Έρικ Γκρίφιν: Ένα «ελικόπτερο» για την ΑΕΚ του Δέδα

Έρικ Γκρίφιν: Ένα «ελικόπτερο» για την ΑΕΚ του Δέδα
Photo Credits: INTIME

Ο Θάνος Τσίμπος αναλύει τον νέο παίκτη της ΑΕΚ και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν

Ο προγραμματισμός την ΑΕΚ ξεκίνησε με τον Στέφανο Δέδα να έχει πέσει με τα μούτρα στην δουλειά.

Έτσι άρχισαν οι συζητήσεις και ο πρώτος παίκτης που έκλεισε είναι ο Αμερικανός Έρικ Γκρίφιν (31, 2.03) που την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν στην Χαποέλ Μπερ Σεβά. O κόουτς Δέδας τον είχε στο μπλοκάκι του και το ήθελε και στην Χολόν αλλά δεν μπόρεσε να τον αποκτήσει. Την χρονιά που πέρασε πάντως τον έμαθε ακόμα καλύτερα, αφού στα δύο παιχνίδια που έδωσε η Χολόν με την Μπερ Σεβά, ο Γκρίφιν έκανε πράγματα και θαύματα σκοράροντας 21 και 32 πόντους αντίστοιχα. Πάμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν.

Απίστευτος αθλητής

Το πρώτο πράγμα που φαίνεται με γυμνό μάτι όταν τον κοιτάς, είναι το πόσο στεγνό και αθλητικό είναι το σώμα του. Διαθέτει άκρα που παραπέμπουν σε παίκτη πάνω από 2.08 και το άνοιγμα χεριών του είναι πάνω από 2.10, κάτι που τον βοηθάει πολύ στο παιχνίδι του. Αναλογιζόμενοι όλους τους αθλητικούς παίκτες που είχε η ΑΕΚ τα τελευταία 5 χρόνια, ο Έρικ Γκρίφιν είναι σε ένα επίπεδο πολύ ανώτερο από όλους, αφού είναι εκπληκτική η ενέργεια που βγάζει, η ταχύτητα στις κινήσεις τους και φυσικά το άλμα του που έχει μετρηθεί σε 127(!!) εκατοστά. Είναι σίγουρο ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ θα χορτάσουν εντυπωσιακές φάσεις και καρφώματα.

Επιθετικά χαρακτηριστικά

Ένα από το πρώτα πράγματα που ξεχωρίζουν στους επιθετικούς δείκτες του Γκρίφιν είναι η αποτελεσματικότητα στα τελειώματα του γύρω και μέσα από το καλάθι. Αυτό σημαίνει ότι αν την πάρει σωστά την μπάλα μέσα στην ρακέτα, κυρίως μετά από πικ εν ρολ, θα την τελειώσει σωστά τις περισσότερες φορές. Επειδή ξεκίνησε σαν τριάρι και στην πορεία εξελίχτηκε σε stretch 4 ή ακόμα και 5 σε χαμηλά σχήματα, θα τον δούμε πολλές φορές να βάζει την μπάλα στο παρκέ. Δεν είναι ο ψηλός που θα παίξει με πλάτη στο καλάθι, αλλά το βασικό παιχνίδι του είναι με πρόσωπο, ξεπερνώντας τον προσωπικό του αντίπαλο χάρις στο εκρηκτικό πρώτο του βήμα και την ευελιξία του. Κλασικός finisher μετά από πικ εν ρολ και παίκτης transition, αφού μπορεί να τρέχει πάνω κάτω το γήπεδο με ταχύτητα και να καρφώνει. Διαθέτει καλή μηχανική στο σουτ του, σουτάρει από ψηλά και εκτελεί αρκετά από το τρίποντο. Για αυτό η θέση του είναι στο «4» αλλά στα κοντά σχήματα που προτιμάει ο κόουτς Δέδας μπορεί να τον δούμε και στο «5». Τα μακριά του άκρα τον βοηθούν στον τομέα των ριμπάουντ, ειδικά στα επιθετικά, αφού πάει πάντα με φόρα και πετυχαίνει αρκετούς πόντους από δεύτερες ευκαιρίες.

Αρκετά καλός αμυντικός

Τα γρήγορα πόδια του, επιτρέπουν να βγαίνει μέχρι την περιφέρεια και είτε να αλλάζει μαρκαρίσματα απέναντι σε κοντούς, είτε να επιστρέφει γρήγορα στην ρακέτα μετά από hedge out. Είναι ιδιαίτερα ικανός στα κοψίματα, χάρις στο εξαιρετικό κάθετο άλμα του αλλά και τα τεράστια χέρια του, ερχόμενος σαν βοήθεια μέσα στην ρακέτα. Ένας παίκτης που θα προσφέρει πολύ ενέργεια και παιχνίδι πάνω από την στεφάνη.

Αδυναμίες

Αρχικά ένα σημαντικό θέμα στο επιθετικό του ρεπερτόριο είναι το ασταθές του σουτ. Παρόλο που εκτελεί πολλά τρίποντα (5,2 ανά αγώνα) το ποσοστό του είναι κάτω του μετρίου (30,5%) για τόσο μεγάλο όγκο προσπαθειών. Είναι περισσότερο σουτέρ ημέρας που αν του πάει καλά το παιχνίδι και βρει ρυθμό και αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνει την ζημιά από την περιφέρεια. Το ίδιο ισχύει και για τις βολές, που το ποσοστό του είναι οριακά μέτριο (69 %) για έναν παίκτη που κερδίζει πολλά φάουλ και εκτελεί πάνω από 5 βολές ανά αγώνα. Αμυντικά είναι ικανότερος μακριά από το καλάθι παρά κοντά. Λόγω της αδυναμίας του κορμού του, είναι ευάλωτος στο ποστ απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους, ειδικά όταν αγωνίζεται στην θέση «5».

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να μεγιστοποιηθούν ή να ελαχιστοποιηθούν ανάλογα το μπάσκετ που θα παίζει η ομάδα και ο τρόπος που θα χρησιμοποιείται. Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι τέτοια αθλητικά παιδιά που έχουν παίξει στην καριέρα τους, σε μικρομεσαίες ομάδες, είναι ερωτηματικό πώς θα μεταφράσουν το παιχνίδι τους σε ένα άλλο επίπεδο ομάδας όπως είναι η ΑΕΚ. Είναι διαφορετικό να παίζεις σε μια ομάδα που κάνει στο πρωτάθλημα 15 ήττες και διαφορετικό στην Ένωση που υπάρχει πίεση για νίκη σε κάθε αγώνα. Αυτό που μετράει, είναι ότι ο παίκτης έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κουμπώνουν με το στυλ που θέλει να έχει η ομάδα του κόουτς Δέδα, για αυτό και τον διάλεξε πρώτο από τους ξένους που θα αποκτήσει η ομάδα.

LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

4x Προσφορά* χωρίς κατάθεση από την Betsson! *Όροι & Προϋποθέσεις. 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X