Η ΑΕΚ έδειξε ότι κάτι καλό «χτίζεται» αλλά έχασε τεράστια ευκαιρία

Η ΑΕΚ έδειξε ότι κάτι καλό «χτίζεται» αλλά έχασε τεράστια ευκαιρία
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την ΑΕΚ που έχασε μεγάλη ευκαιρία για να βάλει βάσεις πρόκρισης, αλλά και για το 88-0 των ξένων με τους Έλληνες

Ξεκίνησε και επίσημα η χρονιά για την ΑΕΚ που δεν τα κατάφερε τελικά στην Τουρκία απέναντι στην Καρσίγιακα.

Μπορεί αυτό να ήταν θεωρητικά το δυσκολότερο ματς του ομίλου, απέναντι σε μια ομάδα που θεωρείται από τα φαβορί για το Φάιναλ-4, αλλά η Ένωση έδειξε αρκετά καλό πρόσωπο για την εποχή και τον βαθμό ετοιμότητας της. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μια πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για να στρώσει ο όμιλος στην συνέχεια, αφού κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσει να πιάσει ξανά καλή απόδοση εκτός έδρας και να φτάσει κοντά στην νίκη.

Πλήρωσε τα κενά και τον Μακόλουμ

Νομίζω κανένας από όσους είδαν το χθεσινό ματς δεν περίμενε να είναι τόσο ανταγωνιστική η ΑΕΚ απέναντι στην Καρσίγιακα. Με βάση αυτά που είχαμε δει στα φιλικά, η Ένωση βρισκόταν αρκετά πίσω σε συνοχή και χημεία. Η εβδομάδα που ακολούθησε το τουρνουά της Ιταλίας και ήταν η πρώτη που μπόρεσαν να κάνουν προπονήσεις όλοι μαζί, φαίνεται ότι λειτούργησε ευεργετικά στην συνολική απόδοση.

Οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν πολύ καλά στον αγώνα, ήταν σοβαροί και έβρισκαν καλές επιλογές στην επίθεση. Ένα χαρακτηριστικό που έχουμε δει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια μέχρι τώρα, είναι η καλή κυκλοφορία της μπάλας, ο αλτρουισμός και οι έξτρα πάσες που βγάζουν ελεύθερα σουτ. Προφανώς είναι κάτι που δουλεύεται και δεν γίνεται τυχαία, καθώς είναι επαναλαμβανόμενο. Από την άλλη ακόμα και στην άμυνα, έμοιαζε διαβασμένη στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά μετά έπεσε στον.. τυφώνα Μακόλουμ. Ο Αμερικανός παικταράς, είναι πολυτέλεια για αυτό το επίπεδο και δυστυχώς μας το θύμισε με τον χειρότερο τρόπο. Ακόμα και σε αυτήν την ηλικία δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα. Το λάθος της ΑΕΚ ήταν που τον άφησε να ζεσταθεί, από εκεί και πέρα ήταν δεδομένα τα πράγματα, αφού τέτοιες βραδιές έχει κάνει δεκάδες στην καριέρα του. Το ακόμα χειρότερο ήταν ότι απέναντι στο πικ εν ρολ που έτρεχε, δημιουργούσε περιστροφές στην άμυνα της ΑΕΚ που το πλήρωσε με 3 πολύ κρίσιμα τρίποντα μετά από πάσα του short roll. Γενικά εκτός από το πρώτο δεκάλεπτο, η άμυνα της ομάδας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πόσο μάλλον όταν ο Ηλίας Καντζούρης έχει τονίσει ότι θέλει να ξεκινάει από την άμυνα.

Σημαντικό ότι επέστρεψε

Για μια καινούργια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, που δεν έχει ακόμα ούτε τις αντιστάσεις, ούτε την συνοχή που πρέπει, το ότι γύρισε το ματς ενώ βρέθηκε 10 πόντους πίσω είναι σημαντικό και λέει πολλά για τον χαρακτήρα της. Εύκολα θα μπορούσε να είχε ξεφύγει ο αγώνας και η διαφορά. Παρόλα αυτά, με ψυχραιμία, ο κόουτς Καντζούρης άλλαξε το σχήμα, έβαλε τον Κόνιαρη πάνω στον Μακόλουμ και το περιόρισε, ηρέμησε την ομάδα στην επίθεση και βρήκε καλές επιλογές που γύρισαν το παιχνίδι. Φυσικά, η ΑΕΚ έχει κάποια κενά τρίλεπτα, που όσο η άμυνα της δεν βγάζει ένταση θα τα πληρώνει, μέχρι να τα μειώσει στο ελάχιστο.

