Τη Κυριακή πρέπει να παίξουν όσοι πιστεύουν πως θα κερδίσουν

Τη Κυριακή πρέπει να παίξουν όσοι πιστεύουν πως θα κερδίσουν
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, τον Κριχόβιακ και τα ελάχιστα περιθώρια για λάθος

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Γράφω σε μια φάση που δεν είναι σαφής η εικόνα για το πως ακριβώς θα είναι η ΑΕΚ τη Κυριακή από πλευράς επιλογών. Αν κι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο απ΄όλα είναι ο Στάνκοβιτς. Γιατί νομίζω πως αυτό έχει τη μεγαλύτερη επίδραση ψυχολογικά στην ομάδα.

Το μόνο δεδομένο είναι πως το ματς της Κυριακής είναι τρομερά κρίσιμο. Είναι μια ευκαιρία που αν χαθεί μπορεί να στοιχίσει. Επειδή παίζει Άρης – Παναθηναϊκός και με νίκη εσύ θα έχεις κέρδος σε κάθε περίπτωση. Για να πω την αλήθεια, με ενδιαφέρει περισσότερο το κέρδος σε σχέση με τον Άρη, επειδή πάντα κυρίως τον Άρη πρέπει να περάσεις, λόγω της όποιας ευκαιρίας έχει με το κύπελλο ο Παναθηναϊκός. Όποιο και να είναι το σκεπτικό όμως, τη Κυριακή πρέπει να κερδίσεις για να είσαι κερδισμένος ό,τι και να γίνει στο Βικελίδης.

Ο Κριχόβιακ είναι ένας παράγοντας με πολύπλευρη επίδραση στο πως βαδίζουμε σε αυτό το ματς. Είναι μια παρουσία από αυτές που παίρνεις υπόψη σοβαρά και στο πως θα στήσεις την ομάδα γενικά με επίκεντρο τη παρουσία του. Ενδεχομένως αυτό να αφορά περισσότερο τα ματς που θα ακολουθήσουν και θα έχει προσαρμοστεί περισσότερο κι αυτός στην ομάδα και η ομάδα σε αυτόν, αλλά και σε αυτό της Κυριακής δημιουργεί κάποια δεδομένα η παρουσία του ως προς το σκεπτικό σχεδιασμού της αναμέτρησης.

Ελάχιστο το περιθώριο λάθους

Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ έχει το πλεονέκτημα να ασχολείται όλη την εβδομάδα με αυτό το παιχνίδι και το περιθώριο λάθους στη προσέγγιση πρέπει να το περιορίσουμε στο ελάχιστο.

Κατά τη δική μου εκτίμηση, δύο θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες. Πρώτον να παρατάξεις ένα σχήμα που να μπορεί σε επίπεδο έντασης και τρεξίματος να εκμεταλλευθεί την επίδραση που σίγουρα θα έχει στον ΠΑΟΚ όχι μόνο το 90λεπτο στο Βέλγιο, αλλά γενικά η διαδικασία που έχει περάσει δουλεύοντας για ένα πολύ κρίσιμο ματς όπως ήταν αυτό με τη Γάνδη.

Τα «must win» παιχνίδια θέλουν συγκεκριμένους παίκτες

Ο δεύτερος, επειδή είναι ένα ματς «must win», πρέπει να είσαι σίγουρος πως μέσα στο γήπεδο θα έχεις τους παίκτες που πιστεύουν πως θα κερδίσουν και δε θα κάνουν πίσω στις όποιες εικόνες τους δημιουργούν οι αντίπαλοι από πρόσφατες κακές στιγμές απέναντι τους. Για μένα αυτό είναι ακόμη περισσότερο κρίσιμο από το πρώτο. Γι αυτό θεωρώ κρίσιμο και το θέμα με τον Στάνκοβιτς για παράδειγμα. Κι όχι μόνο με τον Στάνκοβιτς…

Το ποιοί είναι οι παίκτες που έχουν τη ψυχολογία να παίξουν τέτοια ματς πιστεύοντας στη νίκη, το ξέρουμε όλοι. Έχει τέτοιους παίκτες η ΑΕΚ και δε πρέπει να θυσιαστεί κανείς τη Κυριακή, στα πλαίσια οποιουδήποτε σκεπτικού που κατά κανόνα αποδεικνύεται λάθος. Όμως κατά κανόνα αντίστοιχα το ακολουθούμε κι ας ξέρουμε πάνω κάτω πως είναι λάθος.

Η ψυχολογία του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει καλλιεργήσει μια ψυχολογία που πλέον τους έχει πείσει μέσα τους πως ό,τι και να γίνει στο τέλος με κάποιο τρόπο θα κερδίσουν. Κι αυτό απαιτεί από την άλλη πλευρά να μην έχεις εσύ κανέναν που υποσυνείδητα να πιστεύει το ίδιο. Είναι δουλειά του τεχνικού τιμ να το διακρίνει αυτό κατά τη διάρκεια των ημερών πριν τον αγώνα και να κάνει τις σωστές επιλογές. Τη Κυριακή πρέπει κυρίως να παίξουν αυτοί που πιστεύουν πως θα κερδίσουν.

Για το τι ρόλο θα παίξει το ματς στο Βέλγιο, ο ενθουσιασμός τους, το γεγονός πως θα έχουν κάποιες επιπλέον απώλειες, αλλά γυρνούν και φρέσκοι Κούρτιτς και Ζίβκοβιτς , υπολογισμούς κι εκτιμήσεις δε πρόκειται να κάνω και δεν έχουν και σημασία. Η ΑΕΚ δε τους κερδίζει τα τελευταία χρόνια, κυρίως γιατί ξεκινά με ψυχολογία πως μάλλον δε θα τους κερδίσει και γιατί έχει παίκτες σε κομβικές θέσεις που το εκφράζουν αυτό. Σε σημείο πλέον να τους δίνεις γκολ με το τρόπο που τους το έδωσες στο τελευταίο ματς.

Και στη παρούσα φάση, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της ΑΕΚ για την Κυριακή. Η μεγάλη διαφορά στα επίπεδα αυτοπεποίθησης. Οπότε, θα γίνω κουραστικός αλλά θα το πω ξανά και θα κλείσω με αυτό: Δε βασίζεσαι σε όποιον σου έχει δείξει πως τους φοβάται.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X