Και ποιότητα και λίγα λάθη και βιασύνη δεν πάνε μαζί όλα

Και ποιότητα και λίγα λάθη και βιασύνη δεν πάνε μαζί όλα
Photo Credits: INTIME

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ΑΕΚ που πάει σχετικά νορμάλ ως τώρα με τις μεταγραφές, αλλά πρέπει να έχει περισσότερες επιλογές στα ευρωπαϊκά του Αυγούστου

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει μεγαλύτερες ανάγκες από τον ΟΣΦΠ αλλά και τον ΠΑΟΚ, δεν σημαίνει πως η αγορά την δεδομένη χρονική περίοδο θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της. Η αγορά είναι η ίδια. Και η πραγματικότητα της κάνει αυτή την περίοδο ακόμη πιο δύσκολη για την ΑΕΚ. Όπως και για τις υπόλοιπες ομάδες βέβαια, αλλά η ΑΕΚ μας ενδιαφέρει εδώ. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί πως οι ρυθμοί της μεταγραφικής δραστηριότητας της Ένωσης αυτή τη στιγμή είναι πάνω κάτω νορμάλ. Μέσα στα πλαίσια όλων των μεγάλων ελληνικών ομάδων.

Υπάρχει μια αντίφαση στο όλο κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από τον σχεδιασμό της ομάδας. Μου πήρε καιρό για να την καταλάβω, αλλά όσα έχουν συμβεί ως τώρα στην μεταγραφική περίοδο, με βοήθησαν. Από την μία λέμε πως η ΑΕΚ έχει ανάγκη από πολύ ποιοτικές προσθήκες σε πέντε – έξι θέσεις τουλάχιστον της βασικής ενδεκάδας. Από την άλλη πολλοί φαίνεται να θεωρούν πως σε αυτή την προσπάθεια παίζουν ρόλο και οι χρόνοι. Δηλαδή η ομάδα στις αποφάσεις που θα πάρει για ζητήματα πολύ σύνθετα, που έχουν να κάνουν με ξόδεμα χρημάτων (δικών της χρημάτων, της ομάδας), θα πρέπει να σκέφτεται και τον χρόνο για να μη φαίνεται πως αργούμε.

Με συγχωρείτε, αλλά αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται. Η ΑΕΚ έχει ως τώρα αποτύχει σε περιπτώσεις που έχει πάει πολύ ψηλά οικονομικά. Γνωρίζουμε των Ντα Σίλβα και Εντσάμ, αλλά υπάρχουν κι άλλες. Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως η λύση για τον Ντα Σίλβα θα ήταν να δώσεις αντί 800 χιλιάρικα τον χρόνο και κλειστό τριετές, 1,5 εκατομμύριο και κλειστό τριετές, αλλά φυσικά αυτή είναι συλλογιστική καφενείου και δεν υπάρχει. Ή να έχεις ασχοληθεί με τον Εντσάμ αποκλειστικά ως προσεχώς ελεύθερο(μπορεί αφελώς αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα) και ξαφνικά αντί να τον πάρεις με το πολύ υψηλό του συμβόλαιο και ένα τεράστιο μπόνους για τους μάνατζερ του, αλλά και για την υπογραφή του παίκτη, να πεις «δεν δίνω και 2-3 εκατομμύρια στην Σέλτικ αφού άλλαξε γνώμη;».

Λυπάμαι, αλλά επίσης αυτά δεν υπάρχουν πουθενά. Κι όπου έγιναν, πληρώθηκαν πολύ ακριβά και με πολύ… πόνο. Με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ίδια την ΑΕΚ. Ναι, το παρελθόν συνεχίζει να διδάσκει, όσο και να είναι δύσκολο να το επικαλείσαι ακόμη αυτό απέναντι στην οργή για την κακή εικόνα της ομάδας.


Δεν είναι επιτυχία, αλλά…

Η ομάδα συμπλήρωσε ήδη 18 μέρες προετοιμασίας και δεν κατάφερε μέσα σε αυτές να προσθέσει κάτι παραπάνω από την σημαντική κίνηση με τον Στάνκοβιτς, τον νεαρό Μήτογλου κι εσχάτως τον Τζαβέλλα. Δεν είναι επιτυχία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχε αρκετές πιθανότητες να συμβεί, ανεξαρτήτως του μεγέθους της προσπάθειας. Η εικόνα με το δυναμικό της ομάδας στο φιλικό της Τετάρτης, ειδικά μετά τις αλλαγές δεν ήταν ωραία. Δεν είναι η επιθυμητή. Ο στόχος είναι να φτιάξεις μια ομάδα, όπου τα 3/4 του βασικού σχήματος απέναντι στην Φίτεσε, θα έμπαιναν ως αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο. Και ίσως και κάποιοι να μην είναι στην ομάδα μετά τις 31 Αυγούστου.

