Να γουστάρουμε αλλά να το δούμε και ποδοσφαιρικά

Να γουστάρουμε αλλά να το δούμε και ποδοσφαιρικά
Photo Credits: INTIME

Ο Κώστας Τσίλης ψάχνει τα πρώτα συμπεράσματα για την μεσοεπιθετική αλλά και την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Είναι πολύ προφανές πως αυτή η ΑΕΚ δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα ούτε την περυσινή, ούτε των τριών τελευταίων χρόνων.

Σκεφτείτε πως ο Αραούχο αποτελούσε σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους, την τοπ κίνηση της ΑΕΚ. Και φέτος είναι απλώς μια εξ αυτών των κινήσεων. Θυμηθείτε επίσης σε τι κατάθλιψη πέφταμε όταν κοιτάζαμε σε κάθε περυσινό παιχνίδι, την λίστα με τους ποδοσφαιριστές που ήταν στον πάγκο. Και ρίξτε μια ματιά στα ονόματα που είχε δίπλα του ο προπονητής τώρα στο ματς με τον Ιωνικό.

Γενικώς αυτή η φετινή ΑΕΚ είναι ήδη και σίγουρα μπορεί να γίνει στην πορεία ακόμα περισσότερο, ποδοσφαιρικά αγαπησιάρικη. Έχει δηλαδή τους παίκτες, που μπορούν να κάνουν πράγματα στο γήπεδο που να γουστάρει ο κόσμος. Όπως η φάση του γκολ του Τσούμπερ, που πέρα από το τρομερό τελείωμα που έχει κάνει ο Ελβετός, έχει και δουλίτσα και τεχνική στο κτίσιμο της.


Φυσικά ένα παιχνίδι όπως αυτό απέναντι στον Ιωνικό και ειδικά με τον τρόπο που εξελίχθηκε, δεν προσφέρεται για ενθουσιασμούς. Για χίλιους λόγους, που κανέναν εξ αυτών δεν χρειάζεται να αναλύσω εκτενώς. Άλλωστε και μόνο αυτά που είπε ο Μιλόγεβιτς στους παίκτες του μετά το ματς, είναι αρκετά. Ωστόσο αυτό το ματς, προσφέρεται για να το βάλουμε στο τραπέζι και να το δούμε ποδοσφαιρικά. Διότι δίνει κάποια πρώτα σημαντικά συμπεράσματα και στις τρεις γραμμές.

Η… ένδειξη Τσούμπερ

Το πιάνω πρώτα από την μεσοεπιθετική και επιθετική που πολύ ξεκάθαρα θα είναι το δυνατό σημείο της φετινής ΑΕΚ. Πριν από το παιχνίδι, περιμέναμε με ενδιαφέρον να δούμε τον ρόλο που θα έδινε ο Μιλόγεβιτς στον Τσούμπερ. Άλλωστε αυτό θα οριοθετούσε και την συνολική τακτοποίηση της μεσοεπιθετικής γραμμής. Ο προπονητής λοιπόν, έβαλε τον Τσούμπερ στην θέση του Τάνκοβιτς στο αριστερό άκρο της επίθεσης και στη συνέχεια έβαλε τον Γέβτιτς στην θέση του Μάνταλου.

Αυτό μπορεί να αποτελεί και μια ισχυρή ένδειξη, πως ο Μιλόγεβιτς υπολογίζει περισσότερο τον Τσούμπερ για την θέση του αριστερού εξτρέμ. Και έρχεται να «κουμπώσει» και με την ατάκα που είπε, νομίζω ο Κονέ, σε πηγαδάκι μετά την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής στα Σπάτα, πως ένα από τα κριτήρια για την μεταγραφική επιλογή του Ελβετού, είναι πως ως αριστερό εξτρέμ είναι πάντα πολύ προσηλωμένος στις βοήθειες που πρέπει να δίνει στην άμυνα.


Βεβαίως είναι αλήθεια πως στο ματς με τον Ιωνικό ο Τσούμπερ υπηρέτησε πολύ τον ρόλο του ακραίου επιθετικού, αλλά κινήθηκε και αρκετά και στον άξονα. Και με την ίδια άνεση, αλλά και αποτελεσματικότητα. Θυμίζω την κάθετη πάσα που έβγαλε ο Ελβετός στον Αραούχο, στην φάση που ο Αργεντινός ανατράπηκε πριν περάσει και εκτελέσει και η ΑΕΚ κέρδισε το πέναλτι. Μια ακόμα απόδειξη πως ο Τσούμπερ μπορεί με την ίδια ευκολία να παίξει σ’ όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής. Όμως η πρώτη ένδειξη, είναι πως ο Μιλόγεβιτς τον υπολογίζει για αριστερά.

Το δεκάρι και το δεξί εξτρέμ

Για τον ελεύθερο ρόλο στον άξονα πίσω από τον επιθετικό, ο προπονητής, πλην του Μάνταλου, υπολογίζει τον Γέβτιτς. Λογικό αφού αυτή ήταν η θέση του Ελβετού στην Ρούμπιν. Από την στιγμή που μπήκε ο Γέβτιτς στο ματς με τον Ιωνικό, δημιούργησε πολύ μεγαλύτερη ανακατωσούρα στην αντίπαλη άμυνα, σε σχέση μ’ αυτή που είχε προκαλέσει ο Μάνταλος. Του έλειψε η ουσία στην στατιστική, που την είχε ο Μάνταλος με τις δυο ασίστ. Η ποδοσφαιρική εικόνα λέει πως ο Γέβτιτς είναι παίκτης για να παίζει βασικός. Και επομένως όποιος εκ των δυο θα καταφέρνει να κερδίζει κάθε φορά την θέση, θα είναι επειδή θα μπορεί να κάνει καλά για την ομάδα πράγματα μέσα στο γήπεδο.

