Οι αυτοματισμοί, τα κόρνερ, ο Γιαννίκης και... ο ΠΑΣ

Οι αυτοματισμοί, τα κόρνερ, ο Γιαννίκης και... ο ΠΑΣ
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο enwsi.gr για το θέμα του προπονητή της ΑΕΚ και... τα κόρνερ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σε τέτοιες φάσεις είναι δύσκολο να βρεις λογική και μέσα σου και γύρω σου, όμως για μας υπάρχει το καθαρά επαγγελματικό κομμάτι στο οποίο η λογική επιβάλλεται. Με αφετηρία αυτό, θέλω να πιάσω τρία – τέσσερα θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ τις τελευταίες μέρες. Άσχετα μεταξύ τους βέβαια, αλλά το καθένα πιστεύω με το ενδιαφέρον του.

Από τεχνικής πλευράς προβληματίζομαι πολύ για τη κουβέντα που βλέπω συνέχεια για τους αυτοματισμούς στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Και προβληματίζομαι γιατί βλέπω πως τελικά κατ’ επιλογή διαλέγουμε κάποιες φάσεις που μπορούμε να πούμε πως εδώ φάνηκε η έλλειψη αυτοματισμών, αγνοούμε όμως άλλες ακόμη και στα ίδια ματς. Γιατί ας πούμε η φάση με τη κεφαλιά του Τσούμπερ να μην είναι δείγμα αυτοματισμών δουλεμένων; Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο με το γκολ του Σιμόες με τον ΠΑΟΚ ή με το πρώτο γκολ του Αραούχο με τον Απόλλωνα; Πιάνω φάσεις των τελευταίων ημερών μόνο.

Η δουλειά σε επιθετικούς αυτοματισμούς και το αποτέλεσμα της, είναι σύνθετο πράγμα. Και πάντα, όλα κρίνονται στο τέλος από το αν θα βγει σωστά και η μεταβίβαση από την οποία θα πιάσουν τόπο οι σωστές τοποθετήσεις. Στη περίπτωση της ΑΕΚ, υπάρχουν λοιπόν παραδείγματα που βλέπεις φάσεις στις οποίες καταλαβαίνεις πως από πίσω υπάρχει δουλειά. Υπάρχουν φάσεις που δε βγαίνουν και σου δίνεται η εντύπωση πως υπάρχει έλλειψη δουλειάς από πίσω. Στη πραγματικότητα όμως, τα συμπεράσματα αυτά είναι τελείως σχετικά, για να μπορείς να τα πάρεις ως οδηγό.

Τα κόρνερ στο Φάληρο

Πολλή κουβέντα και για τα κόρνερ στο Φάληρο. Και τα αμυντικά και τα επιθετικά. Στα επιθετικά, υπάρχει ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός κόρνερ που πέρασαν χωρίς να απειλήσει καθόλου η ΑΕΚ. Αυτό δείχνει πως στα επιθετικά στημένα δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία; Είναι αντιφατικό αυτό αν σκεφτεί κανείς τι έχουμε δει σε προηγούμενα παιχνίδια, με τον Μάνταλο κυρίως εκετελεστή. Όμως… Ρίξτε μια ματιά στην εικόνα της μεγάλης περιοχής του Ολυμπιακού, περιμένοντας την εκτέλεση κόρνερ από πλευράς ΑΕΚ. Είναι από τις περιπτώσεις που φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά η διαφορά στα ύψη, στη σωματοδομή, στην αθλητικότητα. Σημεία που η ΑΕΚ μειονεκτεί πάρα πολύ σε σχέση με το συγκεκριμένο αντίπαλο. Και είναι σημεία κομβικά. Ειδικά όταν μιλάμε για ομάδα που δουλεύεται και σωστά επί 3,5 χρόνια και βάλε πλέον, από τον ίδιο καλόα προπονητή.

Στα αμυντικά κόρνερ τώρα. Έγινε επίσης πολλή κουβέντα για το πόσες φορές φάνηκε να είναι μόνος του ο Εμβιλα. Σωστό. Αλλά γιατί βάζουμε μόνο τον Εμβιλά; Αν δείτε τις ίδιες φάσεις, θα διαπιστώσετε πως και δυο τρεις ακόμη φαίνονται μόνοι τους. Τι συμβαίνει εδώ ; Πολύ απλά η ΑΕΚ στα αμυντικά κόρνερ παίζει ζώνη. Σε απομονωμένα στιγμιότυπα για μια ομάδα που παίζει ζώνη, περιμένοντας την εκτέλεση θα δεις πολλούς… Εμβιλά, να φαίνονται αφύλακτοι. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά.

