Και καθαρά αγωνιστικά, ποιο έλλειμμα θα καλύψει;

Και καθαρά αγωνιστικά, ποιο έλλειμμα θα καλύψει;
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι την μεταγραφή Φράνσον και καταθέτει απορίες

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Για αρχή θα πρέπει να βάλουμε στην σειρά τρία βασικά πραγματάκια. Πρώτον (και κύριο)  πως είναι αδιανόητο να έχει χάσει η ΑΕΚ από τον Βόλο μέσα στο ΟΑΚΑ, να είναι το τρίτο σερί παιχνίδι που χάνει εντός έδρας από τέτοιου είδους ομάδες, να μην έχει πετύχει να φέρει εγκαίρως τις μεταγραφικές ενισχύσεις που δεδομένα έχει ανάγκη και το κλίμα να είναι «προχωράμε ευθεία, κάτι μικροπροβληματάκια έχουμε αλλά που θα πάει, θα τα διορθώσουμε».

Δεύτερον, είναι επίσης αδιανόητο να σταθεί ως επιχείρημα, το «αφού δεν βρήκαμε αυτό που θέλουμε στην μεταγραφική αγορά, δεν θα πάρουμε κανέναν». Δεν στέκει ως επιχείρημα όχι απέναντι στον κόσμο μιας ομάδας, αλλά απέναντι στην ίδια την ομάδα. Είναι σαν ένας μάγειρας να αφήνει νηστικούς τους πελάτες ενός εστιατορίου και να ισχυρίζεται στα σοβαρά πως το έκανε επειδή δεν του πέτυχε η συνταγή. Δεν στέκει.

Τρίτον, είναι σχεδόν αδύνατον να κριθεί ένας ποδοσφαιριστής, πριν μπει στο χορτάρι, ενσωματωθεί στην ομάδα και κλωτσήσει το τόπι. Με τα στατιστικά και τους αριθμούς και τα βιντεάκια, έχει κατά καιρούς καεί η γούνα μας. Και ανάποδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι αριθμοί και το βιογραφικό ενός ποδοσφαιριστή, δεν παίζουν ρόλο. Αλίμονο. Όμως πάντα ο τελικός κριτής είναι το χορτάρι.

Αφού λοιπόν μπήκαν τρία βασικά πραγματάκια στη σειρά, πάμε και σε μερικές απορίες. Η πρώτη απορία έχει να κάνει με το πώς λειτούργησε ο μηχανισμός της ΑΕΚ που είναι υπεύθυνος για την μεταγραφική ενίσχυση, σ’ αυτή την χειμερινή αγορά. Δεν θα μπω καν στην διαδικασία να ψάξω το γιατί και το πώς δεν προχώρησαν οι ιστορίες με τον Μπαρμπόσα ή με τον Μπαλάντα και να το ψάξω αν κτυπούν πόρτες που ξέρουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο εως αδύνατον να ανοίξουν.

Ούτε θα εξετάσω το πώς και το γιατί, μετά από μια προεργασία για μεταγραφή χαφ, η οποία γίνεται από τον περασμένο Οκτώβρη, η ΑΕΚ κατέληξε να αποκτήσει την τελευταία μέρα των μεταγραφών, έναν παίκτη που ήταν διαθέσιμος από τις 31 Δεκεμβρίου. Αλλά και έναν ποδοσφαιριστή που είχε μπει στην μεταγραφική ζωή της ΑΕΚ, ήδη από τον Δεκέμβρη του 2018. Το αφήνω και αυτό στην άκρη.

Η προσέγγιση είναι καθαρά ποδοσφαιρική. Όλα τα ονόματα που βγήκαν στην επιφάνεια από την αρχή της μεταγραφικής περιόδου και τα οποία δεν διαψεύστηκαν από την ΠΑΕ, ήταν για παίκτες με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη θέση που καλύπτουν στο γήπεδο. Τόσο ο Μπαρμπόσα όσο και ο Μπαλάντα, ήταν καθαρόαιμα εξάρια. Με τον Κολομβιανό μάλιστα να έχει ξεκινήσει από στόπερ. Παίκτες που φυσικά είχαν ικανότητες με την μπάλα στα πόδια, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η ένταση στο παιχνίδι τους και η ικανότητα τους μπροστά από την τελευταία γραμμή άμυνας.

Η απορία λοιπόν, έχει να κάνει με το πώς από αυτή την διαδικασία, η ΑΕΚ δεν κατέληξε καν να πάρει έναν χαφ με ίδια χαρακτηριστικά, αλλά ίσως όχι του ίδιου βιογραφικού. Πήγε στον Φράνσον, ο οποίος αφενός είναι πολύ περισσότερο οκτάρι καθώς σ’ αυτή την θέση παίζει στο μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής του ζωής και αφετέρου σίγουρα δεν είναι ένας χαφ που παίζει με ένταση και ταχυδύναμη. Θα είναι συνεπής και πειθαρχημένος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, αλλά τρόπο παιχνιδιού σαν αυτόν του Μπαλάντα ή του Μπαρμπόσα, σίγουρα δεν θα έχει.