Εκεί που ο Μιλόγεβιτς θα πρέπει να λύσει έναν πραγματικό γρίφο, θα είναι στο δεξί άκρο της επίθεσης. Ειδικά αν τον Τσούμπερ τον προορίζει όντως περισσότερο για αριστερά. Ο Άμραμπατ που με τον Ιωνικό ξεκίνησε βασικός στο δεξί άκρο, ήταν ο επόμενα πιο επιδραστικός παίκτης του ματς πίσω από τον Τσούμπερ. Και ο Λιβάι που μπήκε αλλαγή αφενός είναι ο… Λιβάι, αφετέρου ακόμα και ανέτοιμος ακόμα μετά την επέμβαση που έκανε στο γόνατο, πρόλαβε να έχει ένα δοκάρι. Δύσκολη εξαιρετικά, η απόφαση να μείνει στον πάγκο ένας εκ των δυο.


Αφήνω την επιθετική γραμμή και προσπερνώ την μεσαία γραμμή, για να πάω κατευθείαν στην άμυνα. Και την προσπερνώ διότι θα είναι καθαρά θέμα μέρας, αγωνιστικού ρυθμού και φόρμας, η επιλογή των χαφ που κάθε φορά θα ρίχνει στο παιχνίδι ο Μιλόγεβιτς στην ενδεκάδα. Είτε ως παρτενέρ του Λε Ταλέκ, είτε ακόμα και στα δίδυμα των αμυντικών χαφ, ειδικά όταν θα είναι απολύτως έτοιμος και ο Σιμόες. Πάω λοιπόν κατευθείαν στην αμυντική γραμμή, που έχει και το περισσότερο ψωμί.

Θέλει δουλειά και πρέπει να βγει αποτέλεσμα

Καταρχάς για να είμαστε ξεκάθαροι, όπως ισχύει γενικώς για όλη την ομάδα, έτσι και ειδικώς για την ανασταλτική λειτουργία, χρειάζεται χρόνος και δουλειά για να βρεθεί κοινή περπατησιά και χημεία. Ωστόσο δεν πρέπει να περάσει καθόλου στα ψιλά, το γεγονός πως απέναντι στον Ιωνικό η ΑΕΚ έφαγε φάσεις. Καθαρές φάσεις. Ούτε πολύ περισσότερο δεν γίνεται να μην κτυπήσει καμπανάκι, το γεγονός πως είχε τεράστια ζητήματα ανασταλτικά και στο αριστερό και στο δεξί άκρο της άμυνας.

Δυο φορές ο Χατζισαφί  και άλλες τόσες ο Μισελέν, έχασαν και τους αντιπάλους τους και τις φάσεις. Λίγες θα μου πείτε, σ’ ολόκληρο 90άλεπτο. Πολλές, θα απαντήσω όταν αυτό συμβαίνει μόλις σ’ ένα 20άλεπτο και με αντίπαλο τον Ιωνικό. Μάλιστα κυρίως ο Χατζισαφί, δυσκολεύτηκε πολύ όταν τον πήγαινε στο ένας εναντίον ενός ο αντίπαλος. Βεβαίως σ’ αυτό το προβληματικό 20άλεπτο, κανένα από τα δυο ακραία μπακ, δεν πήραν βοήθειες από τους παίκτες που είχαν μπροστά τους. Και ειδικά ο Τάνκοβιτς όχι απλώς δεν βοηθούσε αλλά δημιουργούσε και προβλήματα χάνοντας την μπάλα, όταν ο Χατζισαφί ανέβαινε ψηλά για να βγάλει συνεργασίες και μετά όλη η ΑΕΚ έτρεχε και δεν έφτανε.


Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως ο Μιλόγεβιτς έχει μπόλικη δουλειά με την ανασταλτική λειτουργία. Είναι σαφές πως ούτε ο Χατζισαφί, ούτε ο Μισελέν είναι μπακ με ατού την καλή ανασταλτική τους συμπεριφορά. Και αν δεξιά αυτό διορθώνεται σε όποια ματς χρειαστεί λόγω Μπακάκη, αριστερά δεν ξέρω αν θα βρεθεί λύση. Σίγουρα είναι και ζήτημα χρόνου και ομοιογένειας. Για να μπορούν να βγαίνουν και οι βοήθειες και από τα εξτρέμ και από τα στόπερ. Αλλά εκτός από τα άκρα, μεγάλη βελτίωση χρειάζεται και το κέντρο της άμυνας. Δεν θα μπορεί πάντα ο Τζαβέλλας να μαζεύει τα ασυμμάζευτα.

Σ’ αυτό το κομμάτι όμως, θα παίξει ρόλο και το φορμάρισμα του Βράνιες, διότι ακόμα εμφανώς δεν είναι καλά, αλλά και το πόσο θα είναι αποτελεσματικός ο Λε Ταλέκ που παίζει στόπερ μπροστά στα στόπερ. Διότι για τις φάσεις που έφαγε από τον άξονα στην πλάτη της η άμυνα, φέρουν ευθύνη και τα χαφ. Όπως και να έχει, συνολικά στο κομμάτι της άμυνας, η ΑΕΚ θέλει ακόμα δουλειά και είναι εξαιρετικά κομβικό αυτή η δουλειά να φέρει αποτελέσματα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X