Η ΑΕΚ λοιπόν κινδύνεψε σε μια φάση μόνο τέτοια και τελικά δέχθηκε το γκολ. Γιατί; Γιατί η μπάλα πέρασε από τρεις παίκτες της χωρίς να τη διώξει κανείς. Και γιατί ο παίκτης που πρέπει να είναι έτοιμος και γι’ αυτό το σενάριο, σάστισε και δε διάβασε την εξέλιξη της φάσης. Αποτέλεσμα; Εκπληκτικό. Ο Εμβιλά έπιασε σουτ από εκτέλεση κόρνερ. Κάτι που τα τελευταία χρόνια το έχω δει μόνο στο FIFA.

Το θέμα του προπονητή στην ΑΕΚ

Δεν εντάσσω αυτές τις διαπιστώσεις σε κάποιο σκεπτικό υπεράσπισης του προπονητή. Εκτιμώ όμως πως όταν κρίνουμε τη δουλειά κάποιου σε τέτοιους τομείς, πρέπει τουλάχιστον να έχουμε τα σωστά κριτήρια και να ξέρουμε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε. Αυτό είναι βασικό.

Από κει και πέρα, στην ΑΕΚ δε γίνεται κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά τα τελευταία χρόνια, όπου ζούμε πάνω κάτω τα ίδια. Η ΑΕΚ τελείωσε τη σεζόν πέρσι με τον Μανόλο, παρά το γεγονός πως η αγωνιστική της κατάρρευση είχε ξεκινήσει πριν καν φτάσουμε στο τέλος της κανονικής περιόδου. Τα ίδια λέγαμε. Γιατί δε τον διώχνει, τι περιμένει, θα χάσουμε και την Ευρώπη κλπ. Δεν τον έδιωξε. Τώρα που τα κοιτάς με πιο καθαρό μυαλό, καταλαβαίνεις πως δε το έκανε, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που η αλλαγή προπονητή έχει σοβαρές πιθανότητες να σου προσφέρει κάτι, κάποιες άλλες που αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Εκτίμησαν πως τις νίκες που θα χρειάζονταν για να βγουν Ευρώπη, θα μπορούσε να τις κάνει ο Μανόλο. Κι έστω κι οριακά το κατάφερε.

Δε πρέπει να ξεχνάμε πως υπό δύσκολες συνθήκες έκανε «διπλά» στου Χαριλάου και στη Λεωφόρο. Και πως δεν έχασε έστω από Άρη και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ήξερε την ομάδα, τα προβλήματα της που ήταν πλέον τερατώδη εκείνη τη περίοδο. Θα μπορούσε να είχε φύγει όμως αν έκανε μια ήττα στα παιχνίδια που τελικά πήρε βαθμούς. Και είχε βρεθεί σημαντικά από κάτω ως προς το μόνο στόχο που είχε απομείνει. Κάποιες φορές, αυτό γίνεται και με… αυτοματισμό, ανάλογα με τη βαρύτητα του κακού αποτελέσματος.

Με την ίδια λογική και χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής βραχυπρόθεσμη επιλογή, δεν αγγίζεται και τώρα το θέμα του Γιαννίκη πιστεύω. Μάλιστα υπάρχει και μια σημαντική διαφορά με πέρσι. Η εικόνα της ομάδας ως προς τη συγκρότηση της μέσα στο γήπεδο, σίγουρα δε παραπέμπει στη περσινή χαώδη κατάσταση. Ο τρόπος με τον οποίο χάνει φέτος η ΑΕΚ, είναι πραγματικά πρωτόγνωρος. Είτε το αποδώσουμε σε μια λάθος αλλαγή, είτε σε ατομικά λάθη σε συγκεκριμένες φάσεις, είτε σε συνολικά κακή αντίδραση σε κάποιες άλλες, πάντα θα μιλάμε για μεμονωμένα σημεία μέσα σε ένα ματς. Που ειδικά στα τελευταία παιχνίδια, δε κολλάνε με την εν γένει παρουσία της ομάδας.

Βεβαίως, είπα και πριν πως κι ο Μανόλο λογικά θα είχε φύγει, ακόμη και με μια αποτυχία σε ματς που τελικά πήρε βαθμό ή βαθμούς στα play offs. Εδώ που είμαστε, το ματς που μπορεί να ανοίξει για τα καλά θέμα προπονητή στην ΑΕΚ, κακά τα ψέματα, είναι το προσεχές. Με τον ΠΑΣ. Όμως μη γελιόμαστε. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, πολλά θα ανοίξει με εκρηκτικό τρόπο μια αποτυχία και με τον ΠΑΣ κι όχι μόνο του προπονητή. Οπότε η βάση για μια ομαλή συνέχεια σε ό,τι έμεινε σε αυτή τη σεζόν, είναι το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης.

Τάσος Καπετανάκος: «Η ΑΕΚ τρομοκρατεί ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο – Αραούχο, Κάλενς… Σλίβκα» (VIDEO)
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X