Και αν στο ερώτημα γιατί ενώ ήθελε εξάρι, πήρε οκτάρι, η απάντηση είναι πως έψαχνε να πάρει παίκτη και στις δυο θέσεις (που έτσι έπρεπε να είναι κανονικά), τότε προκύπτει άλλο ερώτημα. Γιατί τον Φράνσον δεν τον έφερε από τις 31 Δεκεμβρίου. Από τότε ήταν ελεύθερος ο Σουηδός. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί ξανά αγωνιστικά, μετά τις διακοπές που έκανε από τις 4 Δεκέμβρη και μετά. Ή λοιπόν έψαχνες και εξάρι και οκτάρι και επομένως είναι ερωτηματικό το γιατί δεν πήρες τον Φράνσον ήδη από την 1η Γενάρη ή έψαχνες μόνο εξάρι και είναι ερωτηματικό το γιατί στο τέλος πήρες οκτάρι.

Εκτός αν στην ΑΕΚ έχουν κάνει ένα τόσο μεγάλο ψάξιμο και μια τόσο ενδελεχή κουβέντα με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, που ποντάρουν στο γεγονός πως θα συνεχίσει και εδώ, ότι είχε ξεκινήσει να κάνει την φετινή σεζόν στη Νόρκεπινγκ. Να περάσει δηλαδή σε πιο μόνιμη βάση από οκτάρι σε εξάρι. Διότι η φετινή σεζόν ήταν η πρώτη στην καριέρα του Φράνσον, που έπαιξε εννέα παιχνίδια ως αμυντικό χαφ. Αν βεβαίως κρίνουμε από το γεγονός πως αυτή ήταν η τελευταία του στη Νόρκεπινγκ, πιθανότατα όχι τόσο πετυχημένα. Εκτός πάλι αν ήταν επιλογή του παίκτη να μην ανανεώσει, διότι όπως μάθαμε και από την ιστορία Γιόχανσον, οι Σουηδοί την έχουν προγραμματισμένη λίγο την καριέρα τους.

Για να μην το ανοίγω και πολύ. Το ερώτημα που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι ποιο αγωνιστικό έλλειμμα της ΑΕΚ έρχεται για να καλύψει ο Φράνσον. Διότι η απάντηση σ’ αυτό, θα δώσει και την απάντηση για το ποιο έλλειμμα θα παραμείνει και θα εξακολουθήσει να δίνει τα ίδια αγωνιστικά προβλήματα. Με βάση το αγωνιστικό στιλ και τα πεπραγμένα του Φράνσον μέχρι τώρα στις προηγούμενες ομάδες του, θα προσπαθήσει είτε να κερδίσει την θέση του βασικού από τον Σιμάνσκι, είτε της πρώτης εναλλακτικής αντί του Σάκχοφ. Σε κάθε περίπτωση, στην θέση του οκταριού. Χωρίς να προτρέξω να κρίνω τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δώσει ο Σουηδός, όλο αυτό σημαίνει πως η ΑΕΚ συνεχίζει με εξάρια τον Σιμόες και τον Λε Ταλέκ. Μ’ ότι αυτό συνεπάγεται.

Εκτός αν ένας εκ των Σιμόες και Λε Ταλέκ «δέσει» τόσο πολύ με τον Φράνσον, που αλλάξει ολόκληρη η εικόνα της μεσαίας γραμμής. Κάτι που δεν είναι απίθανο, αλλά για περισσότερους από έναν λόγους, δεν θα πόνταρα τα λεφτά μου σ’ αυτό. Ή εκτός αν αποδειχθεί πως έστω και στα 28 του, ο Φράνσον τελικά λειτουργεί καλύτερα ως εξάρι και όχι ως οκτάρι και απλώς μέχρι τώρα δεν το είχε εκμεταλλευτεί κανένας από τους προηγούμενους προπονητές του.

Για να το κλείσω. Χίλια μακάρι, ο Φράνσον να βγει και να παίξει καλή μπάλα και να βοηθήσει την ΑΕΚ. Δέκα χιλιάδες μακάρι να είναι οκτάρι καλύτερο του Σιμάνσκι. Και εκατό χιλιάδες φορές μακάρι, τα 9 εννέα ματς που έπαιξε στη Νόρκεπινγκ ως εξάρι, να τα κάνει 109 στην ΑΕΚ και με σούπερ εικόνα.  Παρόλο που η προσπάθεια της ΑΕΚ μέχρι τα μεσάνυχτα να πάρει τον Νουομποντό που είναι καθαρόαιμο εξάρι και η πρόθεση να ψάξει για εξάρι στην δεξαμενή των ελεύθερων, φανερώνει και τον ρόλο που θα έχει ο Φράνσον. Όμως για να ξέρουμε και τι λέμε, ο τρόπος που λειτούργησε ο μεταγραφικός μηχανισμός της ομάδας, δημιούργησε ένα βουνό με απορίες. Κυρίως ποδοσφαιρικές. Όπως και η συμμετοχή (ή μη) του προπονητή σ’ όλο αυτό.

Βαγγέλης Αρναούτογλου: Δείτε πόσους ασύδοτους, πόσα ελεεινά φίδια έχουμε απέναντί μας
Οι ειδήσεις του στο Google News Δείτε Live όλες τις ειδήσεις του
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X