Η ΑΕΚ δεν είναι υπό διάλυση και κανείς δε θα την υποχρεώσει σε διάλυση

Η ΑΕΚ δεν είναι υπό διάλυση και κανείς δε θα την υποχρεώσει σε διάλυση
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης καταγράφει στο blog του στο enwsi.gr τα όσα συμβαίνουν γύρω και εντός της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που μπαίνει στα play offs με συγκεκριμένη υποχρέωση που πρέπει οπωσδήποτε να εκπληρώσει και η ατζέντα της, τουλάχιστον όσον αφορά τον περίγυρο της ομάδας, κυριαρχείται από ζητήματα που αφορούν την επόμενη σεζόν. Ούτε στον ΟΣΦΠ που λογικά έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα, δε συμβαίνει αυτό.

Αν ο Παναθηναϊκός, μπορεί να προχωρά συντεταγμένα όντας πιο αποτυχημένος βαθμολογικά και φέτος από την ΑΕΚ, χωρίς να έχει ούτε κατά προσέγγιση τις επιτυχίες της τα τελευταία 6-7 χρόνια, αρνούμαι να δεχθώ πως η δική μας ομάδα πρέπει να υποχρεωθεί να διαλυθεί. Από τις εμμονές, την εμπάθεια και τα μικρό-συμφέροντα του περίγυρου της. Γιατί κάπου θα χάσουμε και τη μπάλα.

Εκτός αν θεωρούμε πως ο Παναθηναϊκός έγινε… μικρή ομάδα και καταστράφηκε οριστικά. Δεν έχει μέλλον. Γιατί αυτό πάνε να μας πείσουν ορισμένοι πως συμβαίνει με την ΑΕΚ που έχει πάρει δύο τίτλους τα τελευταία επτά χρόνια, έχει παίξει Champions League, έχει κάνει πορεία στο Europa και ολοκληρώνει νέο υπερσύγχρονο γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τίποτα απ’ όλα αυτά, είναι και χειρότερος βαθμολογικά φέτος, όμως η ΑΕΚ είναι που πρέπει να εμφανίζεται υπό διάλυση για να ικανοποιούνται οι εμμονές μας. Κι ακούς διάφορες ηλιθιότητες για «Πανιωνιοποίηση», για ομάδα που έχει ζήσει τα τελευταία 18 χρόνια δύο χρεοκοπίες, έναν αγωνιστικό υποβιβασμό κι έναν ακόμη λόγω χρεών και σήμερα έχει μπροστά της τη προοπτική που έχει από τις υποδομές της και μόνο. Και για μια τετραετία τουλάχιστον από την επιστροφή της, υπήρξε απόλυτη πρωταγωνίστρια.

Οι αλλαγές στην ΑΕΚ

Νομίζεις πως η ΑΕΚ έχει τελειώσει τη σεζόν και το ζήτημα είναι γιατί καθυστερεί να κάνει αλλαγές ο Μελισσανίδης κι αν κάνει ποιες θα είναι αυτές. Σενάρια επί σεναρίων, ερμηνείες επί ερμηνειών, ενώ σε δυο – τρεις αγωνιστικές μπορεί η ομάδα να είναι με το μισό πόδι εκτός Ευρώπης.

Και προσέξτε, λες και δεν έχουμε ήδη εξελίξεις. Προπονητή άλλαξε η ομάδα, παραίτηση από κομβική θέση στο ποδοσφαιρικό τμήμα είχαμε. Για να καταλάβω: Η ΑΕΚ θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να διώχνει και να φέρνει κόσμο; Από όλες τις θέσεις και για όλες τις θέσεις; Κι επειδή αυτό δεν έχει συμβεί, σημαίνει πως μπορούμε να βγάζουμε οριστικά συμπεράσματα;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Όσοι έχουν σχέση με την ομάδα τελούν υπό παραίτηση. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει κι αυτή η κουβέντα. Ο Μελισσανίδης φυσικά και δεν είχε καμιά διάθεση να φέρει τα πάνω κάτω σε όλο το οργανόγραμμα παραμονές έναρξης των play offs.

Αυτή ήταν η επιλογή του, να πάει όλες του τις αποφάσεις μετά από την οριστικοποίηση της τύχης της ομάδας και για την υποχρέωση που απέμεινε. Θα πει κάποιος, γιατί έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Βασίλη Δημητριάδη… Προφανώς επειδή ο Βασίλης Δημητριάδης πήρε τελεσίδικα μέσα του την απόφαση να παραιτηθεί. Άλλοι προφανώς το διαχειρίζονται στο πλαίσιο της διάθεσης του εαυτού τους στη κρίση του αφεντικού. Κι αυτό δεν είναι πρωτοφανές σε περιόδους κρίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβαίνει έχει εξήγηση βάσει της πορείας της ομάδας, αλλά λογικά πρέπει να έχει κι ένα όριο. Δε μπορεί να είναι η ΑΕΚ η μόνη ομάδα από τις έξι, που θα δίνει την εικόνα πως έχει κηρύξει το… πέρας των εργασιών για φέτος και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό.

Προβληματισμοί υπάρχουν πάντα. Και για την ικανότητα του οργανισμού όπως είναι τώρα να οδηγήσει σωστά την ομάδα στη προσπάθεια να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση. Η Ευρώπη δεν αποτελεί στόχο, αποτελεί υποχρέωση και γι’ αυτό επιμένω στη χρήση αυτού του όρου.