Μόνο με ξένους δεν πας πουθενά

Στο αμέσως προηγούμενο μπλογκ είχα γράψει ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να απαιτήσει περισσότερα από τους Έλληνες παίκτες της, ώστε να συμπληρώνουν τους ξένους. Εχθές φάνηκε ότι οι επιλογές που έχουν στους ξένους, είναι κατά βάση καλές και θα βοηθήσουν, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο. Το θέμα είναι να παίρνει και πράγματα από τους Έλληνες γιατί οι 88 πόντοι από ξένους και 0 από Έλληνες δεν μπορεί να επαναληφθούν. Αν εξαιρέσει κανείς τον Κόνιαρη που βοήθησε στην άμυνα και στον κοντρολάρισμα του ρυθμού, οι υπόλοιποι δεν είχαν καθόλου συνεισφορά, ίσως τους φοβήθηκε και λίγο παραπάνω ο κόουτς και δεν τους έδωσε ευκαιρία. Φυσιολογικά είναι όλα αυτά, όταν ακόμα η ομάδα δεν έχει βρει τις νόρμες της.

Να πούμε κάτι εδώ και για το δίδυμο Φρέιζιερ και Στρέλνιεκς. Παρόλο που και οι 2 δεν έκαναν και τα καλύτερα τους παιχνίδια, ήταν κομβικοί για την επίθεση της ΑΕΚ. Ο Φρέιζιερ σκόραρε 16 και δημιούργησε άλλους 23 με τις 9 ασίστ του, ενώ ο Στρέλνιεκς σκόραρε 15 και έφτιαξε για τους συμπαίκτες του άλλους 15. Δηλαδή οι 2 γκαρντ της Ένωσης ήταν υπεύθυνοι για τους 69 από τους 88 πόντους της ομάδας, ένα τεράστιο νούμερο. Από την άλλη ειδικά για τον Φρέιζιερ, περιμένω μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερες επιλογές. Ενώ έχει ξεκινήσει φανταστικά με 3/3 και ασίστ για εύκολους πόντους, μετά έχει ένα σερί από κακές επιλογές, λάθη που έφεραν αιφνιδιασμούς και κακές άμυνες. Είναι λογικό ακόμα να προσαρμόζεται στο παιχνίδι της Ευρώπης, να μαθαίνει τους συμπαίκτες του, τους αντιπάλους, ακόμα και τους διαιτητές, καθώς κάνει κάποια φάουλ που στο ΝΒΑ σίγουρα δεν θα σφυρίζοντας αλλά εδώ, δίνονται. Τα 5 λάθη είναι πολλά για τον βασικό χειριστή της ομάδας και πρέπει να το διορθώσει σιγά σιγά.

Ο Κάμερον ΜακΓκρίφ άρχισε να δείχνει πράγματα, μετά τις ανησυχητικές εμφανίσεις του στην Ιταλία, όπου βέβαια ήταν από τραυματισμό και απροπόνητος. Δυνατός hustler, με καλό σουτάκι, μόλις αρχίσει να πατάει με μεγαλύτερη σιγουριά, θα προσφέρει περισσότερα και καλύτερα τελειώματα. Ο Μίτσελ έκανε αυτά που έπρεπε σε άμυνα και επίθεση, τελείωσε σωστά τις φάσεις, ενώ και ο Μάντσεν ήταν θετικός, αλλά πρέπει να διορθώσει αυτήν την ροπή που έχει προς το φάουλ για να μπορέσει να έχει περισσότερα λεπτά στο παρκέ. Για τον Γουίλιαμς τα έχουμε πει, είναι ένας πολύ χρήσιμος παίκτης, γιατί είναι ισορροπημένος και στις 2 μεριές του παρκέ, χθες ήταν πρώτος σκόρερ με 20 πόντους,

Το θετικό για την ΑΕΚ είναι ότι δείχνει μια ομάδα με βασικούς κανόνες και αρχές, μπορεί ακόμα να μην λειτουργεί τέλεια, αλλά βλέπεις ότι υπάρχει μια κατεύθυνση στο γήπεδο. Με τον καιρό θα βελτιωθεί για να δούμε και ποιο είναι το ταβάνι της. Τώρα χρειάζεται νίκη στην πρεμιέρα με την Καρδίτσα για να πάρει η ομάδα πάνω της και ψυχολογικά.

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X