Το θέμα είναι όμως να μην αλλάξεις στάνταρ για να πετύχεις τον στόχο. Και στο τέλος της μέρας, ακόμη κι αν δεν τον πετύχεις στον απόλυτο βαθμό, να έχεις πετύχει ένα μεγάλος μέρος του. Και όταν κλείσει αυτή η μεταγραφική περίοδος να ξέρεις πως έχεις κάνει σίγουρα ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Πίστευα πέρσι μετά το τέλος της σεζόν πως τότε ξεκινούσε η προσπάθεια της ΑΕΚ, να βγει σταδιακά από τις αρνητικές επιπτώσεις της προηγούμενης διετίας.

Διαψεύστηκα γιατί η σεζόν που ακολούθησε όχι μόνο προστέθηκε στην αλυσίδα της διετίας, αλλά έγινε και το αποκορύφωμα. Τότε έλεγα εδώ πως το να βγει η ΑΕΚ από αυτό που δημιούργησε σε τρεις τουλάχιστον μεταγραφικές περιόδους από το καλοκαίρι του 2018 και μετά και με τρεις τουλάχιστον επιλογές προπονητών που έκανε σε εκείνο το διάστημα, δεν είναι θέμα ενός μεταγραφικού «παράθυρου». Κρίνεται σε περισσότερα από ένα. Το ίδιο λοιπόν λέω και τώρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να κλείσει η μεταγραφική περίοδος και να έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Το πόσο μεγάλο θα το εκτιμήσουμε μέσα στο γήπεδο.

Βεβαίως, στον σχεδιασμό υπάρχει και μια άλλη πτυχή πολύ σημαντική. Γιατί αφορά ένα στόχο που από την μία κρίνεται πολύ νωρίς κι από την άλλη παίζει μεγάλο ρόλο για το πως θα είναι η σεζόν σου. Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκό όμιλο. Εδώ εντοπίζεται το μοναδικό σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσδίδει πίεση. Γιατί σίγουρα η ΑΕΚ, μετά από τα δύο ματς του Β΄ προκριματικού με Βελέζ ή Κολερέιν, δεν έχει την πολυτέλεια να πάει στα επόμενα όπως είναι σήμερα από πλευράς επιλογών. Χρειάζεται περισσότερα πράγματα.

Κι εδώ, όσο και να αναγνωρίζεις πως δεν γίνεται να έχεις τον έλεγχο της αγοράς στον βαθμό που θα σε βόλευε, πρέπει να βρεις τρόπο να έχεις νέες επιλογές που θα παίξουν ρόλο σε αυτά τα παιχνίδια. Που δεν θα είναι εύκολα. Υπάρχουν εδώ δύο – τρεις κομβικές κινήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνους τέτοιους που να έχουν προστεθεί στην φαρέτρα του Μιλόγεβιτς σε εκείνα τα ματς.


Δυο πράγματα με προβληματίζουν στην ΑΕΚ

Στον σχεδιασμό της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, δυο πράγματα με προβληματίζουν πάντα. Πρώτον οι υπεραπλουστεύσεις στην εκτίμηση των αναγκών της ομάδας. Νομίζω πως αυτό το πρόβλημα άρχισε να λύνεται από την περσινή κιόλας μεταγραφική περίοδο. Το θέμα είναι πως δεν βγήκαν οι μεταγραφές. Σε αριθμό όμως, σε εύρος επιλογών, ήταν η πρώτη φορά μετά από χρόνια που μετά την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου έλεγες είμαστε καλυμμένοι παντού. Θέλω να πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί και φέτος και οι ενδείξεις που έχω εκεί με οδηγούν.

Το δεύτερο είναι η αναποφασιστικότητα. Για να πω την αλήθεια όταν ακούω «ψάχνουμε κάτι καλύτερο», λίγο ανησυχώ. Γιατί δεν έχω για το αν εδώ πρόκειται για γνήσια εκτίμηση του επιπέδου του παίκτη που εξετάζουμε ή πρόκειται για πρόθεση να πάμε την απόφαση πιο πίσω χρονικά, γιατί την φοβόμαστε.

Επίσης, πολλές φορές είναι και αποτέλεσμα ασυνεννοησίας. Κάτι που συνέβη στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2018 και της έκανε τεράστια ζημιά από την οποία αν το καλοσκεφθείς ακόμη δεν έχει φύγει τελείως. Κι εδώ, όσα έχω υπόψη με κάνουν να θεωρώ πως υπάρχει πολύ ικανοποιητικός βαθμός συντονισμού. Θέλω κι εδώ να πιστεύω πως δεν υπάρχει θέμα με την λήψη αποφάσεων και κυρίως πως δεν εξετάζονται παράμετροι όπως το επικοινωνιακό, για να τις πάρουν.


LIVE όλες οι ειδήσεις

Οι ειδήσεις του enwsi.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ
ΟΛΑ ΤΑ BLOGS
X