Όμως οι προβληματισμοί δεν είναι δυνατό να καλύπτουν τα πάντα, με τη σεζόν ανοιχτή ακόμη. Ούτε να ασχολούμαστε καθημερινά με το ποιος είναι στη τάδε θέση ακόμη, για πόσο θα είναι και ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Μελισσανίδη. Από μια φάση και μετά, γίνεται κι αυτό άρρωστο μαζί με άλλα που αφορούν την ομάδα μας.

Μια δύσκολη αποστολή μπροστά στην ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει πραγματικά δύσκολη αποστολή μπροστά της. Η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε σε αυτό το πρώτο δίμηνο του 2022, δημιουργεί προϋποθέσεις αουτσάιντερ για την Ευρώπη. Και το ξεκίνημα με Λεωφόρο, ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και μετά ΟΣΦΠ στο Φάληρο, αυτό μάλλον το τονίζει. Αυτό που κρίνεται άμεσα, δεν είναι το πως θα είναι η ΑΕΚ μετά από δυο μήνες. Αλλά το πως θα τα καταφέρει να σώσει ό,τι σώζεται τώρα. Όπως είναι.

Προσωπικά ούτε προτιμήσεις έχω για το τι θα θεωρούσα καλύτερο να γίνει μακροπρόθεσμα, ούτε βεβαιότητες. Στέκομαι στο αυτονόητο, που είναι το αποτυχημένο αποτέλεσμα που είχαμε έτσι όπως ήμασταν φέτος. Αντίστοιχα αυτονόητα αυτό φέρνει στο προσκήνιο κουβέντα για παρεμβάσεις κι αλλαγές.

Όχι όμως εμμονικά. Όχι με υστερόβουλες σκέψεις βασισμένες σε υποθέσεις για ευκαιρία να δούμε πρόσωπα που μας είναι αρεστά σε κάποια θέση. Κι άλλους που δε μας είναι αρεστοί να φεύγουν.

Όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται συνεχώς υπό μορφή ανακύκλωσης στο επίκεντρο για την ΑΕΚ, τυγχάνει να έχουν περάσει από κομβικά πόστα και να έχουν δώσει δείγμα. Και να έχουν κριθεί. Κανείς δε μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν που τα έχει ζήσει.

Κι ο Μελισσανίδης με το παρελθόν του διοικητικά στην ΑΕΚ έχει δώσει δείγμα κι έχει κριθεί και τώρα κρίνεται. Η διαφορά του όμως με όλους, είναι πως πλέον η οικογένεια του είναι ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΑΕΚ κι έχει το… μαχαίρι και το πεπόνι και τυπικά. Κι επίσης είναι και ο μοναδικός που πληρώνει για την ΑΕΚ.

Οι επιλογές του – χωρίς πια να μπορεί να το αμφισβητεί κανείς κακόπιστος (συνήθως αυτοί το αμφισβητούν το συγκεκριμένο)- αντανακλούν λοιπόν στη δική του τσέπη. Όποια λάθη έχει κάνει, δεν έχουν θεωρητική μόνο σημασία ως προς την ανάληψη της ευθύνης, αλλά σημαίνουν χρήματα που μπαίνουν για να καλυφθούν οι επιπτώσεις τους. Όπως έγινε με τη πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Πρώτη από τη στιγμή που η οικογένεια Μελισσανίδη έγινε κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ.

Ο Μελισσανίδης είναι βέβαια ο μόνος που δίνει χρήματα εδώ κι εννιά χρόνια, αλλά στέκομαι στο τώρα γιατί είναι διαφορετικό το πλαίσιο όταν η οικογένεια Μελισσανίδη είναι ιδιοκτήτρια. Και δεν είναι πια τι λέω εγώ ή ο καθένας, αλλά τι λένε τα στοιχεία.

Τη Κυριακή έχουμε ένα ματς με τεράστιες δυσκολίες, με βαριά κληρονομιά αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο γήπεδο πριν δύο εβδομάδες περίπου και με τις συνθήκες να είναι περίπου ίδιες. Υπάρχει κυρίως η ίδια κομβική απουσία, του Σιμάνσκι. Και ίσως υπάρχει κι ένα «μείον», αφού ο Σάκχοφ που έπαιξε βασικός σε εκείνο το ματς, παρά το σοβαρό του προσωπικό πρόβλημα, τουλάχιστον ήταν στις προπονήσεις όλης της εβδομάδας.

Η ΑΕΚ ξεκινάει με ένα μηχανισμό γύρω της υπό αμφισβήτηση, με έναν υπηρεσιακό προπονητή που όσο κι αν εκτιμώ δεν είναι δείγμα κανονικότητας σε καμιά περίπτωση (υπηρεσιακός αυτό σημαίνει) κι ακόμη κι αν σε κάποιους των οποίων τη νοοτροπία ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω αυτό φαίνεται «εμετικό», είναι θέμα κυρίως των ποδοσφαιριστών, τουλάχιστον το ξεκίνημα σε αυτή τη διαδικασία.

Και πέρα απ’ όλα αυτά, υπάρχει κι ο μόνιμος βραχνάς της εχθρικής στάσης του Κλάτενμπεργκ, που δε μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία για τα play offs.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X