Η βασανιστική ερώτηση «ποιους εξελίξατε και πουλήσατε;» που βρίσκει μπροστά της η ΑΕΚ στις μεταγραφές

Η βασανιστική ερώτηση «ποιους εξελίξατε και πουλήσατε;» που βρίσκει μπροστά της η ΑΕΚ στις μεταγραφές
Photo Credits: INTIME

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τη δυσκολία της ΑΕΚ να πείσει παίκτες με προοπτική ότι θα αναπτυχθούν και θα ανοίξουν πόρτες σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η επιθυμία για δυνατές μεταγραφικές προσθήκες δεν είναι από μόνη της αρκετή. Κάποιες φορές δεν αρκεί ούτε το χρήμα που εμφανίζει μια ομάδα στις αγορές και μπορεί -κατά περιπτώσεις- να είναι περισσότερο από αυτό που άλλες προσφέρουν. Έχει τη (μεγάλη) σημασία της η έξωθεν καλή μαρτυρία ενός club σε τομείς όπως η εξέλιξη και η μεταπώληση. Τομείς στους οποίους η ΑΕΚ νοσεί και αποτελούν μια επιπλέον δύσκολη συνθήκη για εκείνη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπόθεση του Βιτάο. Ήταν ένα σοκ για το μεταγραφικό επιτελείο της Ένωσης η επιλογή του Βραζιλιάνου να παραμείνει ως δανεικός στην Ιντερνασιονάλ, από το να έρθει υπό την ίδια μορφή στην ΑΕΚ. Προς αυτή την κατεύθυνση δε, τον ώθησε και η Σαχτάρ στην οποία ανήκει. Διότι τόσο οι εκπρόσωποί του, όσο και ο ουκρανικός σύλλογος, σκέφτηκαν την επόμενη ημέρα του Βιτάο και ζυγίζοντας τις παραμέτρους, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι έτσι θα είναι πιο πιθανή μια ακριβή πώλησή του το καλοκαίρι του 2023.

Δεν ήταν αυτή η πρώτη -σαφώς ούτε και η τελευταία- φορά που οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ερώτημα «ποιους παίκτες εξελίξατε και πουλήσατε τα τελευταία χρόνια;». Για να έρθει ένας ποδοσφαιριστής 22 ετών στην Ελλάδα με τέτοια προοπτική, θα σκεφτεί εξίσου με τα χρήματα την επόμενη ημέρα του στο ποδόσφαιρο και το κατά πόσο αυτή η επιλογή θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερο βήμα στη συνέχεια. Η απάντηση λοιπόν στη συγκεκριμένη ερώτηση, κάθε άλλο παρά βοηθά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Για να μάθεις να πουλάς, πρέπει να μάθεις να οργανώνεσαι

Με εξαίρεση την πώληση του Βασίλη Μπάρκα στη Σέλτικ, επί εποχής Ίλια Ίβιτς στην τεχνική διεύθυνση του συλλόγου, η ΑΕΚ δεν έχει να παρουσιάσει αντίστοιχη περίπτωση τα τελευταία εννέα χρόνια. Είχε δώσει και τον Βράνιες στην Άντερλεχτ, μόνο που τότε ήταν ήδη 29 ετών και αυτή η μεταγραφή δεν λογίζεται σε εκείνες των παικτών που εξελίχθηκαν μέσα από την ομάδα. Ήταν ήδη ένας ολοκληρωμένος αμυντικός, έπαιξε μιάμιση καλή σεζόν και έφυγε.

Η Ένωση δεν μπορεί καν να καρπωθεί την τρομερή εξέλιξη στο εξωτερικό των Μπακασέτα και Γιακουμάκη. Ο πρώτος ξεπουλήθηκε για 500 χιλιάρικα και ο δεύτερος αποχώρησε από την Ένωση με το σκεπτικό «όπου φύγει, φύγει» για να σώσει την καριέρα του. Αμφότεροι «έχτισαν» τα προφίλ τους από την αρχή σε χαμηλής δυναμικής πρωταθλήματα και μικρομεσαίες ομάδες. Εκτοξεύτηκαν εκτός ΑΕΚ, όχι εντός αυτής. Και πλέον τις αγορές, δεν μπορείς να τις ξεγελάσεις. Γνωρίζουν καλά…

Μπαίνοντας λοιπόν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με ποδοσφαιριστές εξέλιξης, η ΑΕΚ αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν μόνον οι περιπτώσεις που την ξεπερνούν οικονομικά αλλά και εκείνες που ενώ έχει τη δυνατότητα να τις πλησιάσει (ή και να τις καλύψει απόλυτα) στο χρήμα, δεν ξελογιάζονται από την προοπτική της, λόγω του μη πειθήνιου προφίλ της. Λόγω της ξεκάθαρης δυσκολίας της να βρει τρόπο με τον οποίο θα τους δώσει το κίνητρο να πιστέψουν ότι είναι μια σωστή επιλογή για να αναδειχθούν μέσα από το σύστημα της.

Ό,τι έγινε, δεν γυρίζει πίσω. Το θέμα είναι να κοιτάξει η ΑΕΚ μπροστά και στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τόσα νέα πρόσωπα στον οργανισμό της, άνθρωποι νέοι σε ηλικία με ισχυρές παραστάσεις, δυνατά προφίλ και διαφορετικές κουλτούρες. Πρέπει να γίνει μέλημά τους ο τρόπος που θα οργανωθεί το club και στον συγκεκριμένο τομέα. Να γίνει πιο ελκυστικός προορισμός, να πείθει για την προοπτική του. Δεν επιτυγχάνονται ασφαλώς αυτά από τη μία μέρα στην άλλη, όμως πρέπει επιτέλους να γίνει η αρχή.

 

Πάνος Λούπος: Στην Τούμπα έβαλε πέρυσι τις βάσεις, εκεί μπορεί φέτος να το τελειώσει
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X