητα και σωστές επιλογές

Το θέμα είναι ότι με βάση το μπάσκετ που πρεσβεύει ο προπονητή της, ειδικά στην επίθεση, θέλει να μεταφέρεται γρήγορα η μπάλα, να δημιουργούνται ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες ώστε να υπάρχει πλεονέκτημα. Από εκεί και πέρα είναι και στην ποιότητα του κάθε παίκτη πως θα το εκμεταλλευτεί για να τελειώσει τις φάσεις. Το σημαντικό όμως είναι να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Αν κάτι έχουμε δει σε αυτούς τους πρώτους 4 αγώνες είναι ότι η ΑΕΚ παίζει ένα unselfish μπάσκετ. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι οι παίκτες, ανεξαρτήτως ονόματος και ρόλου που έχουν στην ομάδα, προσπαθούν να βρουν την καλύτερη επιλογή και να μοιράσουν την μπάλα σωστά στον ελεύθερο συμπαίκτη τους. Τρανό παράδειγμα για αυτό, ο πολύ μεγάλος αριθμός ασίστ που έχει η Ένωση, αφού σε κάθε αγώνα μοιράζει σχεδόν 23, ένα πολύ μεγάλο νούμερο, που αν μη τι άλλο δείχνει καλή επιθετική λειτουργία. Ο Τιμ Φρέιζιερ και ο Γιάνις Στρέλνιεκς, τα 2 μεγαλύτερα ονόματα της ομάδας, είναι και αυτοί που μοιράζουν και τις περισσότερες ασίστ, δείγμα του πνεύματος που διακατέχει το ρόστερ.

Η στατιστική λέει την αλήθεια

Στατιστικά μιλώντας, κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα assisted field goals της ΑΕΚ, δηλαδή τα καλάθια που έχουν προέλθει μετά από ασίστ. Οι παίκτες της Ένωσης έχουν 117 εύστοχα σουτ εντός πεδιάς και το εκπληκτικό είναι ότι τα 93 από αυτά είναι μετά από ασίστ ένα ποσοστό του 79.4%. Ένα ασυνήθιστα μεγάλο νούμερο για μια νέα ομάδα που δεν έχει αναπτύξει πλήρως τους μηχανισμούς και τις συνεργασίες μεταξύ των παικτών της.

Παρόλα αυτά, η καλή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις βγάζει αυτό το αποτέλεσμα στο γήπεδο. Η ΑΕΚ εκτελεί μόλις το 2.7% των επιθέσεων της σε καταστάσεις isolation (ένας εναντίον ενός), αφού μέσα από την ομαδική δουλειά βρίσκει καταστάσεις για να σκοράρει σε σωστά δομημένες φάσεις. Σίγουρα μέσα στην σεζόν θα χρειαστούν και οι ατομικές εμπνεύσεις, αλλά είναι ένα καλό ξεκίνημα να φτιαχτεί πρώτα η ομαδική λειτουργία και οι αρχές της ομάδας και στην συνέχεια να μπουν περισσότερο οι προσωπικές πινελιές του κάθε παίκτη.

Mega Deal* Γνωριμίας στην Betsson, διαλέγεις το δώρο* που σου ταιριάζει! *Όροι & Προϋπ. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Όλη η επικαιρότητα της ΑΕΚ | AEK Basket Queen by Betsson - 17/5/24
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X